Здравейте,
пиша във връзка със защита от възможности за уволнение. Искам да представя накратко казуса. Става дума за това,че работя на постоянен трудов договор,като не съм в срок на изпитване и от съвсем скоро назначиха нов човек в фирмата при нас,който буквално ми изземва функциите. Притеснен съм,че може да искат да ме сменят с него. Искам да попитам в тази ситуация могат ли да ме уволнят/съкратят и какви законови способи имам, за да се защитя срещу подобен риск? Новоназначеният е на същата позиция,като моята и сега се обучава,като накрая се притеснявам за това,че като усвои всички знания работодателят може да реши,че няма нужда от мен. Спазвам си изключително съвестно работните задължения и обучавам много добре новодошлият работник. Възможно ли е да оспорвам съкращение,ако решат да ме съкратят при условие,че са назначили човек на същата позиция и искат да махнат мен,а да оставят него,защото това не е съкращение? Какъв е варианта с взаимно споразумение с работодателя срещу изплащането на 6 заплати упоменато в кодекса на труда? Моля, за информация в случай,че ме привикат някой ден и ме накарат да подпиша някакви документи,с които да се опитат да ме освободят по най-неизгодния за мен начин. Какви са механизмите за противействие при условие,че си изпълнявам изключително съвестно работните задължения. Нямам провали, нямам неуспехи. Всички колеги и клиенти са доволни от мен.
Благодаря предварително за информацията.
- Дата и час: 22 Ное 2024, 19:24 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
защита от уволнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Re: защита от уволнение
Катерина Куч: Не се притеснявайте предварително. Само ако работодателят Ви повика, за да подписвате документи, свързани с трудовия Ви договор, не подписвайте нищо, преди да се консултирате с адвокат.
- katerinakuch
- Активен потребител
Винаги могат да ви уволнят от работа.При положение ,че сте съвестен и не сте конфликтен,не виждам място за притеснение...
- promi
- Младши потребител
promi написа:Винаги могат да ви уволнят от работа.При положение ,че сте съвестен и не сте конфликтен,не виждам място за притеснение...
Аз пък виждам много място за притеснение, особено след репликата "винаги могат да ви уволнят". Нали не е това идеята - винаги да могат?
Имам същото питане, но доста по-конкретно.
В КТ Чл. 328 ме притеснява следното:
Чл. 328. (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
...
5. при липса на качества на работника или служителя за ефективно изпълнение на работата;
6. когато работникът или служителят не притежава необходимото образование или професионална квалификация за изпълняваната работа;
Въпросът ми е: Как това се доказва от работодателят - т.е. че на служителят му липсват "качества"...?
И ще ви дам конкретен пример: В моята компания има вътрешно оценяване. То обаче в доста отдели се прави на принципа "харесвам те или не", "роднина ли си или не" или "кой с кого си пие бирата". Много лесно е да се отърват от хора, които не са връзкари след като им лепнат една ниска оценка по тази точка 5.
Как можем да се защитим от това? Има ли някакви допълнителни наредби към тази точка?
Благодаря предварително!
- macr0s
- Нов потребител
Нищо конвкретно не би могло да се каже докато наистина работодателят ви не прекрати трудовотоп равотоношение на някое от основанията,пресдвидени в КТ.След това се търси основание за оспорване законноста на уволнението-било на процесуаолно основание,било за нарушение или неправилно приложение на закона.Тежеста на доказване в трудовия спор е обърната-работодателя трябва да докаже,че е осъществен фактически състав,даващ му основание да прекрати трудовото правоотношение.Все пак бъдете разумен и докатос те на рбата гледайте да не се набивате на очи и да не допускате нарушения на трудовата дисциплина.
- gkamenov
- Потребител
gkamenov написа:Нищо конвкретно не би могло да се каже докато наистина работодателят ви не прекрати трудовотоп равотоношение на някое от основанията,пресдвидени в КТ....
Разбирам, че нищо конкретно не може да се каже, то всеки случай си е за себе си.
Интересува ме обаче т. нар. "вътрешни оценявания" каква точно законова стойност имат в случай на дело?
Сблъсквали ли сте се с нещо такова във Вашата практика?
- macr0s
- Нов потребител
Критериите за т.нар вътрешно оценяване са прерогатив на работодателя и съда няма как да преценява защо именно тях е избрал .Това,което съда преценява е дали критериите са приложени спрямо всички работници по един и същи начин.Разбира се в процеса освободения работник може да оспори направеното оценяване,и ако успее да докаже,че същото не отговаря на действителноста уволнението ще е незаконосъобразно.
Относно другото ви съмнение-уволнение поради липса на образование или квалификация там е дадена възможност на работодателя във всеки един момент да си променя изискванията за дадена длъжност.
Относно другото ви съмнение-уволнение поради липса на образование или квалификация там е дадена възможност на работодателя във всеки един момент да си променя изискванията за дадена длъжност.
- gkamenov
- Потребител
Аха, разбирам. Т.е. стигне ли се до уволнение по т. 5, служителят може да докаже, ако оценяването не отговаря на заложените от самия работодател критерии. А за да се превенира такова уволнение, просто трябва да не се подписва нищо преди консултация с адвокат
Т.е. от това, което казвате, всъщност т. 6 излиза по-уязвима точка за служителите от колкото 5.
Благодаря много!
Т.е. от това, което казвате, всъщност т. 6 излиза по-уязвима точка за служителите от колкото 5.
Благодаря много!
- macr0s
- Нов потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|