- Дата и час: 23 Ное 2024, 01:11 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013, vol. 1
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013
Всеки кандидат в изпита за младши съдии решава по свой избор
един от двата изтеглени казуса, а кандидатите за младши прокурори
решават изтегления казус, върху предварително получени бели листове,
подпечатани с печат на Висшия съдебен съвет. Кандидатите могат да
пишат по време на изпита само с химикал със син цвят. След обявяване
края на изпита, неизползваните листове се предават на комисията.
Ето я светлинката
един от двата изтеглени казуса, а кандидатите за младши прокурори
решават изтегления казус, върху предварително получени бели листове,
подпечатани с печат на Висшия съдебен съвет. Кандидатите могат да
пишат по време на изпита само с химикал със син цвят. След обявяване
края на изпита, неизползваните листове се предават на комисията.
Ето я светлинката
Quis custodiet ipsos custodes?
- miniscule
- Потребител
miniscule написа:Това са решили вчера във ВСС - някой има ли мнение за проф.Ив.Русчев....
Късмет на всички
Имах честа да ме изпитва на държавния заедно с проф. Е.Матеева Забава беше
- valerieva_d
- Потребител
svettoslav написа:Няма да го забравя по облигационно право как ми отмени оценката и после ме скъса(след 2месеца време),понеже ме бил изпитвал асистента,който в случая проявил "самоинициатива". Случаят е доста интересен и ме изтормози много,но за сметка на това сега имам две четворки по обл. право ,а някои нямат и тройка.
П.П. Иначе за късането-има си три-четири въпросчета и с тях си постига резултата ( Пр. "Кажете ми за задължението за Dare" или пък "Каква е разликата между възражението за неизпълнен договор и правото на зъдържане")-на пръв поглед нищо особено,но се оказва,че съвсем не е така-все има някаква дреболия,която само той си знае и която е "МНОГО ВАЖНА".
.Когато пък няма накъде(вижда че му е трудно да те скъса,т.к си знаеш) почва да те пита едно нещо по 3-4 пъти,докато се пообъркаш.Може да е нещо елементарно,но при трети път зададен същия въпрос кой не би се смутил,най-малко заради това,че допускаш у себе си,да си казал нещо неточно,не достатъчно прецизно..докато накрая естествено е да си помислиш че грешиш като цяло в отговора...а следващата степен е изобщо да спреш да мислиш.
Ако някои знае характера на Траян Конов-този не е нещо по-различно.Общо взето се конкурират тайно кой е по-голамо диване,ако ме питат мен.
На мен ми е бил по Гражданско обща и търговско
Аз искам да попитам Русчев на мястото на Трайков ли е? И на съдийския кои са крайните преподаватели - Русчев, Стамболиев и Марков ли? Защото и 3мата са ме изпитвали и в този състав всеки е "подводен камък "
- valerieva_d
- Потребител
Колеги, това май също е променено
Оценката на кандидатите на устния изпит представлява
средноаритметично число от оценките на всички
членове на конкурсната
комисия.
Оценката се обявява на кандидата незабавно, за което той се
подписва в протокола
за резултатите от проведения изпит.
Оценката на кандидатите на устния изпит представлява
средноаритметично число от оценките на всички
членове на конкурсната
комисия.
Оценката се обявява на кандидата незабавно, за което той се
подписва в протокола
за резултатите от проведения изпит.
- valerieva_d
- Потребител
Това е една от най-важните промени. Колко му е иначе да си ги калкулират както им изнася.
- jivko1
- Потребител
svettoslav написа:Няма да го забравя по облигационно право как ми отмени оценката и после ме скъса(след 2месеца време),понеже ме бил изпитвал асистента,който в случая проявил "самоинициатива". Случаят е доста интересен и ме изтормози много,но за сметка на това сега имам две четворки по обл. право ,а някои нямат и тройка.
