начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Направиха ми операция - работодателя не признава болничния

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Направиха ми операция - работодателя не признава болничния

Мнениеот sonya_borisowa » 05 Яну 2015, 18:13

Здравейте!
Пиша, защото вече не знам как да постъпя с работодателите си! Много се надявам на това, някой да ме посъветва.
От 2 месеца работя в една фирма, чийто предмет на дейност е търговия на едро. Назначена съм чрез Бюрото по труда. В договора ми е написано, че моето работно време е от 08:00 до 17:00ч. Аз по-рано от 18:00 не мога да приключа работния си ден, а в седмицата поне по веднъж аз приключвам най - рано в 22:00ч. Извънреден труд не ми се заплаща.
Кулминационният момент беше преди месец и половина, когато ми направиха операция на менискуса. Издадоха ми болничен лист, но работодателите ми отказват да го приемат и от момента в който съм легнала на операционната маса до днес аз се водя на работа, а всъщност не съм. Това не е ли злоупотреба с правата на работника? Имам намерение да предявя съдебен иск. Моля Ви за съвет!
Благодаря предварително!
sonya_borisowa
Нов потребител

Re: Направиха ми операция - работодателя не признава болничн

Мнениеот mimi2015 » 07 Яну 2015, 23:30

Най-вероятно за да се откаже болничен е липсата на трудов стаж. Работодателя няма причина да откаже болничен, тъй като болничния се превежда от НОИ, а не от работододателя. При липса на трудов стаж няма да се получи превод, дори и да е предаден болничния.
mimi2015
Нов потребител

Мнениеот sonya_borisowa » 08 Яну 2015, 10:04

mimi2015 , Благодаря за мнението! Не е ли в разрез със закона, че ме водят на работа? И макар и с липса на стаж, работодателят не трябва ли да заплаща първите 3 дни от болничния като възнаграждение?
sonya_borisowa
Нов потребител

Мнениеот sechka » 08 Яну 2015, 11:59

Трябва да имате 6 месеца осигурителен стаж, за да имате право на обезщетение за временна нетрудоспособност. С други думи, за да Ви се плати от НОИ болничния. Това обаче няма нищо общо с приемането на болничния от работодателя. Той е длъжен да приеме болничния, да Ви води в болничен и след това да представи болничния лист в НОИ. Моят съвет е да се обърнете към Инспекция по труда.
sechka
Младши потребител

Мнениеот sonya_borisowa » 08 Яну 2015, 14:56

Благодаря Ви за съвета!
sonya_borisowa
Нов потребител

Назад към Трудово право