Здравейте! На 13 ноември подписах споразумение за прекратяване на трудов договор по чл.331.Обезщетението ще бъде 6 брутни заплати, изплатени до един месец след освобождаването.Имам съмнения, че може да не ми изплатят сумата.Въпросът ми е-кога трябва да задействам процедура по изискване на сумата чрез адвокат?В съответния член пише, че след изтичане на едномесечния срок и неплащане на обезщетението, нямам право да съдя работодателя, а мога да се върна на работа.Но аз не искам да се връщам.Трябва ли да поискам писмено потвърждение от счетоводството за периода през който би могла да бъде изплатена тази сума?
И другия ми проблем-от счетоводството поисках да ми бъдат предоставени препоръки.Попитах трябва ли да заявя желанието си писмено, тъй като има 14 дневен срок, но те ми отговориха, че не е нужно.Но ето вече е 19 ноември, а такива препоръки нямам.От счетоводството се оправдават, че имали много работа.Реших да подам писмено искане.С каква дата трябва да бъде то- с дата на прекратяване на договора или с датата на подаване на искането? Ще съм ви много благодарна ако ми отговорите.
- Дата и час: 26 Ное 2024, 12:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Уволнение по чл.331
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Уволнение по чл.331
Разрешението на поставения въпрос е законодателно уредено с установената в чл.331 ал.3 от КТ правна фикция.Съгласно нея-ако в посочения срок не бъде изплатено уговореното обезщетение - основанието за прекратяване на трудовото правоотношение се смята за отпаднало,т.е. се възстановява трудовото правоотношение във вида,в който е съществувало преди постигането на съгласие на страните по чл.331 ал.1 от КТ.С възстановяването на съществуващото трудово правоотношение - се възстановяват и всички поети по него права и задължения,включително и задължението на работника да се яви на работа.Задължението на работодателя- в едномесечен срок от дата на връчване на заповедта за прекратяване на трудовия договор по чл.331 ал.1 от КТ- да заплати уговореното обезщетение по ал.2 е установено със закона.При неизпълнението му-пак по силата на закона отпада основанието за прекратяване на трудовото правоотношение,затова работникът е длъжен да се яви на работа,без да е необходимо той да бъде изрично уведомяван за това.В закона не се съдържа изискване за уведомяване,поради което то е ирелевантно за възстановяването на трудовото правоотношение във вида,в който е съществувало преди.
Така че ако искате да ви бъде прекратено трудовото правоотношение и да не се връщате на работа, нека да ви издадат заповед за прекратяване на някакво основание или пък вие го прекратете на някакво основание предвидено в КТ.
Така че ако искате да ви бъде прекратено трудовото правоотношение и да не се връщате на работа, нека да ви издадат заповед за прекратяване на някакво основание или пък вие го прекратете на някакво основание предвидено в КТ.
- johnson
- Нов потребител
Проблемът е не дали да се върна на работа или не.А как да си търся обезщетението ако не ми бъде изплатено в рамките на един месец от прекратяването на договора.
- pepi41
- Нов потребител
Няма как, защото това обезщетение отпада. Договорът не се прекратява.
Ако трудовият ви договор бъде прекратен на друго основание, може да имате право на друг вид обезщетение, но не и това по чл.331
Ако трудовият ви договор бъде прекратен на друго основание, може да имате право на друг вид обезщетение, но не и това по чл.331
- johnson
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|