начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Невръщане на трудова книжка и документи

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невръщане на трудова книжка и документи

Мнениеот savilona » 28 Юни 2012, 11:54

Започнах работа в малко квартално кафе на 20 април.Чак на 3 май бях назначена на трудов договор,безсрочен,но ме осигуряваха на 4 часа върху 195 лв. заплата.В края на май собственикът на фирмата и жената,с която живее,решиха,че не издържат финансово и затвориха кафето.Много тежко го преживях,макар и с малко пари,нещо правех ... и изведнъж пак същото мизерие и безработица като преди.Поисках си трудовата книжка,служебна бележка,удостоверение за доходи и заповед за прекратяване на договора-всички тези документи ще ми трябват за социалните,когато след няколко месеца ще подавам нова молба за детски надбавки.Вече почти 1 месец разговарям с бившия ми вече шеф по телефона и всеки път ме върти-след ден-два ще ти дам документите,всичко ще е наред ,и аз имам проблеми,не се притеснявай и бла-бла...Обаждам се през 4-5 дни или 1 седмица,защото телефонът ми е спрян и не мога да звъня от него/могат да ми се обаждат все още/ и всеки път търся съседи,за да се обадя.Чудя се докога ще ме лъже така и каква сметка има да ми бави документите-никаква.Последният път в понеделник обеща за днес-понеже се разделяли с жена му,книжката била при нея,другите документи ми били готови.
Ще кажете сигурно да го съдя-първо нямам пари и второ,за какво да го съдя,не искам пари,искам си само документите.Рискувам да загубя детските си надбавки за цяла година,които макар и мизерни,са право на детето ми.
По телефона Инспекцията по труда ми казаха,че трябвало да проверя в НАП дали има уведомление за прекратяване на трудовия договор,ако няма-проблемът с документите си оставал мой...Адресът на фирмата не съвпада с този на кафето,където работех,а и в понеделника шефът спомена,че бил преместил фирмата на друг адрес.В кой НАП да ходя да проверявам и къде точно?
В никакъв случай не седя,без да се боря-но какво да правя,като тоя все казва днес-утре-другиден?!Вече се притеснявам сериозно.Само трудовата книжка не ми е достатъчна да я върне-трябват ми и удостоверението,служебната бележка и заповедта.
Някакви съвети?
Благодаря.
savilona
Младши потребител

Re: Невръщане на трудова книжка и документи

Мнениеот svettoslav » 02 Юли 2012, 15:20

Ако все още не е уреден въпроса,накарайте го поне трудовата книжка да оформи.Става за 1 минута.Ако знаете къде живее,направо отидете на място,ако трябва го чакайте пред дома му докато се върне и т.н. докато впише данните.Там ще е посочено кога е прекратен трудовия Ви договор,а също така и работната Ви заплата(макар и на 4 часа).Би трябвало да е достатъчно,т.к. тр.книжка е официален документ по смисъла на закона и доказателство за вписанияте в нея обстоятелства(тр. стаж,заплата,основание за прекратяване на договора и др.).
svettoslav
Активен потребител

Мнениеот konik » 04 Юли 2012, 16:34

savilona написа:В кой НАП да ходя да проверявам и къде точно?

Някакви съвети?
Благодаря.

Няма значение къде е преместен адресът на фирмата. Вие можете да отидете в НАП по Вашето местожителство, където по ВАшето ЕГН ще поискате да ВИ се издаде справка - може и писмена и заверена от НАП, може и устна - за данните за сключваните от Вас трудови договори. От тази спарка ще е видно от коя до коя дата е бил трудовия Ви договор, ако въобще е бил регистриран.
По отношение на адреса на дружеството - на www.brra.bg можете да проверите по името на фирмата актуалния й адрес, за да можете на него да изпратите в писмен вид искането си за издаване на необходимите Ви документи.
Желая Ви успех!
konik
Младши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 12:05

Здравейте,
Казвам се Мартина,
Искам да попитам какво да направя за да си върна трудовата книжка, която остава при старият ми работодател?
Случи се следното на 19-20 март 2012г. започнах работа в едно кафене, работих до 28май същата година и все още не ми е върната трудовата книжка. Шефът на заведенито ми казва, че не съм му я оставяла, но аз помня че е в него и категорично отказва да я потърси и евентуално да ми я върне. Думите му бяха следните: "Ааа ти не си я носила изобщо, защо да я търся". Искам да знам какво да направя за да ми я върне и как да си формулирам правилно молбата или жалбата която трябва да му изпратя.
До преди 2 седмици работех на друго място и трябваше да представя трудова книжка за да ми я попълнят, защото там работих година и 2-3 месеца, но аз немога да я представя понеже немога да си я изискам от предния си работодател.
Бихте ли ми помогнали, спешно е :(

Благодаря предварително!!!
locainnocence
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Сеп 2013, 12:14

Помислете за дубликат. Иначе има Инспекция - регионална дирекция. Може би те имат опит в такива случаи. Другото е трудов спор, да искате чрез съд. поне като свидетели трябва да имате един човек.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 12:21

Благодаря аз за това точно си и помислих но все пак да попитам, и другото е че нямам никакви документи в мен или поне немога да ги намеря, но си намеих всички стари трудови договори и прекратяванията само от този въпросния човек - не. Което ме навежда на мисълта че той изобщо не ми е връщал копие от договора и от прекратяването му.
locainnocence
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 29 Сеп 2013, 12:50

Има ви в НАП, оттам се следва информацията. Ако не е регистрирал договора - лошо.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот locainnocence » 29 Сеп 2013, 13:21

Благодаря ви много, ще попитам в НАП-а и надявам се да успея да направя нещо :)
locainnocence
Нов потребител

Назад към Трудово право