начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Принудителна раздяла "по взаимно съгласие"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Принудителна раздяла "по взаимно съгласие"

Мнениеот sutter » 04 Авг 2015, 08:56

Здравейте! Моля Ви за съвет относно поредното своеволие на работодател и поредното лаишко поведение на работник.... Става въпрос за следното - вчера работодателя ми заяви, че не ме харесва поради това защото в регионална медия са се появили клеветни и обидни коментари по адрес на компанията и нейни служители и той по някакъв начин се сдобил с "неопровержими доказателства", че са мое дело и ми съобщава, че иска да прекратим трудовите си отношения. Това ми бе изсипано абсолютно неочаквано, връчиха ми две молби да подпиша и аз под влияние на силни емоции ги подписах (само да уточня, че имам две деца, а жена ми е инвалид и това действие на работодателя ме затруднява много сериозно). Само след няколко минути осъзнах, че съм постъпил много дилетантски, но стореното е сторено....днес трябва да ида да си попълня обходния лист и да ми дадат заповедта за прекратяване на отношенията. Искам да попитам доколко процеса е необратим след като съм подписал молбите и има ли някакъв начин да си потърся поне по-справедливи условия за напускането?
Благодаря предварително!
sutter
Младши потребител

Re: Принудителна раздяла "по взаимно съгласие"

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Авг 2015, 09:47

В такива случаи се правите на луд и е трябвало веднага да направите нещо щуро. Шефа е шеф, но щом иска да ви пъди - да ви уволни. А не по взаимно - сега това взаимно не го зачитат за помощи в Бюрото по труда. Впрочем не можете да задържите по никакъв начин едно говедо като шефа Ви. Помислете как да му отмъстите. За да Ви уволни - трябва да намери начин това да стане, а свидетелите трябва да са лъжливи - примерно - излязъл и не се върнал, отлъчка и други.

Какво точно сте подписали и дали не трябва да го занесете в Бюрото по труда и да се разпищят работите.

На практика са дерибеи големи. Процесът не е необратим - трябват ви свидетели за скандала, дали ще има такива - не знам.

На първо време пуснете една молба за оттегляне на предишните две молби. Точно така напишете - с настоящата оттеглям моите молби. Нека да го има по делото ако се наложи дело. И когато Ви карат да подписвате - пишете отдолу - под натиск. Даже сега ако ги гепнете тези две молби.

Помолете да ги преснимате за малко или да ги видите и сложете бързо думите - под натиск.

Аз така правя като има такава ситуация.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 04 Авг 2015, 10:10

Думите на Директор човешки ресурси бяха точно следните "подпиши, а ако откажеш атмосферата в завода ще стане непоносима за теб". На мен ми е ясно, че няма да работим повече с тия ама като не ме харесват редно е да ми предложат условия заради които да напусна, като изплащане на обезщетение и право на обезщетение от Бюрото по труда защото дефакто, според мен, писането на коментари из интернет медии в извънработно време не е нарушение на трудовата дисциплина. Отделен е въпроса доколко е доказуема моята съпричастност с тия коментари.... Събитията се случиха вчера около 14:00 часа, съветвате ме сега да отскоча до там и да подам молба с която оттеглям предните две молби подписани от мен на 03.08. , а ако ми попаднат в полезрението тия две молби да напиша "под натиск" където съм се подписал?
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Авг 2015, 11:12

Да - да се напише под подписаното - подписът е положен под натиск. Или набързо - под натиск.
Отделно може и в молбите да се спомене. Най-малкото ще подскочат.

ТРЗ са големи гадинки. Бяха поискали същото от една женица в ППЖ-спални вагони да напусне. И при това те не губят нищо - защото така или иначе си получават парите обратно. Няма да имат загуба. Та тя се разписала и после свидетелствахме че е била много объркана.

Не разчитайте на голям успех - защото ще кажат, че вече са задвижили нещата и т.н. Но все пак да оттеглят ако може.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 04 Авг 2015, 18:16

В крайна сметка днес отидох и заявих, че искам да оттегля молбите си, както ми казахте и получих отговор, че документите вече били готови, трудовата ми книжка била разписана вече и тн. Аз казах, че все пак искам да подам такава молба, да бъде заведена за да присъства като документ защото искам да бъда обезщетен по справедлив начин и споменах условията си, отсреща ми казаха, че трябва да се посъветват с всичките си директори и тн и ще ми дадат становище по-късно, което получих преди малко и то е отказ. Утре смятам да заведа тая молба в деловодството ама по-нататък какво?
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 04 Авг 2015, 23:54

Класически пример на произвол, но как да се защитите - все пак пуснете молба, че оттегляте подписа си - не пишете вече, че сте били под натиск. Поне някакви свидетели имаше ли? Изтърван е моментът на скандала, затова сега не може веднага да се набляга на заплахата и принудата.

