начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Как да работя за чуждестранен работодател?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да работя за чуждестранен работодател?

Мнениеот kadricio1986 » 18 Сеп 2013, 17:24

Здравейте,

Предварително се извинявам ако темата се повтаря, но тъй като ми трябва актуална информация, а вече имам няколко противоречиви съвета от приятели, се обръщам и към вас.

По същество, казуса е следният: искам да работя за чуждестранна организация регистрирана в Брюксел. Организацията е NGO и няма регистрация по ДДС (ако това има значение). Моята работа ще включва поддръжка на сайта им, социалните мрежи и грижа за цялостната ежедневна комуникация на организацията (с партньори, членове, спонсори и тн) както и работа по отделни проекти, в частност тези които засягат публични дейности и масови комуникации. За всичко това, аз следва да получавам някакво месечно възнаграждение и за него трябва да издавам някакъв документ.

И тук идва моят въпрос - какъв документ и в качеството си на какво ще го издам? Ще работя сам, от вкъщи, евентуално може да има някое пътуване 5-6 пъти годишно и няма да акумулирам стотици хиляди в приход.

Приятели и познати ми препоръчаха до сега: ЕООД и регистриране на свободна практика. Но аз не знам кое е по-добре и по-адекватно.

Във всеки случай, работодателя ми ще иска документ за отчитане на парите които постъпват към мен - тях не ги интересува като какво точно ще се явявам аз в България.

Интересува ме - каква е практиката за работа с чуждестранен работодател, как да се регистрирам у нас спазвайки всички законови рамки и колко ще ми струва това на месец?

За допълнителен бонус и, надявам се, за да улесни някакво примерно изчисляване на сумите - колко ще ми струва (ЕООД или друго) ако искам СЛЕД данъци/такси и прочие да имам 2000лв в джоба?

Безкрайно ще съм благодарен на отговори и коментари!
kadricio1986
Нов потребител

Re: Как да работя за чуждестранен работодател?

Мнениеот nmitova » 18 Сеп 2013, 19:45

Здравейте,

правилно са Ви насочили към учредяване на ЕООД, в което ще сте едноличен собственик и управител. За получаваното възнаграждение следва да издавате фактура от ЕООД. За регистрация на ЕООД следва да се свържете с адвокат и да уточните предмет на дейност, адрес на управление, капитал и т.н. След регистрацията на ЕООД следва да се осигурявате всеки месец като негов управител върху определена сума, която се определя с оглед на икономическата дейност, която ще извършва дружеството.
nmitova
Потребител

Мнениеот borovinka » 19 Сеп 2013, 12:18

Да разбирам, че ще осъществявате работа като freelancer по дългосрочен проект, нали?
Достатъчно е да подпишете договор с NGO-то, в който да е упоменато какво ще правите, за колко време и т.н.
Най-лесно и евтино за вас ще е ако се регистрирате като лице, осъществяващо търговска дейност на самостоятелно основание - свободна професия (компютърен програмист, например). Вадите си БУЛСТАТ. Ако не работите някъде другаде по трудов договор, трябва и да се осигурявате като самоосигуряващо се лице, за което ще си извадите регистрация в НОИ/НАП, осигурителна книжка и още куп неща, които ще ви трябват, за да си работите законно. Осигуровки си внасяте сам(а) всеки месец.

Създаването на фирма, на която ще бъдете управител, мисля, че ненужно ще ви оскъпи дейността от гледна точка на данъците (които при ЕООД ще дължите). Освен това пак ще се налага да се осигурявате по договор за управление на ЕООД-то и да внасяте още такси и осигуровки и от там.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Мнениеот nmitova » 19 Сеп 2013, 12:50

Създаването на фирма, на която ще бъдете управител, мисля, че ненужно ще ви оскъпи дейността от гледна точка на данъците (които при ЕООД ще дължите). Освен това пак ще се налага да се осигурявате по договор за управление на ЕООД-то и да внасяте още такси и осигуровки и от там.[/quote]

Borovinka, данък върху доходите на физическите лица се дължи и при дейност като самоосигуряващо се лице, нали така..., вкл. се налага плащането на всяко тримесечие на авансов данък.
А като самоосигуряващо се лице какъв точно документ за получения доход ще издава kadricio1986 на NGO, че не се сещам?
nmitova
Потребител

Мнениеот borovinka » 19 Сеп 2013, 13:01

Nmitova, наясно ли сте какво е freelancer по смисъла на международната търговия на услуги?

Borovinka, данък върху доходите на физическите лица се дължи и при дейност като самоосигуряващо се лице, нали така..., вкл. се налага плащането на всяко тримесечие на авансов данък. Къде твърдя обратното?
А като самоосигуряващо се лице какъв точно документ за получения доход ще издава kadricio1986 на NGO, че не се сещам? Фактура (опростена) за получени суми по договор. Неправителствената пък ще издава за него Сметка за изплатени суми, за да си оформи годишната данъчна декларация.

С ЕООД ще плаща едновременно 10% корпоративен д-к и 10% плосък данък като управител на въпросното ЕООД. Дали му е по-изгодно да го учреди?

Подчертавам дебело, че всичко горенаписано от мен е лично мнение въз основа на посочените данни. Ако лицето се осигурява в България на друго основание, горното (или част от него) може и да не важи.
Veritatem dies aperit
borovinka
Активен потребител

Назад към Трудово право