П.П. Иначе за късането-има си три-четири въпросчета и с тях си постига резултата ( Пр. "Кажете ми за задължението за Dare" или пък "Каква е разликата между възражението за неизпълнен договор и правото на зъдържане")-на пръв поглед нищо особено,но се оказва,че съвсем не е така-все има някаква дреболия,която само той си знае и която е "МНОГО ВАЖНА".
.Когато пък няма накъде(вижда че му е трудно да те скъса,т.к си знаеш) почва да те пита едно нещо по 3-4 пъти,докато се пообъркаш.Може да е нещо елементарно,но при трети път зададен същия въпрос кой не би се смутил,най-малко заради това,че допускаш у себе си,да си казал нещо неточно,не достатъчно прецизно..докато накрая естествено е да си помислиш че грешиш като цяло в отговора...а следващата степен е изобщо да спреш да мислиш.
Ако някои знае характера на Траян Конов-този не е нещо по-различно.Общо взето се конкурират тайно кой е по-голамо диване,ако ме питат мен.
За Русчев - не ми е преподавал, но съм чувал, че наистина се държи гадно със студентите. Иначе като юрист - чел съм негови неща, одобрявам
Но пък съм виждал съм негови тестове по ГП Обща част - лелееее, наистина е луд. Няма как студент втори курс да реши такъв тест на гладен стомах... Да не говорим, че и действащ юрист би се изпотил.
Пример:
18. Със сила на пресъдено нещо се ползват:
а) само съдебните решения, чрез които искът се уважава
б) само съдебните решения по осъдителни искове
в) всички съдебни решения по искови дела
г) само съдебните решения с които се уважават осъдителни искове
А иначе, чисто житейски, разликата между възражението за неизпълнен договор и правото на задържане си е значителна.
-
teogeo - Активен потребител
Отговорът е В. И да тестовете му са "интересни" Винаги си в очакване отворен или затворен ще е, комбиниран или не, а може и теми да са в зависимост от настроението му Например по търговско цяла година ни говори само за тър.сделки и накрая бам тест от 40 въпроса само за дружества
- valerieva_d
- Потребител
Ми аз да ви кажа съм съгласен със Стойнов ,прав е.Всички брилянтни умове са обявявани за "луди" от простолюдието.Филчев също преди години предложи "сивите пари" спечелени от "престъпна дейност" да бъдат реинтегрирани в икономиката срещу 10% такса за държавата ,обаче тогава разни идиоти се направиха на големи "законлий" ,сега обаче май идеята не изглежда толкова лоша , щото то май освен пари от "престъпна дейност" май други няма .Аз не мога да заявя че съм спечелил пари ,защото в момента в който ги взема ,трябва да ги дам - за ток ,за данъци,за сметки за мобилни,за интернет и тн.Според мен си спечелил нещо когато можеш да го задържиш ,поне за известно време , 90% от хората не печелят ,а слугуват.
Погледнете "ЧЕЗ" -такса невъзстановими разходи - и това е легално така ли?Може би НК'то наистина има нужда от пренаписване защото определението "престъпление е това деяние което е определено от закона като такова ,май не е много удачно.
Нормално ли ви се струва да има закони за защита на банковата система? Защо няма закон за защита на малкия и средния бизнес от банковата система?Защо банковата система може да ти вдига рекета (лихвата) ,когато и колкото си поиска,защо може да те изхвърли от вкъщи когато реши , а единственото което ти можеш да направиш е да се самозапалиш ,така ли? Това ли е закона? Това ли е защита в "правния мир" ,май в тоя правен мир единственото ти право срещу монополистите е да се хвърлиш от мост или да се запалиш.
Въобще явно има смисъл от малко по - радикални умове.Само такива радикали и "луди" имат смелостта или лудостта да променят нещо
Погледнете "ЧЕЗ" -такса невъзстановими разходи - и това е легално така ли?Може би НК'то наистина има нужда от пренаписване защото определението "престъпление е това деяние което е определено от закона като такова ,май не е много удачно.
