начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Налага се да напусна след само 2 седмици работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Налага се да напусна след само 2 седмици работа

Мнениеот trudova_nespravedlivost » 30 Ное 2017, 21:07

Здравейте,

Имам нужда от спешен съвет - на 14.11.2017 подписах безсрoчен трудов договор във фирма и започнах работа официално на следващия ден, тоест преди точно 2 седмици. В договора разбира се има 6 месеца изпитателен срок в полза на работодателя и освен това 90 дни предизвестие. Налага ми се да напусна спешно и не зная как да стане без риска да дължа обезщетение. Още дори не знам дали собственика ще приеме напускането ми по взаимно съгласие, защото още нямам пусната такава писмена молба. Интересното е че от ЧР не ми дадоха да подпиша длъжностна характеристика. Въпроса ми е на първо място дали факта, че не съм подписал длъжностна характеристика ме спасява от евентуални проблеми при незабавното напускане сега??
Много Ви благодаря предварително.
trudova_nespravedlivost
Нов потребител

Re: Налага се да напусна след само 2 седмици работа

Мнениеот informator » 30 Ное 2017, 22:27

Можете да напуснете по всяко време фирмата, където работите, защото чл.70 от Кодекса на труда е категоричен, че в изпитателния срок(6 месеца)служителят може да напусне по всяко време без предизвестие.
informator
Младши потребител

Мнениеот trudova_nespravedlivost » 30 Ное 2017, 22:51

Много благодаря за отговора, и аз си мислех така, но от ЧовРесурси ми казаха днес че ако напусна сега без предизвестие от 3 месеца, както е заложено в договора ми, то тогава ще дължа обезщетение 3 брутни заплати!
В договора ми е написано че съм в 6месечен изпитателен период В ПОЛЗА НА РАБОТОДАТЕЛЯ САМО! Което значело уж че аз дължа предизвестие(или съответните брутни заплати).
Тези казват едно, други казват обратното, коя е истината???
trudova_nespravedlivost
Нов потребител

Мнениеот marilynm » 01 Дек 2017, 10:26

Здравейте!
За да не навлизам в голословни писания ще Ви цитирам КТ:
чл. 70. (2) „В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.“ Във вашия случай в договора е посочено изрично, че срокът за изпитване е в полза НА РАБОТОДАТЕЛЯ.
Чл. 71. (1) “До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен /в конкретната хипотеза Вашият работодател/, може да прекрати договора без предизвестие.“
Вие не сте страна, в чиято полза е срокът на изпитване и следва да прекратите трудовия си договор с дължимото предизвестие.
marilynm
Младши потребител

Мнениеот svettoslav » 01 Дек 2017, 11:02

marilynm написа:Здравейте!
За да не навлизам в голословни писания ще Ви цитирам КТ:
чл. 70. (2) „В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.“ Във вашия случай в договора е посочено изрично, че срокът за изпитване е в полза НА РАБОТОДАТЕЛЯ.
Чл. 71. (1) “До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен /в конкретната хипотеза Вашият работодател/, може да прекрати договора без предизвестие.“
Вие не сте страна, в чиято полза е срокът на изпитване и следва да прекратите трудовия си договор с дължимото предизвестие.

Вярно е.
Държи се предизвестие.
По - горе informator и в грешка. Вероятно не е доогледал данните по питането.

Д лъжат се три заплати. Отделен въпрос е дали работодателя ще ги потърси или ще се задоволи с не изплащането на отработеното до този момент.

На вас явно не ви харесва работата тук :) Но каквато и да е причината, дължат се.
Сигурно има работодатели, които си търсят парите, но са редки случаи. Това става по съдебен ред. Тъй като никой няма да плати ей така.
Така че това е въпроса -дали ще се занимават с дела или не.
Зависи от много неща.

Истината е една -работодателят е силната страна в правоотношението. Той диктува правилата. И никога не би предложил условия договора да е със срок за изпитване и за двете страни. Пък ти ако искаш да работиш -щеш, не щеш -подписваш.
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот jhoro » 03 Дек 2017, 18:27

svettoslav написа:Вярно е. Държи се предизвестие. Дължат се три заплати. Отделен въпрос е дали работодателя ще ги потърси или ще се задоволи с не изплащането на отработеното до този момент.
На вас явно не ви харесва работата тук :) Но каквато и да е причината, дължат се.
Сигурно има работодатели, които си търсят парите, но са редки случаи. Това става по съдебен ред. Тъй като никой няма да плати ей така.
Така че това е въпроса -дали ще се занимават с дела или не. Зависи от много неща.
Истината е една - работодателят е силната страна в правоотношението. Той диктува правилата. И никога не би предложил условия договора да е със срок за изпитване и за двете страни. Пък ти ако искаш да работиш - щеш, не щеш -подписваш.

Моя съвет към питащия е, да поговори със собственика/управителя и да му обясни спокойно причината. Ако аз съм работодател - никога не бих държал някого насила. Най-малкото защото няма да мога да очаквам нито отговорна работа, нито качественна продукция.
Колкото и силна страна да е работодателя - най-добри резултати дават договорките между равнопоставени и еднакво заинтересовани страни.
Колкото до еднаквия срок на предизвестието, през изпитателния период - може да ви изненада, но в практиката се среща доста често.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот svettoslav » 03 Дек 2017, 23:40

Е, то е ясно, че разговор ще има.
Едва ли някой ще си тръгне просто така, хвърляйки едно уведомление.

Що се отнася до предизвестието, то питащия не сочи такова да е в тежест на работодателя.А и би било странно предвид срока за изпитване.Нали именно затова е тоя срок. Не се дължи предизвестие. Ако случайно пише такова шантаво нещо в договора, то е недействително,предвид срока за изпитване в полза на работодателя.
svettoslav
Активен потребител

Назад към Трудово право