начало

Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна Цвета Желязкова е новият председател на окръжния съд във Варна

Уволнение заради месторабота на съпруг/съпруга

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволнение заради месторабота на съпруг/съпруга

Мнениеот hanastasov » 17 Фев 2014, 21:39

Здравейте, казусът е следния.

Родителите ми дълго време работеха на едно и също място. В един момент баща ми напусна и започна работа в конкурентна фирма от същия бранш. Направи го въпреки заплахата, че това може да коства работното място на майка ми. След няколко месеца майка ми беше освободена от длъжност без никакво предизвестие. Връчиха и заповедта в последния й работен ден. Официално по какъв член е освобдена не си спомням, но дори при разговорите с преките й ръководители е обяснено, че това става заради местоработата на баща ми.

Каква защита предлага закона при такива действия на работодателя, и какво съветвате да се направи ?

Очаквам Вашия отговор !

Поздрави,
Христо Анастасов
hanastasov
Нов потребител

Re: Уволнение заради месторабота на съпруг/съпруга

Мнениеот TheOldMan » 18 Фев 2014, 00:39

Да си спомните мотивите за уволнението. Освен ако в дадената фирма в трудовите договори няма някаква точка за конфликт на интереси... уволнението може да се отмени от съда.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Re: Уволнение заради месторабота на съпруг/съпруга

Мнениеот elgeor » 18 Фев 2014, 10:40

Съдебен процес, освободени сте от държавни такси. Признава се уволнението за незаконосъобразно, възстановява се работника/служителя на работа и се търси обезщетения. Вижте на лични.
elgeor
Младши потребител

Назад към Трудово право