начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013, vol. 1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013

Мнениеот velikova_ » 07 Мар 2013, 16:26

Да, колега Светослав, прав сте, не съм се изразила правилно. Склоняването е само при пряк умисъл. В случая имах предвид или действа при пряк умисъл, или просто е наясно,че може да последва самоубийство, но се отнася с безразличие към този факт и не това е основната цел на дееца, просто е наясно, че и това може да се случи. Мен също ме притеснява този чл. 127, но някъде бях чела практика точно за самоубийство на малолетен след подбудителство от пълнолетно лице- говореше се за посредствено извършителство. Ще се опитам по късно да изнамеря това решение (беше в книжката на казусите на Лазар Груев).Поради това приех и тази теза.
А какво мислите, дали в случая, ако е действал непредпазливо спрямо общественоопасните последици, а именно смъртта на пострадалото лице може да говорим за непредпазливо убийство?

Искам да попитам и още нещо - имаме договор за гледане и издръжка, който се разваля след повече от 10 години. Тук приобретателят очевидно не може да противопостави възражение за придобивна давност, но не намирам никаква практика или теория по въпроса, ще се радвам ако споделите мнение, защото наистина не намирам нищо.
velikova_
Потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Мар 2013, 17:10

Възможно е така да приемат в изданието на Л.Груев.Няма никакъв друг аргумент,освет това,че малолетното лице не е от кръга на тези,визирани в чл.127 ал.2 НК. Вероятно трябва да се приеме,че не е нито непълнолетно(14-18г.),а от друга страна пък може да действа разумно,доколкото не е психично болно,ако и да е малолетно...

Но пък от друга страна доводите с тези правни действия,запрещения ограничени,валидни волеизявления и др.-не ми се връзват. Има човешка личност,която си склонил за това.Щом не е навършил пълнолетие пострадалия-има го като състав по 127 ал.2.
Тези "правно валидни воли" за самоубийство и други неюридически работи.... не ги разбирам като аргумент.

2.За непредпазливото деяние-такова е по чл.122НК,но това го писах няколко пъти вече :)
Все пак има резултат,така че теорията ми за приложението на 149 ал.5 т.2 дори при настъпила смърт отпада. :cry:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 07 Мар 2013, 18:05

Всеки си има мнение по въпроса, аз приемам за правилно мнението на Стойнов и върху него изградих и се опитах да ви изложа, защо е точно така :roll:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Мар 2013, 20:08

valerieva_d написа:аз приемам за правилно мнението на Стойнов ......

Така е,и ти си имаш право.Освен туй Стойнов е голяма личност,няма спор :P

http://www.google.bg/url?q=http://www.l ... sSaNUueihg
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 07 Мар 2013, 20:44

valerieva_d написа:Всеки си има мнение по въпроса, аз приемам за правилно мнението на Стойнов и върху него изградих и се опитах да ви изложа, защо е точно така :roll:

Аз бих Ви препоръчал да прочетете поне Гиргинов (проф. Михайлов също е удачен пример), освен проф. Стойнов. Не е мъдро да си изберете една личност и сляпо да следвате всичко, което той казва. А чисто житейски - Стойнов е малко рязък, че и брутален на моменти (виж по-долу цитирания линк от колегата светослав), но това не е причина да принизим юридическите му познания и ерудиция.

P.S. срам, не срам, ще си призная - точно тези негови възгледи, охулени в горната статия, аз ги споделям.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Мар 2013, 21:04

teogeo написа:P.S. срам, не срам, ще си призная - точно тези негови възгледи, охулени в горната статия, аз ги споделям.

А,бе,то, и аз ги споделям отчасти,в чисто икономически план,но човека си е перко така ли иначе.
Не може да изискваш от студентите почти толкова,колкото знаеш самият ти.За съжаление е,човека,от друга страна.Иначе евалла за учебниците.
Едно от малкото неща,което обаче не му е съвсем ясно,е въпросът за причинната връзка.Пълни щуротии е написал в буквара си.На всичко отгоре ги късаш после по този въпрос.

