Здравейте,
Прекратен трудов договор от работодател с предизвестие. Изплатено е едномесечно брутно възнаграждение за времето на предизвестието и частта неизползван платен отпуск. Не е изплатена парична сума за положен наднормен труд. Изминаха 4 ри месеца от прекратяване на трудовия договор. В информационната система на работодателя има нужната информация за размера на положения извънреден труд и размера на възнаграждението за този изв.труд. Когато си на работа по основен трудов договор в моя случай, вътрешната процедура за отчитане на извършеното и определяне на частта наднормен труд включва: попълване на електронни форми и хартиени бланки, разпечатване на принтер на електронните форми, подписване на двете форми- за общото количество труд и отделна форма само за наднормения труд, и пускането „по каналния ред”. Наднорменият труд се изплаща със заплатата за октомври. От фирмата чакат аз да реализирам тази процедура, сякаш съм на работа при тях, работата по попълване и отпечатване на принтер на форми и тичането да са за мен.
Моля за отговор на следните въпроси:
1-ви: Длъжен лие работодателят да ми изплати сумата за извънреден труд заедно с последната заплата? ( в кодекса на труда не срещнах текст за наднормени труд и неговото плащане във времето, в моя случай)
2-ри: Достатъчно ли ще бъде, само да подам заявление в деловодството, че искам да ми се изплати без бавене наднормения труд и да ми бъде издадена съответната служебна бележка за изплатени суми и направените удръжки?
3-ти: Имам ли право да претендирам изплащане на законна лихва за времето от прекратяване на трудовия договор, до момента на изплащане на сумата за нанднормения труд(или до датата на подаване на заявлението в деловодството), т.е. дължи ли се от работодателя лихва в/у сумата за наднормения труд поради просрочие?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 04:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наднормен труд при прекратяване на ТД с пред. от работодател
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
1 мнение
• Страница 1 от 1
1 мнение
• Страница 1 от 1
|
|