Здравейте,
надявам се, че не съм сбъркал раздела, в който трябва да публикувам темата. Казусът ми е следния. Съкратиха ме от работа по чл. 328 ал. 1 т. 2 на 11.12.14 г., обаче не ми върнаха трудовата книжка заедно със заповедта за освобождаване. Имам право на обещетение от борсата и знам, че имам срок от 7 дни да подам документи, който тече. Трудовата ми книжка е в тях.
Притеснявам се да не ме прецакат от фирмата и да си загубя обещетението от борсата заради тях.
Искам да попитам какво да правя и къде да си потърся правата, ако ми я дадат, примерно 1 ден или няколко дни по-късно. Кой ще ми поеме щетите, ако закъснея с подаването на документите заради забавянето на фирмата? Мога ли да подам документи в бюрото по труда без трудовата книжка?
Моля да ми помогнете.
- Дата и час: 25 Ное 2024, 21:00 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
забавяне на трудова книжка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: забавяне на трудова книжка
чл. 226 ал. 2 КТ -Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
При съкращение в щатното разписание или на част от предприятието, също имаш право на обезщетение по чл.222 КТ, както и за неизползван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ
Още ли не са ти я върнали надлежно оформена?
Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
При съкращение в щатното разписание или на част от предприятието, също имаш право на обезщетение по чл.222 КТ, както и за неизползван платен годишен отпуск по чл. 224 КТ
Още ли не са ти я върнали надлежно оформена?
- miko_pk
- Потребител
Re: забавяне на трудова книжка
Здравейте, вече 1 месец не са ми дали трудовата книжка и заповед за прекратяване, след като ми прекратиха договорът по взаимно съгласие. Не ми беше постоянен договорът и ме махнаха. Казаха ми, че ще ми се обадят да отида да си ги взема като станат готови, но никой не ми е звънял. Накараха ме да подпиша документ, че им предавам трудовата книжка. Имам ксерокопиран същият документа с печат от фирмата, който аз поисках да ми дадат. Предполагам с разпечатка от мобилният оператор, може да се докаже, че не са ме търсили по телефона. Не можах да се регистрирам и в бюрото по труда, за да взимам някакви пари, докато си намеря работа. Съответно сега искам да заведа дело и да ми платят една цяла бтурна заплата. Брутната ми заплата е 740 лв. Търся си адвокат и ме интересува неговият общ хонорар (наясно съм че може и 2 години да се проточи делото) и колко е голям процентът за спечелване на делото в моя случай. Моля, ако някой мисли, че може да ми помогне да ги осъдя, да ми пише на лична.
- daaff
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|