начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Съкращаване на щат

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съкращаване на щат

Мнениеот nuneva » 27 Окт 2017, 14:56

Здравейте.
Казусът ми е следният:
В предприятието ни предстои съкращаване на щата на служителка, която по трудов договор е назначена на длъжността " специалист - ТРЗ". Единствена щатна длъжност е, и четейки ТР №3/2011 г. оставам с впечатлението, че работодателят не е длъжен да извърши подбор по смисъла на чл. 329 от КТ. Също и в Решение №1371/11.09.2001 на ВКС - " При съкращаване на единствена щатна бройка работодателят няма задължение да извършва подбор със същите или сходни длъжности на други работодатели."
Причината за съкращаването е крайно належащото свиване на разходите поради лошото финансово състояние на предприятието.
Притесненията ми обаче произхождат от следното:
Тъй като предприятието не може да остане без служител, извършващ тази дейност, задълженията ще се поемат от оперативната счетоводителка.
Въпросите ми са:
1. Действително ли може да НЕ извършим подбор по смисъла на чл.329?
2. Няма ли да се счита, че съкращаването на щата е фиктивно, а не реално, с оглед на това, че работата на специалист-ТРЗ ще се поеме от друг служител?
2. Счетоводителката няма нищо против да поеме задълженията на ТРЗ, като за целта увеличаваме РЗ, запазва се работното време от 8 часа. Т.е няма да бъде по чл.110 от КТ, а ще променим длъжностната характеристика.
Като икономически ефект ще имаме редуциране на разходите с РЗ на съкратената служителка, но се притеснявам дали нормативно нещата са коректни.
Моля за коментари и съвет! Благодаря предварително!
nuneva
Младши потребител

Re: Съкращаване на щат

Мнениеот svettoslav » 27 Окт 2017, 19:47

Сигурно сте си освободили и юриста вече, за да поставяте въпроса тук. :)

Като че ли имате основание за притеснение.
Щом ще се поеме от друго лице, несъмнено е наличен порок на уволнението . Във вашия случай конкретно същият се нарича "заобикаляне на закона ".
svettoslav
Активен потребител

Re: Съкращаване на щат

Мнениеот nuneva » 28 Окт 2017, 21:18

Благодаря Ви за отговора! Явно притесненията ми са основателни. И вероятно ще трябва да направим подбор между двете служителки. А що се отнася до юриста - не сме го освободили, тъй като не сме назначили такъв ( за жалост).
nuneva
Младши потребител

Назад към Трудово право