начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на договор със срок на изпитване - болнични

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на договор със срок на изпитване - болнични

Мнениеот zynth » 25 Сеп 2015, 17:45

Здравейте!

Искам да попитам следното, тъй като не ми стана съвсем ясно, докато четох кодекса на труда:

Договора ми е сключен за неопределено време по чл. 67 от КТ и във връзка с чл. 70 ал. 1 - 6 месеца изпитателен срок в ползва на работодателя.

Изпитателният ми срок не е приключил и въпроса ми е следния - мога ли да бъда освободен от работа без да подписвам заповед за освобождаване, докато съм в болничен?
Намирам подобни теми в интернет, но не можах да намеря в КТ отговор, дали докато съм в болничен и съм на изпитателен срок в полза на работодателя, мога да бъда освободен от работа или работодателя трябва да изчака да се върна от болничен, за да ме освободи.

Предварително благодаря за отговора
zynth
Младши потребител

Re: Прекратяване на договор със срок на изпитване - болнични

Мнениеот thebeast » 26 Сеп 2015, 16:36

Най-добре е работодателя да изчака завръщането и тогава да го прекрати. Съгласно чл. 70, ал. 4 от КТ в срока за изпитването не се включва времето, през което работникът или служителят е бил в законоустановен отпуск или по други уважителни причини не е изпълнявал работата, за която е сключен договорът, поради което работодателят е във един своеобразен "вакуум" за действия. Обаче работодателят има интерес да атакува болничния като недействителен, тъй като е набутан с "три дни пари за нищо".
thebeast
Потребител

Re: Прекратяване на договор със срок на изпитване - болнични

Мнениеот zynth » 28 Сеп 2015, 11:52

Болничния е действителен :)
Не съм си взел болничен без причина, просто го взех навреме, ако мога така да се изразя.
Имате ли представа, ако вече съм освободен, къде мога да получа такава информация? Реално ако съм освободен по време на болничен, по никакъв начин няма да съм информиран за това, което поне на мен разбира се, ми се струва, неправилно. Но в крайна сметка важното в случая е какво казва закона
zynth
Младши потребител

Назад към Трудово право