начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Плащане на болничен от фирма, неосигурено лице

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Плащане на болничен от фирма, неосигурено лице

Мнениеот hackalot » 26 Юни 2014, 14:17

Добър ден,

Уча в Англия от 2 години и почнах стаж в България преди месец. Не съм с платени осигуровки от 2 години. Бях болен и отидох при личния лекар, който ми даде болничен и каза 'оправи си осигуровките'. Оправянето им ще ми струва доста и е разправия - та не възнамерявам да го правя.
Отидох на работа и им дадох болничния лист (3 дни отсъствие) и те ми казаха, че понеже не съм осигурен щели да го пратят до НОИ, но те ще го откажат и ще ми се води неплатен.
Работя едва ли не на минимална заплата :( Каза ми един познат, че първите 3 дни болничен се плащали от работодател, независимо от това дали съм осигурен или не преди това.

Това вярно ли е? Мога ли да претендирам за платен болничен от фирмата?

Благодаря ви много за отделеното време предварително!
hackalot
Нов потребител

Назад към Трудово право