начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Дръжавен служител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дръжавен служител

Мнениеот t4udoto » 18 Фев 2015, 12:06

Здравейте,
през март 2014г бях назначена като младши експерт в държавна дирекция по Закона за държавния служител с заповед по заместване, като титуляра е в отпуск майчинство, но ще се върне на работа след 2г. и половина считано от този момент. След настъпилите промени в правителството и промяна в ръководството на Дирекцията миналата седмица бях привикана на разговор с Директора и бях помолена да напусна по взаимно съгласие, за да може моето място да се заеме от колега, който също работи по заместване, но трябва да бъде освободен на 15 март, поради завръщане на титуляра. Искам да уточня, че нямам нищо против да напусна змийското гнездо, но не и по взаимно съгласие, тъй като няма да мога да ползвам полагащата ми се борса в пълен размер. Поставих условието, че съм съгласна с устното предложение само, ако бъде намерен вариант да бъда освободена с право на борса в пълен размер. Според мен единственият вариант е да ме освободят по чл. 107а с право на обезщетение, но смятам, че този вариант не е удачен за органа по назначаване. Въпросът ми е има ли някакъв скрит или явен вариант да бъда освободена, освен завръщане на титуляра, за да бъда подготвена за по нататъшни действия. Принципно до колкото съм запозната със закона единствения вариант да бъда освободена е завръщането на титуляра, но ме интересува има ли някакъв член в закона, който позволява на органа по назначаване да ме освободи без предизвестие и без право на борса в пълен размер.
t4udoto
Младши потребител

Re: Дръжавен служител

Мнениеот doc03 » 18 Фев 2015, 12:14

Като гледам ника..., и като чета за змийското гнездо :P ... явно на доста змейове змиите работят там, щом искат да Ви отстранят в полза на една такава :-)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот t4udoto » 18 Фев 2015, 12:58

Абе младежа, в чиято полза искат да ме отстранят не попада в гнездото просто е магарето, което върши работата на 4-5 кибика, и ако го няма трябва да вземат да се насилят да работят. Мен ме интересува основно дали могат да ми спретнат някой мръсен номер, за да се подготвя и да им го върна. Иначе желание за оставане имам точно докато си намеря друга работа или ми изплатят необходимите обезщетения. Въпроса е какви са им варинатите за отстраняване без.
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот doc03 » 19 Фев 2015, 02:42

Ако Ви поставят ниска оценка за годината, но си е процедура, поне месец, особено ако я оспорите. А и нямат време.

П.П. Я си стойте там. Змии, змии, ама 8 часа се изтрайват ... А може и да се разболее човек, двайсетина дни, грипен сезон е все пак :wink:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител

Мнениеот t4udoto » 19 Фев 2015, 11:54

Оценките вече са поставени и подписани от предишния директор при, когото бях назначена. Естествено на никой не му бяха съобщени, а бяха пробутани заедно заедно с други документи за подпис така никой не разбра какво подписва. Апропо преди малко ми предложиха варианта с обезщетенията, но само 1 заплата. Сега започва лазенето по нервите и пазарлъците, понеже заплатите са не повече от 6. :) Вариант за оставане няма искат да се утърват, а аз не желая да оставам.
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот emstoianova_ » 19 Фев 2015, 13:49

имате предвид ОТЪРВАТ предполагам, УТЪРВА също я има, но е друго значението утърва ми, утърва им... :lol:
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот t4udoto » 19 Фев 2015, 14:21

Ха ха ха ха да печатна грешка все пак настоящите и в близко бъдеще бившите държавни служители сме що годе грамотни. Кофти, че искат да са разминат само с една заплата обезщетение :evil:
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот emstoianova_ » 19 Фев 2015, 14:31

:shock: йес
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот emstoianova_ » 19 Фев 2015, 14:34

:o йес, да СА разминат :roll: приятен ден, имам и друга работа :arrow:
emstoianova_
Младши потребител

Мнениеот lacuna81 » 19 Фев 2015, 14:46

Обикновено в държавната администрация уволненията(независимо дали е съкращаване в щата или дисциплинарно уволнение) не са законосъобразни. Не се съгласявайте на каквото и да било, изчакайте ги да сгафят(ей така, от бързане за да се отвори бързо място за змията) и да се "отърват" от Вас и после ги гонете съдебно. Е, верно...ще почакате година-две, но...спечелите ли, ще получите и обезщетенията.
lacuna81
Младши потребител