Първо - жалба в инспекцията по труда - обезателно. Нека да проверят случая.
Второ - явно се готвят да се защитават в съда. Лошото е, че колкото и да се търси под вола теле, в случая шансовете са техни. Възможно е някаква малка грешка да има в документите, но пък трудно се намират.

На практика - може да загубите и да се разделите с едни около 200 лева. Ако се води трудово дело то първоначално е безплатно, впоследствие плащате на фирмата обаче за юрисконсулта им. Примерно може колега да ви защитава на доброволни начала - ок. Няма да платите нищо за собствена защита - но ще има разходи впоследствие за фирмата.

Общо взето борба без сигурни шансове. Понякога има хора които искат да натрият носа на фирмата дори с цената на загуба.

Подайте поне в Инспекцията сигнал, колкото и да са странни там - поне да имат едно на ум. Не пишете нищо освен сухо изложение - искам да си оттегля оставката и поради това оттеглям същата, без да влизате в подробности - просто опишете дословно случилото се. Тези думи "подпиши, а ако откажеш атмосферата в завода ще стане непоносима за теб" ги включете в текста - нека да ги има.

Не знам какво - мога да препоръчам една моя позната, която в момента не знам дали може да се занимае с такъв случай, но е имала такъв случай, може да има нещо ценно наум. Правя го от практична точка - да се натрива носа на подобна хитрост. Тази обаче трябва да се търси и да се моли за безплатна дейност, ако може.

Не подписвайте нищо при работодателя, кажете че сте дюстабан и забравяте азбуката - а когато подписвате - слагайте че е под натиск.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gkamenov » 05 Авг 2015, 01:57

Това,което аз забелязвам е ,че ВКС решава масово трудовите дела ВЪВ ВРЕДА НА РАБОТНИКА.В болшинство трудовите дела се допускато до касация,защото чл.280 от ГПК не остави на върховните касационни съдии кой знае колко работа.На скоро имах сходен трудов спор,където и районен,и въззивен съд бяха признали уволнението по чл.325 ,т.1 от КТ за незаконосъобразно.Но за ВКС всичко е било "ОК" и отмени едно правилно въззивно решение,което също беше обосновано на тяханата прословута съдебна практика по чл.290 от ГПК.Самите отделения във ВКС не зачитат постановената си съдебна практика.Единият състав мисли едно,а другия-точно наопаки. В моят казус дори следваше да се приложи чл.292 от ГПК,но съдебния състав,знаейки че е окончателна инстанция не го приложи а реши делото подбирайки угодната за работодателя съдебна практика! След този случай никой в България не може да ме убеди,че имаме съд на мястото си! :wink:
gkamenov
Потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 05 Авг 2015, 03:20

Иванееееее, к`ви са тея локуми за едностранно оттегляне на приета молба за прекратяване на ТПО по взаимно съгласие? Че и питащия ходил да входира впследствие оттеглянето... :) , особено след като прави някакви свенливи 8) признания, че е драскал нещо из нета по адрес на работодателя ( което си е нарушение на ТД, де). Доказването е невъзможно( според зависи), но това не променя факта, че имате насреща писател.
Що не сте откровени и не наричате нещата с истинските им имена?

gkamenov написа:лед този случай никой в България не може да ме убеди,че имаме съд на мястото си!

Е, хайде сега... `га печелиш делата, къде е ситуиран съда :lol: ? На място или ......някъде встрани?

gkamenov написа:Самите отделения във ВКС не зачитат постановената си съдебна практика.

Нямат и задължение, а и така се създава противоречива практика ( виж ТР 2/септември 2011) - повод за Р по 292, което е вече задължително за всички, дори за тези с особените мнения.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 07:15

Не е точно така. Писанията не са срещу работодателя, а срещу конкретни негови служители и са обидни и клеветни, но аз не съм признавал, че съм ги написал. По моя информация "неопровержимите" им доказателства са ИП адреса на моето Wi-Fi понеже работодателя ми е спонсор на всички регионални медии съответно от тях получава изцяло сервилно поведение и затова са изискали ИП адреса ми и са го получили, което пък си е не малко нарушение. Вчера говорих с работодателя и според него видиш ли тая информация, че аз съм ги писал тия неща щяла да стигне до засегнатите лица и щели да станат неща в завода на които той не искал да бъде свидетел и затова най-добре за мен било да напусна..... аз му казах, че джентълменски може да ми предложи оферта, а той ми заяви, че ако съм се чувствал убеден в правотата си да се обърна към съда. Нямаше да е толкова смел ако не бях подписал молбите ама ей на..... По принцип искам да се вдигне шум по случая за да стане публично известно как почетния гражданин на града, дарител номер едно на общината и тн и тн се занимава с някакъв клюкарник и се разделя със "служител с безупречна репутация" (по негови думи) заради недоказуеми неща....
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2015, 09:46

Парадайс, изобщо не претендирам за законова възможност да си оттеглиш заявлението. Поне в момента климата не позволява научни интерпретации - просто е невъзможно да концентрирам мисълта си до краен предел- все пак още съм обикновен адвокат, но според мен Мръчков и други тълкуватели на КТ могат да стигнат до такъв извод.