П.П. Иначе за тия "доживотни без замяна" има предложение,с цел да им се нарушава спокойствието-да им пускат малко ток по тръбите и пружините-ха се докосне до некое железо-ха му се напомня,че това е компенсация...
За повече икономия-ще им пускат ток само нощем :lol: -хем ще ги събуждат да им е гадно,хем ще е по-евтино :mrgreen:Като за тази цел-за да е и съвсем безплатно-през деня затворниците ще събират ток,като се зареждат телесно за да има за през нощта :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот teogeo » 07 Мар 2013, 21:39

svettoslav написа:
teogeo написа:P.S. срам, не срам, ще си призная - точно тези негови възгледи, охулени в горната статия, аз ги споделям.

А,бе,то, и аз ги споделям отчасти,в чисто икономически план,но човека си е перко така ли иначе.
Не може да изискваш от студентите почти толкова,колкото знаеш самият ти.За съжаление е,човека,от друга страна.Иначе евалла за учебниците.
:

Не само че може, но и така трябва. Същото трябва да е и при лекарите. Иначе как ще те пусне да решаваш човешки съдби, ако си взел изпита с мишкуване???
При мен една немалка част от изпитите (не че са били много, системата на обучение е различна от българската) бяха такива. Имахме едни преподавател, Мустафа Кхалил (на когото викахме "Ортъ Мустафа", защото оценяваше предимно на "ортъ" - среден). Той казваше за изпита така: "Ние /двамата/ сме врагове в битка. Моята цел е да те скъсам, а твоята - да не го допуснеш".
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Мар 2013, 21:56

teogeo написа:Той казваше за изпита така: "Ние /двамата/ сме врагове в битка. Моята цел е да те скъсам, а твоята - да не го допуснеш".

Това е доста философско казано,не смяташ ли? Не че следавнето трябва да мине по мед и масло,но и извращения от друга страна,не може да има. Не е сериозно да твърдиш,че студентът трабва да знае почти толкова,колкото и екзаминатора.Просто житейски не е типично.Не е присъщо,няма как да очакваш.Все пак става дума за студент.Дори не за начинаещ юрист.
А това за "човешките съдби" го остави някъде. Така щото издевателството над новобранеца-студент не ги е направило добри в материята.

Както вика един колега за един друг екзаминатор : изпитва ги да разбере не какво знаят,а какво не знаят !

Относно твоят Ортъ Мустафа Ташакларъ ебал Гаазет- много може да се дискутира сигурно,в частност-каква е тая негова цел и с какво тя бива съобразена,но това е друга тема.
Ако ли има пък наистина има такава цел-то тя е много лесно достижима-просто нанася предварително оценките в протокола-пък ти си говори колкото искаш после-той все ще ти намери някакви кусури-при това-"на спокойствие"-вече ти е написал орта-сюнет оценката в коджа токмак баш дефтер - портокола :lol:

П.П. Явявал съм се на изпити при подобни говеда,мисля че знам какво е. А по-късно установих,че същите тези изобщо не са наясно с материята.Ама като ти го казвам,наистина сърдечно-приеми го,все едно ти го казва "Баш тюрлю гювеч анасъна амъ Саддама" :!: :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 07 Мар 2013, 22:27

Сега като се замислих,но това е друга тема,какво от това,че някой имал "свръх високи изисквания" в един университет,от които освен тормоз друго май не следва нищо,като си даде сметка човек.
Ако в 6 други ЮФ сульо и пульо минва метър :?

Високи изисквнания-да!,но да късаш за дреболии и извращения-не е редно.Така не се стимулира научаването на правото.Напротив,доказано е смятам,поне от колеги,с които съм говорил по въпроса: именно спокойствието,липсата на страх,психическата стабилност и др. под положения те правят нещо стойностно и полезно.Не някакъв изверг срещу теб,който не знае какво иска.

Айде лека и успех!
Тео,с тоя твоя преподавател много ме разсмя,човек,голям смях да знаеш. С тая "цел да го скъса"-направо си трябва и " топтан-характер " у студента да си вземе изпита.Само със знания не става.Трябва и той да усети,че не му даваш да те скъса.А това се усеща бързо,м? :oops:
Иначе- Ха се е усетил Саддама,че баш-отсреща седи бир таман аканъ пишман будала-жертвата ..отиди бакалъм талигата :lol:

Иначе със Стойнов да не сте от едно даскало,бре? Той е почнал правото в Алжир,вероятно знаеш.После завършва СУ. Там го екъсал един по наказателно.После го взема в Софийския. Неведнъж е разказвал на студентите как са го късали навремето " Айретен Ешек сюнет олду-селяма" и неговия асистент "Зми газъ Ходжа-беята точно в центъра на Джамията "... :lol:
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот valerieva_d » 07 Мар 2013, 22:57

Чела съм и Гиргинов, за някои неща още навремето за семестриалния хич не бях съгласна с него. Като стил на обесняване , а и по този начин ми е и преподавано, не от Стойнов, друг професор, но във връзка с букварчета - Ненов и Стойнов.

