начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Собственик на ЕООД и ТД към същото

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Собственик на ЕООД и ТД към същото

Мнениеот artifex » 21 Юни 2013, 15:05

Здравейте!
Надявам се да съм уцелил раздела в който да задам въпросите си.
Собственик съм на ЕООД, което регистрирах към края на 2009г. Първоначално счетоводителката ми направи договор за управление. Понеже ми предстоеше регистрация в Камарата на строителите, а от там искат да е назначен технически ръководител на ТД, попитах счетито дали мога да се назнача на ТД във фирмата ми като управител и да изпълнявам функциите на технически ръководител, а тя каза че не е проблем. Назначих и друг управител на фирмата с ТД, който пък да изпълнява и функциите на отговорник по ЗБУТ. На една и съща дата е подала информацията в НАП и НОИ за двата трудови договора- моя и на колегата като управители. От тогава са подавани обр. 1 и 6 и са начислявани осигуровки по тях. Миналия месец реших да прекратя ТД и на двамата поради липса на работа и съответно смисъл от трупането на осигуровки.
Тук оставям колегата на страна, понеже при него проблеми няма.
Поради обстоятелства (обяснението на които е ненужно), трябваше да се регистрирам в бюрото по труда и НОИ като безработен. От бюрото по труда приеха документите заедно със заповедта за прекратяване на ТД(подписана от мен) и ме регистрираха като такъв с уговорката, че фирмата ми не трябва да извършва дейност. В НОИ обаче имаше греда. Човека ми каза, че може да ми приеме документите, но със сигурност ще получа отказ за изплащане на обезщетение, понеже не могло да се назнача сам на ТД и съответно да го прекратя. Все пак настоях да ги входира. Така и стана:
"На основание чл.54ж, ал.1 и във връзка с чл.54а,ал.1 от КСО , ОТКАЗВАМ отпускане на Парично обезщетение за безработица по чл.54а от КСО.
МОТИВИ: Г-н ....... е едноличен собственик на капитала и управител на ".............." ЕООД. Собствениците на еднолично дружество с ограничена отговорност /ЕООД/ не могат да сключват сами със себе си и да работят по трудов договор в собственото си дружество. Съгласно чл.147, ал.1 от Търговския закон едноличния собственик на капитала управлява и представлява дружеството лично или чрез определен от него управител. В конкретния случай едноличният собственик на капитала, като управител на ЕООД, не може да се намира в служебна зависимост, която е характерна при съществуването на трудово правоотношение, от самия себе си. Той се ползва с пълна свобода на оперативно управление на дружеството и разполага с широки възможности за вземане на решения по собствена преценка. Не е възможно едно и също лице да възлага и изпълнява работата, да извършва оценка на труда и изпълнението, да налага дисциплинарни наказания, да си разрешава ползване на отпуск, да прекратява трудовия договор или да води съдебен спор при незаконосъобразно уволнение. Изискването на чл.147, ал.3 от ТЗ за сключване на писмени договори между едноличният собственик и дружеството, когато то се представлява от него, са свързани с управлението на дружеството и се отнасят единствено за неговата търговска дейност." :mrgreen:

Сега изникват няколко въпроса:
1. След като не съм могъл да се назнача сам, то колегата ми могъл ли е да ме назначи, съответно да ми прекрати ТД?
2. Ако отговора на първия ми въпрос е "НЕ", мога ли да си върна внесените вече и приспадна начислените социални и здравни вноски? Ако пък е "ДА", какъв е реда за действие?
3. Поради уверението на счетито тогава, че не трябва да подавам ГДД като физическо лице понеже съм на ТД в дружеството, годишници не съм подавал, което пък си е нарушение от моя страна. Та, ако трябва да ги подавам сега какви са глобите и осигуровките които ще дължа?

Благодаря предварително!
artifex
Нов потребител

Re: Собственик на ЕООД и ТД към същото

Мнениеот neutralen » 21 Юни 2013, 20:33

:roll: Според мен, няма основание за регистрирането ви на борсата като безработен и получаване на помощи като такъв, тъй като имате още две качества - управител на действащо ЕООД и едноличен собственик на капитала на същото ЕООД. Ще придобиете права на безработен след ликвидацията на ЕООДто.
Няма пречка да имате ТД с ЕООДто, щото страни по него са самото ЕООД и вие като ф.л. Като едноличен собственик на капитала се явявате като "общо събрание" на ЕООДто. Като управител на ЕООД представлявате дружеството в отношенията му с трети лица и в това си качество следва да получавате възнаграждение по договор за управление и да внасяте съответните на длъжността пенсионни и здравни осигуровки. По ТД дължите отделно пенсионни и здравни осигуровки. С прекратяване на ТД остава възнаграждението ви по договора за управление. Няма как да сте безработен, докато сте управител на действащо ЕООД.8)
neutralen
Активен потребител

Re: Собственик на ЕООД и ТД към същото

Мнениеот dask » 28 Юни 2013, 13:26

По въпрос 3 - има минимални и максимални размери на санкциите в КСО.
Въпроси 1 и 2 - зависи какво искате да постигнете като краен резултат

personal-lawoffice.eu
dask
Потребител

Назад към Трудово право