Случката е следната. Прекратихме ТО с моя работодател по чл.71. Бях на временен договор. Издаде ми заповед и ми подпечата книжката. До тук ОК. Но ми забави трудовото възнаграждение са последния изработен месец. Аз най-учтиво си го поисках писмено, като се застраховах и и поисках Извлечение от ведомостите за заплати за изплатените или неизплатените мои трудови възнаграждения и обезщетения, съгласно чл.128, т.3 от Кодекса на труд. На края на молбата ми и споменах, че е ще подам жалба до Инспекцията по труда, ако не ми преведе парите.
След няколко дена получих от нея отговор, в който обяснява на дълго и на широко, че не съм си вършил задълженията съгласно трудовата ми характеристика, като ми изброява най различни изчепкани от не знам си къде дреболии. Била гледала камерите, било съм се държал неадекватно с клиенти, не съм подавал касовите бележки на клиентите, четял съм книга, играл съм на телефона, седял съм пред магазина. Еми като няма клиенти какво да правя - да стоя на челна стойка пред камерата ли? Е имал съм леки самоотлъчки за по 1 час, но винаги съм я предупреждавал и тя с намръщена физиономия се е съгласявала. А и без това и казах че един ден в седмицата от 10 до 11 трябва да ходя до медицински център за получаване на лекарства. Както и да е... може и аз да съм кривия. Но работодателя ми иска да ме уволни след като вече сме прекъснали ТО, и която случка е документално завършена с заповед за освобождаване и печат в трудовата ми книжка и всичко това на основание чл.71. А кажете възможно ли е това?
Другото което е че иска да ме подведе под имуществената отговорност на работника за неща които ги е констатирала преди повече от месец и това сме го изговорили с нея и го знае. Става въпрос за взимане на пари от оборота след като съм и казвал че съм взел. Все пак всеки ден отчитаме касата, нали? Не мога да ги скрия. После ми ги е отдържала от заплатата, както сме се разбрали. Почва да изброява някакви дреболии за по 2, 3, 4 лв. Ок, добре - да ми ги отдържа. Ама от нейния отговор май иска цялата заплата да удържи, а колкото и стока за по 1 лев да си измисля пак не може да ги събере. След мен има нов продавач. Иска да изкарва изпълнителен лист за имуществената отговорност, но ми се струва че там ще има липси които аз даже не съм бил на работа тогава. Какво да правя в този случай? Те липсите може да ги има ама вече е отговорен и друг човек.
Мисля аз да си пусна жалбата до инспекцията така или иначе, но вие кажете сега - кой прав, кой крив?
И като цяло как да си взема заплатата и въобще това за дисциплинарното уволнение със задна дата възможно ли е.
Поздрави!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 12:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Искам да ме уволнят след като сме си прекратили ТО по чл.71
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Искам да ме уволнят след като сме си прекратили ТО по чл
Поправка на заглавието: ИскаТ да ме уволнят след като сме си прекратили ТО по чл.71
- martey
- Нов потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|