Защото изявлението е насочено към прекратяване на договор, а то може да бъде опорочено. Опорочено ли е? Ние претендираме - да, опорочено е. Видимо са миризливи нещата. А откъде - накъде нямаш право да пишеш срещу работодателя си. Да не е Лайза Минели?

По същия начин - но в силово ведомство бяха накарали една жена да си подаде оставка, защото - видите ли, не искали опорочаване на мандата на секретаря на това ведомство и други покрай него. Става въпрос за изчезване на вещи от кабинета на служителя. Без вина се обвинява, че е виновен. Знам, че е невъзможно да се спечели такова дело, просто на базата на твърдения. Знаете ли какво е да ви изнудва работодател. Да надвисне с цялата си балканска дерибейска властност, славен играч и виртуоз. То по добре да заспиш на среща пред Ким-чен ир.

Впрочем с тези ИП ме развеселявате. Навремето тук бях написал, вярно в пристъп на емоция, че младши адвокат еди-койси ще стане майстор, защото го бият майстори - нищо лошо няма - спортистите винаги ръсят такива неща. Той пък завалията си мерил рейтинга от време на време и му излязло моето писание, впрочем абсолютно невинно - просто казах, че ще стане майстор, защото е имал конфликт с мен и ще се научи на тънкости покрай мен, друг смисъл няма. Аз като кажа, че си мацка-трепачка, това опит за изнасилване ли е. Та се бяха вдигнали от тогавашния Лекс, да намерят координати - та свалих просто премахнах съобщението. То не бяха цивренета и други. И после тази могъща кантора беше разбита на всички инстанции и всички пипалца й бяха отсечени, защото не си четят книжките, ами се надуват в ленените си костюмчета и присвиват очички зад очилца, изобщо клоунска работа. Лесно ли е да изровиш материали по един казус, и то не само от нета, ами класически. Голямата обида да кажеш за някого нещо. Той се счупил, разбираш ли.

В конкретния случай няма време за джиджи - биджи - той трябваше да пусне просто молба, че се оттегля, а а ко го карат да се подпише където и да било оттук - нататък да слага запетая - "под натиск". Макар, да е завършен фактическия състав на уволнението и т.н.

Значи, такава била демокрацията - да пазиш реномето на някой? Че той не е излязъл с плакат на улицата срещи шефа си. Голямата риба - довчера се возел в тролея, сега е егати бея.

Добре че не пишеме срещу Ким чен ир нещо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 10:37

Да точно така е... цитирам "понеже тая информация за твоето участие в писането на тия коментари ще стигне до засегнатите в тях лица за теб ще е най-добре да напуснеш" работодателя реши кое ще е най-добро за мен без аз да съм твърде убеден в това! Подавам молба днес и търся начин да докажа, че в момента на подписване бях под въздействие на силни емоции и стрес, както всъщност си и беше. В интерес на истината свидетели имам, че съм бил видимо неадекватен с високо кръвно и тн, както наистина беше готов съм да се закълна, но само свидетели не са достатъчни....
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2015, 11:40

Понякго формата изпреварва съдържанието - просто в момента трябва да се направи каквото и да е - за да се закачите за кораба. Иначе съвсем отминава.

Казвам го като от опит - същата жена от БДЖ, Спални вагони работела като обикновена камериерка - на гара слагала чаршафите и чистела. Доволно тежка работа. Та се случило, че луднала жената - просто шайзнала - мъжът й си намерил любовница или нещо такова. Тя беше нормален работник. Но тъй като се налагаше БДЖ да я трудоустрои - дето се вика да пази на портала нещо да прави там, тъй като не можеше да работи на пълен цикъл - седмицата имат Х вагона наряд и това не е по силите на психично болен човек, БДЖ избра мръсната да я освободи. Ама не може - трябва да се уволни или нещо такова. Та почнали по телефона да й се обаждат - Ела и подпиши. И тя ми звъни - ама нали е кукнала - звъни на Нова година. Точно след Бъдни вечер. Беше на невролептици и не знам какво. И като се засили на гара Стефансон е ППЖ-то, влезна в една стая и се разписала. Аз докато разбера какво става.