Нормално ли ви се струва да има закони за защита на банковата система? Защо няма закон за защита на малкия и средния бизнес от банковата система?Защо банковата система може да ти вдига рекета (лихвата) ,когато и колкото си поиска,защо може да те изхвърли от вкъщи когато реши , а единственото което ти можеш да направиш е да се самозапалиш ,така ли? Това ли е закона? Това ли е защита в "правния мир" ,май в тоя правен мир единственото ти право срещу монополистите е да се хвърлиш от мост или да се запалиш.
Въобще явно има смисъл от малко по - радикални умове.Само такива радикали и "луди" имат смелостта или лудостта да променят нещо
Най-доброто отмъщение е да живееш щастливо
-
u3mamhukaa - Потребител
teogeo написа:
Пример:18. Със сила на пресъдено нещо се ползват:
.
Тука пък кое е сложното и трудното... То по- елементарен въпрос от този, здраве му кажи
- velikova_
- Потребител
velikova_ написа:teogeo написа:
Пример:18. Със сила на пресъдено нещо се ползват:
.
Тука пък кое е сложното и трудното... То по- елементарен въпрос от този, здраве му кажи
Говорим за второкурсник (все пак тогава се учи ГП - Обща част). Този въпрос е част от тестовете, които Русчев дава на изпита по ГП - Обща част. Не че би трябвало да има нещо трудно в него за лице, което се готви за изпитите за младши магистрат. Да не влизам в пререкания, ама и на този изпит ще излезат много "колеги" ,които не знаят в какви граници "лепне" СПН-то или например за обратното действие на ПН.
Иначе, няма сложни и трудни въпроси, докато не спре Интернета
-
За втори курс със сигурност ще им е сложно, но по принцип Русчев си го е споменавал на лекциите, просто тестовете му винаги имат по няколко верни и трябва да откриеш най-верния, купон става като каже 15 минути преди края на изпита , че 10 въпроса са с по 2 верни, 5 с по три, а останалите с по 1
- valerieva_d
- Потребител
valerieva_d написа:За втори курс със сигурност ще им е сложно, но по принцип Русчев си го е споменавал на лекциите, просто тестовете му винаги имат по няколко верни и трябва да откриеш най-верния, купон става като каже 15 минути преди края на изпита , че 10 въпроса са с по 2 верни, 5 с по три, а останалите с по 1
Ето и един от неговите тестове:
http://www.lawsbg.com/groups/viewbulletin/10-%D0%A2%D0%B5%D1%81%D1%82+%D0%BF%D0%BE+%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE+%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE+%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B0+%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82+%D0%BF%D1%80%D0%B8+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84+%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD+%D0%A0%D1%83%D1%81%D1%87%D0%B5%D0%B2.html?groupid=11
-
Добър ден на всички !
Доколкото разбирам на писмения изпит може да се избира между граждански и наказателен казус ?
Какво е мнението Ви за сборника на проф.Л.Груев ?
Доколкото разбирам на писмения изпит може да се избира между граждански и наказателен казус ?
Какво е мнението Ви за сборника на проф.Л.Груев ?
- asgeirs
- Нов потребител
Така пише в Правилата за конкурса: (8) Всеки кандидат в изпита за младши съдии решава по свой избор един от двата изтеглени казуса, а кандидатите за младши прокурори решават изтегления казус.
Ако питаш за сборника с казусите по наказателно право на Лазар Груев и Ралица Илкова има включение доста решения и не само тълкувателни, но мисля че последното издание е от 2008 г. Според мен си заслужават. Ползвам и още едни сборници "Постановления и тълкувателни решения по наказателни дела (1957 - 2010) - две книги са на издателство Фенея.
Ако питаш за сборника с казусите по наказателно право на Лазар Груев и Ралица Илкова има включение доста решения и не само тълкувателни, но мисля че последното издание е от 2008 г. Според мен си заслужават. Ползвам и още едни сборници "Постановления и тълкувателни решения по наказателни дела (1957 - 2010) - две книги са на издателство Фенея.