Аз съм също за да се изисква много от студентите и да не се минава метър. Нашият преподавател по НК обща и особена поне беше такъв и беше голямата резачка. Същото положение беше и по гражданско с проф. Русчев и процес с проф. Стамболиев, все светила :lol:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот toni1985 » 08 Мар 2013, 01:39

Някой може ли да ми каже колко време след писмения изпит се провежда устният?
toni1985
Младши потребител

Мнениеот teogeo » 08 Мар 2013, 10:25

svettoslav написа:
Иначе със Стойнов да не сте от едно даскало,бре? Той е почнал правото в Алжир,вероятно знаеш.После завършва СУ. Там го екъсал един по наказателно.После го взема в Софийския. Неведнъж е разказвал на студентите как са го късали навремето " Айретен Ешек сюнет олду-селяма" и неговия асистент "Зми газъ Ходжа-беята точно в центъра на Джамията "... :lol:

Аз съм възпитаник на Бейрутската юридическа школа, не на магрибската. Разлика голяма. И често ми е смешно, когато разни възпитаници на машинно-тракторни ВУЗ-ове (които бълват и юристи), или пък дори и прехваления "СУ" (в който от има-няма 100 години се преподава право) погледжат снизходително като чуят думата "Бейрут". Ами толкова са учили, горките... Ако бяха си взели сериозно изпитите по РПЧ щяха да знаят, че Бейрутската юридическа школа наред с Антиохийската е била най-развитата в Римската империя.
И стига си ги мъдрил тия турцизми, преобладаващата част от преподавателите бяха християни. Този беше по CPC (Criminal Procedure Code, нашето НПК). Целта му не беше да се гаври, а да ти намери слабо място. Намери ли ти - идваш пак. Като те повърти из конспекта хубаво и види, че си стоиш на солидни основи - отнасяй плувката.
Аватар
teogeo
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Мар 2013, 11:17

teogeo написа:
svettoslav написа:

Аз съм възпитаник на Бейрутската юридическа школа, не на магрибската. Разлика голяма. И често ми е смешно, когато разни възпитаници на машинно-тракторни ВУЗ-ове (които бълват и юристи), или пък дори и прехваления "СУ" (в който от има-няма 100 години се преподава право) погледжат снизходително като чуят думата "Бейрут". Ами толкова са учили, горките... Ако бяха си взели сериозно изпитите по РПЧ щяха да знаят, че Бейрутската юридическа школа наред с Антиохийската е била най-развитата в Римската империя.
И стига си ги мъдрил тия турцизми, преобладаващата част от преподавателите бяха християни. Този беше по CPC (Criminal Procedure Code, нашето НПК). Целта му не беше да се гаври, а да ти намери слабо място. Намери ли ти - идваш пак. Като те повърти из конспекта хубаво и види, че си стоиш на солидни основи - отнасяй плувката.

Честно казано,аз бих се гордял ако съм завършил в Бейрут.Съвсем сериозно ти говоря.И не само.Сигурен съм, че там има блестящи мозъци,каквито тук няма.
Всички би следвало да знаят постиженията на арабите в медицината,в математиката,вероятно и в правото...

П.П.За преподавателите-какво значение има вярата.Щом си добър-и в тъща си да вярваш-пак си добър!
Днес обаче имаме особен празник и смятам да не се занимаваме повече с тия турцзми.Все пак трябва да се отдаде нужното и на 8-ми март-Коч шукар-шекер баклава-сироп таратор байрям :lol:

П.П.Откъдето и да си, нявсякъде "Юрист" звучи по един и същи начин.А това какъв юрист си-зависи смятам,само от теб самия.
Иначе-Браво на теб.Пък и следването ти е било сигурно доста романтично.Аз поне така си го представям някакси по тези ширини.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот miniscule » 08 Мар 2013, 11:26