После - експертиза за психо-физично здраве, резултат - неадекватна. Лично аз свидетелствах като адвокат че е била ненаред. Така че да си вземе полагаемата се социална помощ.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 11:53

Добре де, фактите че няма предизвестие, документите са обработени и оформени в рамките на деня за няколко часа и аз два на следващия ден искам да оттегля подписите си не сочат ли, че са взети под натиск? Това няма ли как да се вземе предвид?
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2015, 12:12

Изпадате в полеви ступор, ако имате медицински проблем - стойте си в къщи. Ако можете отидете и внесете молба за оттегляне на прекратяването. Не да се изпипва в детайли, а да са активизира. Примерно - в момента и на работодателя му е некомфортно.

Успехът е неясна величина.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 14:19

Ох забравил съм да спомена - молбата е подадена, заведена в деловодство с входящ номер, както и съм си направил ксерокопие на нея. Фактите са следните - от ИП-то на моя Wi-Fi рутер са пратени някакви коментари (много цинични и силно клеветни) обидили някакви хора, служители на средно и високо управленско ниво на моя работодател. Служителите решават да заведат дело срещу мен за клевета и обида, което ще загубят 100% понеже нямат преки доказателства за моето участие и работодателя се притеснил, че това може да доведе до драстично влошаване на трудовата дисциплина и затова, сдобивайки се с ИП по нелегален начин, прибягва до моето освобождаване.
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2015, 14:51

Хубаво - имате кука забита на фалшборда, засега тихо се изчаква. Засега трябва да се изчака, ясно е че ще влезе сигнал в Инспекция на труда. Изчакваме да видим работодателя мръдка ли.

Имате ли вътрешни клюки от местоработата - дали са силни позициите им в сред инспекторите.

Нищо не подписвайте повече без да положите подпис - при натиск.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 18:57

Сред инспекторите са много силни - реално от там нищо няма направят защото съм подавал сигнали и друг път.... Там не съм подал жалба защото не ми остана време днес, но ако трябва утре ще подам. Не знам какво се шушука из завода ама съм 100% сигурен в едно - работодателя много ама много го е страх от подобни неща по принцип. Не знам защо при положение, че привидно са изрядни или поне правят вид, че искат да са такива, но от каналния ред винаги бягат.... В моя случай ако се разсмърди, че са ми взели ИП адреса по нелегален начин е повече от достатъчно ама ей на...
sutter
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 05 Авг 2015, 20:24

Не се шегувайте с късмета си. Дотук сте минали добре, не е по нервите на всеки. Казано шеговито.

Инспекцията трябва да провери случая, екзактно, така както следва. Ако това не може да се направи локално, идват от по-горе. Въпросът е да се поеме инициативата. Вие да определяте какво следва. Затова подгответе една молба, ако може в по-старомоден стил. Желая да опиша на вашето внимание следните факти на тормоз. В предприятието където работя, цари произвол и цензура на мнението, от отделния работник, до отделния служител. Съгласявам се, че предприятието е частно, не подлежи на външен натиск, не може да бъде посочвано къде да се извършва дейността му, но все още имаме държавна защита на следните права: Правото на изказване на свободно мнение, право на труд и други. Ако чрез властта си на работодател - власт дадена му за организация на труда, работодателят извършва и натиск над отделните индивиди - работници, да се въздържат от личен живот и да не ползуват интернет в свободното си време, то това би недемократично.

Не желая конфликт с работодателя си, но случаят е такъв: ...
Граждани инспектори, госпожи и господа, - това няма да го изписвате - граждани - да не се пише.

И пишете така - Съвестен данъкоплатец съм, имам образование и квалификация - не предполагам за възможно да бъда третиран по подобен начин. Нямам действия извън установените правила, не мога да бъда упрекван, нито подозиран в нехайство или каквото и да било неглижиране на личните ми и обществени задължения.

Моля за вашето отношение, ако не съм достатъчно ясен, моля за проверка на място да изясните случая.
Вместо да давате телефон за контакт - не давате. Не им посочвате. Те ще ви накарат да дадете, но не давате.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот sutter » 05 Авг 2015, 21:42

Добре, но аз твърдя, че не съм автора на тия клевети и обиди....така изложено с ползването на нет и изказване на мнение не признавам ли обратното?
sutter
Младши потребител

Мнениеот gkamenov » 05 Авг 2015, 22:46

Добре,защо не предпочетохте работодателя едностранно да прекрати трудовото ви правоотношение? След като сте били в правото си нека той да е неизправната страна,тогава и самото уволнение можеше да бъде оспорено по надлежния ред!
gkamenov
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право