начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с граждански договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с граждански договор

Мнениеот mihael1989 » 24 Авг 2013, 12:43

Здравейте, не съм сигурен дали това е правилният раздел за тази тема, но ми изглеждаше най-подходящ.
Работя в фирма на трудов договор, но искам за започна да се занимавам отделно от това с изработка на уеб сайтове на свободна практика, като идеята ми е следната:

Намирам няколко търговеца, напр. студенти които да намират клиенти и да получават комисиона за намерен клиент, да кажем 20% от стойността на изработката, като въпросът ми е може ли де се подписва граждански договор между мен и търговеца като физически лица, какъв би бил разходът по това начинание и какви са плюсовете и минусите? Идеята е, че може някой да не намери клиент и 3 месеца, друг може да намери и 3 за един ден.

С клиента също ще се работи на базата на граждански договор, между физическо(аз) и юридическо лице(клиента). Нещо като договор за изработка.

Не ми се иска поне за момента да създавам фирма, поради простата причина, че не съм сигурен до колко ще има смисъл от нея, какъв доход ще имам от начинанието и тн.

Въпросът ми е, възможна ли е нормална работа при описаната по-горе схема? Както и кой, къде, кога трябва да подава декларация/декларации за тези граждански договори? Благодаря.
mihael1989
Нов потребител

Re: Казус с граждански договор

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Авг 2013, 12:49

Как ще сключвате договор с работодателя си? Той е Ваш арбайтъро-дател. Не го виждам. По-скоро уговорете процент към самия трудов договор.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mihael1989 » 24 Авг 2013, 12:55

ivan_lawyer написа:Как ще сключвате договор с работодателя си? Той е Ваш арбайтъро-дател. Не го виждам. По-скоро уговорете прожцент към самия трудов договор.

Явно не съм се изразил правилно. Аз работя на друго място, което няма нищо общо с текущият въпрос. Споменах го просто за да е ясно, че работя на постоянен трудов договор.

Идеята ми е за собствен "бизнес" в който аз като физическо лице да изработвам уеб сайтове на фирми, като това да става на базата на граждански договор между мен и фирмата, на която правя сайт.

Но поради постоянната ми заетост нямам възможност да обикалям и преговарям с клиенти, за което са ми нужни няколко студента, които да го вършат и при намерен клиент тези студенти ще получават % от сумата, която ще получа аз от клиента.

Въпросът е дали мога да действам по този начин, да работя на постоянен трудов договор е една фирма и да получавам пари по граждански договори за изработка от други фирми, както и да плащам на тези студенти (търговци, посредници) по граждански договор между две физически лица, т.е. аз и студент.
mihael1989
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Авг 2013, 13:01

Така е чисто.

Стига да не подбива на Ваш работодател реномето или там дейността. Вие си знаете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mihael1989 » 24 Авг 2013, 13:09

ivan_lawyer написа:Така е чисто.

Стига да не подбива на Ваш работодател реномето или там дейността. Вие си знаете.

Работата ми по трудов договор е свързана с логистика и авиация, няма нищо общо с изработката на уеб сайтове.
Искам да попитам от къде мога да намеря нужните граждански договори, както и трябва ли някой да ги заверява или нещо такова. Също така къде и кога трябва да ходя за да подавам декларации за тях, трябва ли да го правя лично?
mihael1989
Нов потребител

Мнениеот sechka » 24 Авг 2013, 13:33

Осигуровките се внасят до 25-то число на месеца следващ, този за който се отнасят. Срока за подаване на персонален регистър (декл. 1 и декл. 6) в НАП е същия.

А готови бланки на граждански договори, които да съвпадат точно с това, което е нужно на Вас няма как да намерите. В интернет има примерни образци, от които можете да се ориентирате при изработване на граждански договор.

Най-добре си намерете адвокат, който да Ви изготви договорите и счетоводител, който да изчислява осигуровките и да подава персонален регистър.
sechka
Младши потребител

Мнениеот borovinka » 27 Авг 2013, 09:32

mihael1989 написа:Здравейте, не съм сигурен дали това е правилният раздел за тази тема, но ми изглеждаше най-подходящ.
Работя в фирма на трудов договор, но искам за започна да се занимавам отделно от това с изработка на уеб сайтове на свободна практика, като идеята ми е следната:

Намирам няколко търговеца, напр. студенти които да намират клиенти и да получават комисиона за намерен клиент, да кажем 20% от стойността на изработката, като въпросът ми е може ли де се подписва граждански договор между мен и търговеца като физически лица, какъв би бил разходът по това начинание и какви са плюсовете и минусите? Идеята е, че може някой да не намери клиент и 3 месеца, друг може да намери и 3 за един ден.

С клиента също ще се работи на базата на граждански договор, между физическо(аз) и юридическо лице(клиента). Нещо като договор за изработка.

Не ми се иска поне за момента да създавам фирма, поради простата причина, че не съм сигурен до колко ще има смисъл от нея, какъв доход ще имам от начинанието и тн.

Въпросът ми е, възможна ли е нормална работа при описаната по-горе схема? Както и кой, къде, кога трябва да подава декларация/декларации за тези граждански договори? Благодаря.

Няма пречка да осъществите това, което сте наумил, стига да имате време за всичко и с дейността по гражданските договори да се занимавате извън времето, в което работите по трудов договор.
Сам си решавате как да си организирате дейността - може да разкриете ЕТ, можете да действате и като физическо лице. Ако сте ЕТ и получавате приходи, трябва да им водите отчетност. Ако клиентите плащат по банка, ок, но ако плащат в брой - ще ви трябва касов апарат.
За намирането на студенти посредници - вижте идеи за посреднически договори в нета и си приспособете според това, което вие искате да правят тези студенти. Няма твърди правила, при гражданските договори е каквото се уговорите.
Много е важно да водите точен отчет на приходите и до 30 април на всяка година да подавате ГДД (годишна дан. декларация) по чл. 50 ЗДДФЛ - там ще отчитате приходите от тази си дейност по граждански договор, а работодателят ви по трудов ще ви издава служебна бележка за доходите и осигуровките.
Много е възможно, ако имате приходи, да се наложи да си довнесете и осигуровки за съответната година на извършване на дейността. Срокът за осигуровките пак е 30 април на следващата година.
Ако имате други въпроси, питайте.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право