- jivko1
- Потребител
Аз съм много доволна от сборниците на Лазар Груев- има много казуси, а после решения точно по въпросите в казусите, така че човек лесно може да провери дали е разсъждавал в правилната насока.
- velikova_
- Потребител
Публикувани са указания.
- toni1985
- Младши потребител
Указания или правила ? Мисля ,че това е промяна от скоро .
- asgeirs
- Нов потребител
Указания за организацията на изпита и разпределение по зали по входящи номера. Публикувани са днес в сайта на ВСС.
- toni1985
- Младши потребител
velikova_ написа:Аз съм много доволна от сборниците на Лазар Груев- има много казуси, а после решения точно по въпросите в казусите, така че човек лесно може да провери дали е разсъждавал в правилната насока.
Значи,то може да разсъждаваш в парвилната посока,дори и когато изводите не съвпадат с тези на Лазар и Ралица,в случай че някъде са допуснали грешка.
В сборника от 2007г.-обща част,който имам,няма дадени решения ,а само допълнителни въпроси .
Има един интересен казус за подпомагане към самоубийство(доколкото зная всички са по действителни случаи,поне така пише там).Накрай обаче деянието излиза по 116 НК,тъй като момчета,което убива приятелката си участвува в самото изпълнение на деянието.
По случайност остава жив след опита да убие и себе си,след като убива нея чрез пробождане с нож в сърцето и е привлечен към отговорност(стр.203).
Доста сложно се оказва разграничението мІу убуйствотои чл.127 при определени обстоятелства.Като критерий се приема,че за 127 НК не трябва да е участвувал в изп. деяние.
Участвува ли ако и тури отровата в чашата с вода,а пък тя я изпие?
А ако е отишъл до аптеката за разните му там отрови,даде и ги,а тя сама си ги примеси и изпие отровата?
Още по-сложно би било ако той я държи за ръката,тя пие тази гадост,но не изпива всичко и когато стигне наполовина изпитата течност и й се погади-стиснал я за ръката с цел да глътне всичко и тя това и направила!
Подпомага ли я(чл.127 ал.1 НК) или участвува в изпълнението-чл.116 ал.1 т.6 НК(по особено мъчителен начин отровената починала).
Според мен това с "изпълнението"е доста сложна работа.Случая в сборника на Л.Груев не е труден за решаване,тъй като цялото изпълнение е негово.Но когато отчасти "изпълнява самоубийството".....
- svettoslav
- Активен потребител
БРАВО!Адмирирам волята на настоящият ВСС, да изчисти процедурата по провеждане конкурсите за младши съдии и прокурори.Това е една голяма крачка към открити и по-малко субективни изпити.Обявяването на решенията на казусите,и незабавното съобщаване на оценките на устния изпит са решения достойни за уважение.
Има какво още да се желае разбира се.Чисто технически, ще паднат големи диктовки, ако трябва да пишем два казуса -един граждански и един наказателен, а и едните ще са облагодетелствани за смитка на другите.Докато ни диктуват гражданския , тези които ще решават наказателен ще седят и чакат и обратното, едните ще имат повече време за решаване на казуса за сметка на другите.Така и така ще си избираме казуси, защо не се обявяват определени бройки за съдии специализиращи в определена област-граждански или наказателни дела.
Има какво още да се желае разбира се.Чисто технически, ще паднат големи диктовки, ако трябва да пишем два казуса -един граждански и един наказателен, а и едните ще са облагодетелствани за смитка на другите.Докато ни диктуват гражданския , тези които ще решават наказателен ще седят и чакат и обратното, едните ще имат повече време за решаване на казуса за сметка на другите.Така и така ще си избираме казуси, защо не се обявяват определени бройки за съдии специализиращи в определена област-граждански или наказателни дела.
- vaniaoz
- Потребител
|
|