Здравейте.
Днес трябваше да подпиша трудов договор, но една от клаузите в договорът ме притеснява и аз отказах с мотива, че искам първо да се консултирам с юрист. Клаузата e следната:
Задължения на служителя:
------------------------------------
1. ……
……
2. Служителят е длъжен:
2.1. ………
2.2. през срока на действие на Договора, както и една година след неговото прекратяване, да не се ангажира в или извършва каквато и да е друга трудова дейност за друг работодател и/или друга търговска дейност в конкуренция с дейността на РАБОТОДАТЕЛЯ, освен ако РАБОТОДАТЕЛЯТ не е дал предварителното си писмено съгласие за това, след подробно разкриване на характера на тази дейност.
----
2.8. Ако СЛУЖИТЕЛЯТ не изпълни своите задължения за запазване в тайна на конфиденциална информация и за въздържане от конкурентна дейност по този член, СЛУЖИТЕЛЯТ дължи на РАБОТОДАТЕЛЯ неустойка в размер на 10 месечни работни заплати в размера съгласно чл.7 от този договор, за всяко отделно нарушение. За претърпени вреди и пропуснати ползи, които не са покрити от размера на неустойката, РАБОТОДАТЕЛЯТ има право да претендира обезщетение пред съда.
Фирмата, в която ще започвам работа, се занимава с предоставяне на достъп на физически лица и фирми за търговия на международните финансови пазари с цел извличане спекулативна печалба. Проблемът, е че аз искам да се занимавам точно с такъв вид дейност и всички инвестиционни посредници в България и света се явяват конкуренти на тази фирма.
След като поисках обяснение, служителката човешки ресурси ми каза, че това нямало за цел да не ми дават да работя 1 година след като напусна тяхната фирма, а се имало предвид да не използвам конфиденциална информация, когато ида при друг работодател. Аз ги помолих да формулират клаузата по този начин, но те отказаха. Накрая служителката говори с мениджъра и той и бил казал, че щял да ми даде разрешение да работя в друга конкурентна фирма ако искам и да не се притеснявам и че до сега никой не са издирвали къде е започнал работа след това.
Аз им казах, че не мога да разчитам само на тяхната дума.
Според Вас могат ли наистина да ми вземат неустойка, ако започна работа в конкурентна фирма преди да е минала 1 година ? Опитах се да се догоря за премахване или промяна на формулировката на клаузата, но категорично ми отказаха.
Какво бихте ме посъветвали ?
- Дата и час: 23 Ное 2024, 00:15 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Забрана да работя в конкурентна фирма
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Забрана да работя в конкурентна фирма
Какво бихте ме посъветвали ?
Подписвай смело. Плашат "гаргите".
Изпълнявай си трудовите функции, а когато и ако настъпят обстоятелства, за които работодателят ти те покани в съда с претенция уговорената неустойка, веднага се свържи с адвокат - той знае какво да направи.
-
Melly - Старши потребител
Това са някакви дюс тарикати, които извращават смисъла на такива клаузи. Когато някой иска да ти забрани да извършваш конкурентна дейност за определен период - примерно една година след напускане на работа е длъжен да ти изплати ОБЕЗЩЕТЕНИЕ в размер на брутното възнаграждение за периода на забраната за извършване на конкурентна дейност. Как така ще стоиш една година без работа заради приумиците на някакъв си "мениджър".
Последна промяна neutralen на 03 Ное 2014, 20:31, променена общо 1 път
- neutralen
- Активен потребител
Само да допълня Мели:
Често, в подобни фирми се опасяват, че като решите да напуснете, ще си "приберете" и клиентите, и с тях - в новата фирма.
Иначе - за гаргите е вярно. Клаузата е нищожна
Често, в подобни фирми се опасяват, че като решите да напуснете, ще си "приберете" и клиентите, и с тях - в новата фирма.
Иначе - за гаргите е вярно. Клаузата е нищожна
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
Не за 1, а за 10 години подпиши и въобще не се притеснявай.
Колкото по-голям е срокът, толкова е по-добре за теб! (Това сериозно, въпреки че не изглежда така).
А най-добре като анекс да го оформите
П.П. Споко, приказвам си, колкото и както да го подпишеш, все тая... демек - нищо!
Колкото по-голям е срокът, толкова е по-добре за теб! (Това сериозно, въпреки че не изглежда така).
А най-добре като анекс да го оформите
П.П. Споко, приказвам си, колкото и както да го подпишеш, все тая... демек - нищо!