2.1. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д-р Цанка Цанкова – хабилитиран преподавател – гражданско право на първа конкурсна комисия за младши съдии в Окръжните съдилища на мястото на проф. Веселин Христов Цанков. /постъпил отвод преди приключване на заседанието и от проф. д-р Цанка Цанова/
2.2. ОПРЕДЕЛЯ Маргарита Петкова Давидкова – съдия – гражданска колегия в Окръжен съд Монтана за редовен член на втора конкурсна комисия за младши съдии в Окръжните съдилища на мястото на Теменужка Евгениева Симеонова.
2.3. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Красимир Георгиев Ненчев – съдия– гражданска колегия в Окръжен съд Пазардик за резервен член на втора конкурсна комисия за младши съдии в Окръжните съдилища на мястото на Маргарита Петкова Давидкова /постъпил отвод преди приключване на заседанието и от Красимир Георгиев Ненчев/
2.4. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий проф. д-р Иван Русчев – хабилитиран преподавател – гражданско право на първа конкурсна комисия за младши съдии в Окръжните съдилища на мястото на проф. д-р Цанка Цанкова.
2.5. ОПРЕДЕЛЯ чрез жребий Евгения Георгиева Симеонова – съдия – гражданска колегия в Окръжен съд Враца за резервен член на втора конкурсна комисия за младши съдии в Окръжните съдилища на мястото на Красимир Георгиев Ненчев.
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот miniscule » 08 Мар 2013, 11:28

Това са решили вчера във ВСС - някой има ли мнение за проф.Ив.Русчев....
Quis custodiet ipsos custodes?
miniscule
Потребител

Мнениеот velikova_ » 08 Мар 2013, 12:24

На държавния изпит изпитваше в едната комисия, аз не бях при него, но честно казано доста се оплакваха...Като цяло съм останала с впечатление, че има високи изисквания.
velikova_
Потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Мар 2013, 13:03

velikova_ написа:Като цяло съм останала с впечатление, че има високи изисквания.

Не са поблем високите изисквания,а това че е рядко ...да не казвам какво.
Успех все пак,но очаквайте от него голямо заяждане.Дано е добронамерен,което е рядкост при него.
Зависи какъв мегдан ще му оставят другите членове.Каквото и да става,нещата тук са рядко субективни.
Беше ми председател на държ. изпити. Никого не скъса на устния ,но това бе резултат на 50% скъсани на казуса(когато го въведоха през 2006 за първи път),иначе щеше да е дори още по-плачевно.

Успех на допуснатите!
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Мар 2013, 13:06

Няма да го забравя по облигационно право как ми отмени оценката и после ме скъса(след 2месеца време),понеже ме бил изпитвал асистента,който в случая проявил "самоинициатива". Случаят е доста интересен и ме изтормози много,но за сметка на това сега имам две четворки по обл. право :) ,а някои нямат и тройка.

П.П. Иначе за късането-има си три-четири въпросчета и с тях си постига резултата ( Пр. "Кажете ми за задължението за Dare" или пък "Каква е разликата между възражението за неизпълнен договор и правото на зъдържане")-на пръв поглед нищо особено,но се оказва,че съвсем не е така-все има някаква дреболия,която само той си знае и която е "МНОГО ВАЖНА".

.Когато пък няма накъде(вижда че му е трудно да те скъса,т.к си знаеш) почва да те пита едно нещо по 3-4 пъти,докато се пообъркаш.Може да е нещо елементарно,но при трети път зададен същия въпрос кой не би се смутил,най-малко заради това,че допускаш у себе си,да си казал нещо неточно,не достатъчно прецизно..докато накрая естествено е да си помислиш че грешиш като цяло в отговора...а следващата степен е изобщо да спреш да мислиш.

Ако някои знае характера на Траян Конов-този не е нещо по-различно.Общо взето се конкурират тайно кой е по-голамо диване,ако ме питат мен.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот jivko1 » 08 Мар 2013, 15:48

Колеги видяхте ли новите правила за провеждане на конкурса? Има светлина в тунела... :)
jivko1
Потребител

Мнениеот svettoslav » 08 Мар 2013, 16:01

jivko1 написа:Има светлина в тунела

Дааааа.Идва влака отсреща :lol:
svettoslav
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити