начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Продажба на фирма и смяна на работниците

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба на фирма и смяна на работниците

Мнениеот bundy_rs » 11 Юли 2014, 16:45

Здравейте,имам следния въпрос и ще съм много благодарен ако някой ме насочи.

Работодателя ми поради финансови причини решава да продаде бизнеса си (заведение) на 3-ти лица,като при смяната персоналът,който е назначен в момента,ще бъде сменен. Работодателя не ни известява по никакъв начин за намеренията му и за продажбата и оставането ни без работа.Нямаме предизвестия,не сме ползвали отпуски,не сме подписвали ведомства за получена заплата от 10 месеца поне....

Въпроса ми е можем ли да накараме работодателя да ни изплати заплатите по ведомства за тези стари месеци,обезпечение за неспазено предизвестие и отпуските ? От 1 година работим при него и сме на постоянни ТД от 6 месеца насам.

Да уточня,че не сме се подписвали нито на ведомства,нито на тетрадки,нито фишове получаваме..Нищо..
bundy_rs
Младши потребител

Re: Продажба на фирма и смяна на работниците

Мнениеот kdkrastev1234 » 11 Юли 2014, 17:53

ЕТ или ООД ти е работодателя? И какво разбираш под 'продаде', нова фирма или нов собственик?
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 11 Юли 2014, 18:41

ЕООД е и не знам все още дали е нова фирма или нов собственик и старата фирма,почти убеден съм,че ще е нова фирма понеже има много глоби и няма да може да си вършат нормално работата със старото име,ще имат много рестрикции.
bundy_rs
Младши потребител

Мнениеот ivanov_p » 11 Юли 2014, 19:40

Зависи, може да плати и като е с ограничена отговорност. Важното е дълг да има, събирането все някак ще стане.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 11 Юли 2014, 21:13

Решението е дело срещу работодателя. Преди това е добре да му се проучи на имущественото състояние и да се наложи някакво обезпечение, тъй като от ООД често не може да се съберат пари.
Може да пробваш и с жалба до инспекцията по труда. Това е безплатен, но слабо ефективен вариант. Ще го извикат, ще му поискат обяснения и ако се стресне ще плати. Лошото е, че ако не се стресне, ще ти дадат някоя безсмислена препоръка от типа 'оправяй се в съда', а ще си загубил ценно време.
Ако ще водиш дело не уведомявай другите си колеги. Ще сте конкуренция за събирането на присъдените суми, а е много вероятно парите да стигнат само за първите.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 14 Юли 2014, 12:36

той нали ще вземи едни пари от продажбата,с тях ще може да изплати дължимото
bundy_rs
Младши потребител

Мнениеот kdkrastev1234 » 14 Юли 2014, 12:55

Дори и да му платят едва ли ще тръгне да си погасява задълженията с готовите пари. А и вероятно или ще вземе парите на ръка или ООД-то няма да е страна по сделката.
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот bundy_rs » 14 Юли 2014, 17:10

точно от това се притеснявам да не стане да обяви фалит на фирмата (между другото фирмата представа да работи от 01.08.2014 и още нямаме предизвестия за освобождаване) и да вземе парите на ръка...тогава не знам как да процедираме за да си съберем дължимото
И пще нещо ако обяви фалит,какви обещетения трябва да получим? (неспазено предизвестие,отпуски и 1 месец ако не си назначен на друга работа след прекратяването на ТД)
bundy_rs
Младши потребител

Назад към Трудово право