Мнениеот t4udoto » 19 Фев 2015, 15:49

Нямам желание да си натоварвам главата и да гледам с месеци неприятни физиономии и да ходя на работа с огромно нежелание. Ако ще бъде така по-добре да си стоя в къщи. Другият проблем е, че имам съвест и момчето което искат да назначат на моето място наистина е свястно и си гледа работата много съвестно и отговорно. Той е едно от двете магарета, които дърпат цялата каруца от 15 души администрация. Не заслужава поне в момента да остане на пътя без работа. В случая не става въпрос за уволнение, а за освобождаване без предизвестие с право на обезщетение и борса в пълен размер. От където и да го погледна за мен е по-добре понеже на борсата ще вземам повече пари от колкото ако съм на работа, понеже преди да започна работа тук се осигуряваха на тройно по-висока заплата. Ще си спестя и гледането на мазните им физиономии. Проблема е, че искат а се разминат само с една заплата при позволени не повече от 6 и това ме дразни, че искат хем да ме няма хем да се разминат леко. Това дебелоочие ме потриса. Аз така или иначе до месеци няма да съм тук и не искам да оставям един от малкото кадърни и свестни хора тук без работа.
Да отбележа само този път внимавах как пиша "се" - "утървам" умишлено не го споменах :D
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот lacuna81 » 19 Фев 2015, 16:00

Определено е ясно, че ще гледат да минат с плащане...не на 6 заплати.
Тълкувайте "уволнение" в по-широк смисъл, с него не се визира само дисциплинарно.
И,какво, ако не се съгласите, какво ще направят?Ще скалъпят нещо набързо и незаконосъобразно..
Най-високо обезщетение се получава от борсата, ако има съкращаване в щата. Което явно във Вашия случай няма как да стане(или поне не могат законосъобразно да посочат това основание).
И пак Ви питам..как според Вас ще процедират те, ако Вие се заинатите?
Със сигурност не ги улеснявайте,моля!
Понеже съм минала по пътя на "съкращаване в щата" за да се освободи място за едно"наше момче"(което разбрах, че вече са разкарали, защото нищо не разбирал:)))))) и избрах съдебните"разправии". На първа инстанция спечелих, на 2-ра ще разбера до месец.
За мен лично беше обида и повече поради тази причина се захванах, а не че ще взема кой знае какви пари,ако ги осъдя.
Не трябва да се оставя този произвол до безкрай.
Така, че търсете си правата, а не се "скланяйте" глава за една заплата.
lacuna81
Младши потребител

Мнениеот t4udoto » 19 Фев 2015, 16:14

Пожелавам ви от цялото си сърце да спечелите и на втора инстанция. Непременно да напишете какво се е случило. Ако не се съглася ще се налага да ги гледам всеки ден и да продължавам да затъпявам с всеки изминал ден. Ясно е, че ще ми тровят нервите докато сама не кажа, че искам да си ходя. За мен варианта да си взема обезщетенията сега и да си ходя тъкмо от ниската заплата тук няма да ми пада повече обезщетението от борсата. Бих ги съдила, ако наистина бяха опитали да ме махнат по някакъв неправомерен начин, но ако мога да ги накарам да си платят и да си ползвам борсата по-добре за мен. Не съм човек, който не си знае правата и не си ги отстоява, но и не мисля да си тровя нервите с тези нещастници с ръце заврени до лактите в задниците. За мен беше важно да разбера дали могат да ми спретнат мръсен номер и да не ме освободят по чл. 107а, сега щом мога да изкрънкам пари ще изкрънкам максималното, което със сигурност няма да е 6 заплати за съжаление.
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот lacuna81 » 19 Фев 2015, 19:02

Така е, понякога си е трудно и да ги гледа човек. Аз въпреки, че не се радвах да ги гледам, обичах работата си...беше ми интересна и имаше какво да се научи.
О, за мен да ги съдя, изобщо не стоеше под въпрос. Все пак съм юрист.:)Беше предизвикателство да заведа и дело по ЗДСл.:) и да го печеля...надявам се докрай.
А, с приключването на отношенията ми с тях, ми се "отвори" пътя към това днес да съм адвокат.
Както се казва, всяко зло за добро.
Пожелавам ти хубаво ново работно място и позитивна работна среда!
lacuna81
Младши потребител

Мнениеот t4udoto » 20 Фев 2015, 14:47

Здраветйе,
все пак постигнахме споразумение за три работни заплати обезщетение, което само по-себе си не е кой знае какъв успех на фона на възможни 6, но смятам, че средния вариант е добър. Остава ми само следващата седмица и се разделяме по живо, по здраво. На мен работата тук също ми харесва и е по-различна от това, което съм правила до сега, но старите номенклатурки не те оставят да си я вършиш като хората и да даваш нови идеи и да правиш нови неща. По тази причина няма смисъл да се боря за нещо, което така или иначе няма да ме оставят да върша според разбиранията си. Другия ми варинат беше да ми скъсат нервите и да напусна сама. Предпочитам варианта вземай парите и бягай. :mrgreen: Най-малкото заплатата не си заслужава нервите :) Пожелавам да спечелите делото и да им натриете носовете здраво.
t4udoto
Младши потребител

Мнениеот lacuna811 » 20 Фев 2015, 19:04

Радвам сте, че сте доволна от развоя на "събитията" и определено съм съгласна с нещата, които посочвате като причини ЗА и ПРОТИВ.
Успех и в новите начинания.
А иначе аз...определено чакам нетърпеливо решението на ВАС. Скоро ще е факт!
lacuna811
Младши потребител

Назад към Трудово право