- zmeyan
- Потребител
Благодаря ви за отговорите. Но все пак, какво ще стане ако започна работа в конкурентна фирма и те решат да предявят претенции спрямо мен в съда на база тази клауза в договора ? 10 работни заплати ще е непосилна за мен сума...
- ukio_bg
- Нов потребител
Мисля, че при толкова еднозначни мнение на юристи, които принципно ще намерят някакво различие в правните си възгледи за що-годе еднозначни ясни неща, трябва да си преспокоен за въпросната клауза.
ПРИНЦИПНО - всеки може да има каквито си иска претенции към всеки.
Т.е. никой не може да ти гарантира, че бившият ти работодател няма да пробва нещо. Съвсем друг е въпросът дали ще има успех..., а всички дотук казахме, че няма да има! (поне относно тази клауза).
С други думи ... пробват ли те с дело ... всеки от нас ще е щастлив да ти поеме делото, да го спечели и да вземе хонорар, който ще обремени в крайна сметка твоя работодател (същият вероятно ще да е платежоспособен).
В случай, че продължаваш да имаш съмнения, винаги можеш да отнесеш въпроса към някоя адвокатска кантора, където срещу съответното заплащане за консултация, да ти се даде отговорът, който вече получи тук.
ПРИНЦИПНО - всеки може да има каквито си иска претенции към всеки.
Т.е. никой не може да ти гарантира, че бившият ти работодател няма да пробва нещо. Съвсем друг е въпросът дали ще има успех..., а всички дотук казахме, че няма да има! (поне относно тази клауза).
С други думи ... пробват ли те с дело ... всеки от нас ще е щастлив да ти поеме делото, да го спечели и да вземе хонорар, който ще обремени в крайна сметка твоя работодател (същият вероятно ще да е платежоспособен).
В случай, че продължаваш да имаш съмнения, винаги можеш да отнесеш въпроса към някоя адвокатска кантора, където срещу съответното заплащане за консултация, да ти се даде отговорът, който вече получи тук.
- zmeyan
- Потребител
Ясно, разбрах. Благодаря много на всички за помощта !
- ukio_bg
- Нов потребител
Здравейте,
Имам подобен казус и не бих искал да отварям нова тема, защото сигурно има милиони. В моето споразумение за конфиденциалност е посочено, че нямам право да упражнявам "дейност, насочена към привличане на клиенти или служители на Работодателя ...". Така се случи, че след като напуснах фирмата, в която работех, клиент на бившата фирма се свърза с мен, за да извърша малко работа за него. Аз приех и работя за него в момента (чрез моя лична фирна), но осъзнах, че имам подобна клауза в предния договор. Тъй като никъде в това споразумение за конфиденциалност, не е посочен срок на валидност, това какво означава? Че срока е докато съм служител на фирмата или е до края на живота ми?
Благодаря
Имам подобен казус и не бих искал да отварям нова тема, защото сигурно има милиони. В моето споразумение за конфиденциалност е посочено, че нямам право да упражнявам "дейност, насочена към привличане на клиенти или служители на Работодателя ...". Така се случи, че след като напуснах фирмата, в която работех, клиент на бившата фирма се свърза с мен, за да извърша малко работа за него. Аз приех и работя за него в момента (чрез моя лична фирна), но осъзнах, че имам подобна клауза в предния договор. Тъй като никъде в това споразумение за конфиденциалност, не е посочен срок на валидност, това какво означава? Че срока е докато съм служител на фирмата или е до края на живота ми?
Благодаря
- antubis
- Нов потребител
След като няма срок, това означава, че вашето задължение за конфиденциалност има действие докато сте на работа при предишния работодател.
- neutralen
- Активен потребител
Само да добавя, макар и със закъснение - има решение на Върховния Административен Съд.
Решение № 246 от 15.01.2004 г. на ВАС по дело 3921/2003 г.
"С отмяната на ЗЗК от 1991 г. и на неговия чл. 15 отпадна забраната за осъществяване на конкурентна дейност спрямо бивш работодател. Идеята на законодателя очевидно е била да се стимулира свободната конкуренция (...) Един анализ на развитието на обществените отношения след отмяната ще покаже дали това законодателно решение е било удачно. Такъв анализ обаче може да направи само законодателят. (...) Подписани декларации или клаузи в трудовите договори на тези работници и служители нямат правна стойност, защото противоречат на идеята за свободно и бързо развитие на българския пазар и стимулиране на конкуренцията и поради това са в противоречие с добрите нрави по смисъла на чл. 26, ал. 1 от ЗЗД (с изключение на случаите на чл. 126, т. 9 от КТ)."
- jhoro
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|