начало

ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда ПК на ВСС спря конкурса за апелативните прокуратури до произнасянето на съда

Предизвестие по чл. 326, ал.1 от КТ - Въпрос

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Предизвестие по чл. 326, ал.1 от КТ - Въпрос

Мнениеот casper » 15 Май 2006, 15:42

Подадох предизвестие за прекратяване на трудовото ми правоотношение по чл.326, ал. 1 от КТ. Срокът на предизвестието изтича на 17.05.2006 г. Означава ли това, че на 18.05.06 г. мога да не се явя на работа или е необходима някаква заповед от работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение? Само за сведение работодателят ми не е много доволен от това, че напускам и се притеснявам да не ми прави някакви спънки.
Предварително Ви благодаря.
casper
Нов потребител

Мнениеот pepka_m » 16 Май 2006, 17:19

Трябва да получите заповед за уволнение от работодателя си.

не е заповед за уволнение, а заповед за прекратяване на трудовите правоотношения. Работодателя трябва да напише такава, в нея трябва да е указано че имате право да си получите необходимите документи и неизплатени суми - заплати, неползван пл. год. отпуск и др. Но не съм сигурна дали ако работодателя не напише заповедта имате право да не идвате на работа, аз съм на вашето мнение, но може би трябва да помислите за оформянето му в писмен вид, например като е изтекло предизвестието и не са ви оформили документите, на следващия ден пускате на ново с входящ номер "УВЕДОМЛЕНИЕ" в което пишете например, "с настоящото Ви уведомявам, че от .... дата поради изтичане на предизвестие според молба с вх.номер....(цитирате предишната) прекратявам.... Моля да ми бъдат оформени необходимите документи и да получа неизплатените суми според ..... (цитирате договора си и кодекса на труда) и т.н.
Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 16 Май 2006, 17:29

не е заповед за уволнение, а заповед за прекратяване на трудовите правоотношения. Работодателя трябва да напише такава, в нея трябва да е указано че имате право да си получите необходимите документи и неизплатени суми - заплати, неползван пл. год. отпуск и др. Но не съм сигурна дали ако работодателя не напише заповедта имате право да не идвате на работа, аз съм на вашето мнение, но може би трябва да помислите за оформянето му в писмен вид, например като е изтекло предизвестието и не са ви оформили документите, на следващия ден пускате на ново с входящ номер "УВЕДОМЛЕНИЕ" в което пишете например, "с настоящото Ви уведомявам, че от .... дата поради изтичане на предизвестие според молба с вх.номер....(цитирате предишната) прекратявам.... Моля да ми бъдат оформени необходимите документи и да получа неизплатените суми според ..... (цитирате договора си и кодекса на труда) и т.н.
Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна[/quote

Заповед за уволнение и заповед за прекратяване на трудовото рпавоотношенеи е ЕДНО И СЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 11:23

monteskio написа:
pepka_m написа:

Това поне ще е писмен документ за прекратяването, дори да е само от ваша страна

Заповед за уволнение и заповед за прекратяване на трудовото рпавоотношенеи е ЕДНО И СЪЩО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

когато е подадено уведомление от служителя, че напуска без предизвестие в рамките на изпитателния срок, който е в полза и на двете страни и на базата на тази молба работодателя пише ЗАПОВЕ - тя пак ли е УВОЛНЕНИЕ??? според вас все едно, че служителя се уволнява сам?
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот kontrol » 17 Май 2006, 15:35

monteskio написа:Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Абе важното е юристът да прави разлика между дисциплинарната санкция и последицата от нея.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот pepka_m » 17 Май 2006, 15:39

monteskio написа:

monteskio написа:

Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Драги monteskio-дипломиран и квалифициран юристе,

мисля, че от тук става ясно кой не прави разлика между двете понятия и кой е "НЕЮРИСТЪТ"
pepka_m
Младши потребител

Мнениеот monteskio » 17 Май 2006, 15:52

kontrol написа:
monteskio написа:Съвсем нормално е НЕЮРИСТЪТ да не прави разлика между прекратяване на трудово правоотношение и уволнение, като тълкува последното понятие стеснително.

Абе важното е юристът да прави разлика между дисциплинарната санкция и последицата от нея.

Колега,

В конкретния случай не се говори за " уволнение " като вид дисциплинарно наказание! Точно там е грешката на penka_m.
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Назад към Трудово право