Здравейте,
моля за съвет.
1.Връчиха ми едномесечно предизвестие за прекратяване на трудово правоотношение на 06.08, в договора пише 30 дни. Договора ми е за 4 часов работен ден.
Детето ми става на на 3 години на 6.о9, необходимо ли е разрешение на инспектората по труда в моя случай.
2. Основанието на предизвестието е чл.328, ал.1, т.3, но едновременно назначават нови двама човека, които са още студенти а аз съм с висше образование по специалността. Не знам дали договора им е трудов или граждански.
Аз помолих за обезщетение по чл.331, а управителя изпрати счетоводителката да ми обясни, че не аз мога да предлагам обезщетение, както и да подпиша отказ за получаване на връченото предизвестие с двама свидетели.
Предварително благодаря
- Дата и час: 26 Ное 2024, 03:07 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Прекратяване на трудов договор
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
15 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Прекратяване на трудов договор
Съгласно, чл.339а КТ предварителната закрила в този случай не се прилага ,но от описанието на въпроса навежда правния довод ,че длъжността не такава за да не се приложи чл.333,ал.1 ,т.3 от КТ за да може да се ползвате от закрилата ,както е във вашия случай са ви нарушени трудовите права.Защитата по чл.344,ал.3 от КТ ще намери приложение при съдебно предявени ваши права.
-
Pause - Активен потребител
Здравейте,
Благодаря за включването ви,
Не съм сигурна, че ви разбирам, какво значение има длъжността ми, закрилата не е ли за това, че съм майка?
Не съм назначена след избори, работя във фирма.
В местния клон на ИТ смятат, че имам право, както и че мога да поискам проверка. Но не бяха сигурни. не трябва ли да има еднозначен отговор на този въпрос?
Благодаря за включването ви,
Не съм сигурна, че ви разбирам, какво значение има длъжността ми, закрилата не е ли за това, че съм майка?
Не съм назначена след избори, работя във фирма.
В местния клон на ИТ смятат, че имам право, както и че мога да поискам проверка. Но не бяха сигурни. не трябва ли да има еднозначен отговор на този въпрос?
- steefyy
- Нов потребител
Здравейте, Значение за длъжността имат интересуващите, Ви правните последствия закрилата се изразява във един предварителен контрол от ИТ за да не се получи работодателски произвол. Дължи ви също и обезщетение по чл.222 от КТ ,обикновено се регистрирате в агенцията по заетостта и след един месец посещавате работодателя представяте му трудовата книжка,че не сте започнали работа на друго място и той следва да ви го заплати. Това е по принцип успоредно с това може да оспорите законността на уволнението ви.Не оспорвам ,твърдението ви, че сте майка- родител на детото.
-
Здравейте,
Благодаря!
Благодаря!
- steefyy
- Нов потребител
А има ли такъв момент на отказ на предизвестие с потвърждаване на отказа с подпис от двама свидетели? Никъде не съм чела подобно нещо. И не ми ли се полага 7 дневен срок да подпиша предизвестието, а ако не го подпиша какво следва?
- steefyy
- Нов потребител
Закрилата Ви по 333, ал. 1, т. 1 КТ изтича на 06.09.2015.
При съкращение по чл. 328, ал. 1, т. 3 КТ, Работодателят трябва да направи подбор по чл. 329 кт, ако няма подбор -> незаконно уволнение!
След като Ви прекрати трудовото правоотношение, ако смятате че е незаконно, имате срок от 2 м. да предявите иск, с който да искате обявяването му за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на работа + обезщетение до 6 м.
При съкращение по чл. 328, ал. 1, т. 3 КТ, Работодателят трябва да направи подбор по чл. 329 кт, ако няма подбор -> незаконно уволнение!
След като Ви прекрати трудовото правоотношение, ако смятате че е незаконно, имате срок от 2 м. да предявите иск, с който да искате обявяването му за незаконно, неговата отмяна, възстановяване на работа + обезщетение до 6 м.
- jimi66
- Младши потребител
Благодаря за точния отговор,
Как да разбера има ли подбор: другите ми колеги са баща на дете до 3 години и студент, на мое място назначават двама студенти.
Честно казано ситуацията ми е неприятна, понеже преди няколко месеца ми предложиха да започна работа от половин на пълен работен ден без да ми увеличат заплатата и аз отказах. Сега взимат двама студенти, които ще работят за по-малко пари по половин ден.
Хубава неделя!
Как да разбера има ли подбор: другите ми колеги са баща на дете до 3 години и студент, на мое място назначават двама студенти.
Честно казано ситуацията ми е неприятна, понеже преди няколко месеца ми предложиха да започна работа от половин на пълен работен ден без да ми увеличат заплатата и аз отказах. Сега взимат двама студенти, които ще работят за по-малко пари по половин ден.
Хубава неделя!
- steefyy
- Нов потребител
Критериите за подбор са:
- по-висока квалификация - 329 кт;
- работници, които работят по-добре - 329 кт;
Може работодателят да добави и други - професионален опит, семейно положение, дисциплинарни наказания.
Резултатите се представят на работниците, участващи в подбора.
Ако няма изобщо подбор -> незаконно уволнение!
- по-висока квалификация - 329 кт;
- работници, които работят по-добре - 329 кт;
Може работодателят да добави и други - професионален опит, семейно положение, дисциплинарни наказания.
Резултатите се представят на работниците, участващи в подбора.
Ако няма изобщо подбор -> незаконно уволнение!
- jimi66
- Младши потребител
Много благодаря!
- steefyy
- Нов потребител
steefyy написа:А има ли такъв момент на отказ на предизвестие с потвърждаване на отказа с подпис от двама свидетели? Никъде не съм чела подобно нещо. И не ми ли се полага 7 дневен срок да подпиша предизвестието, а ако не го подпиша какво следва?
Има само ,че тези двама свидетели са инструментални в случай ,че откажете да удостоверите с подписа си получаването му тогава те се подписват ,и с това удостоверяват отказа Ви. Не е предвиден такъв срок,понеже това е едностранен акт на работодателя ,от което следва ,че трудовото ви правоотнощение може да се прекрати и по този начин. Но във случая правилно сте ,се подписали и получили предизвестието си лично като сте се запознали и с това да подготвите следващите си дейдтвия.
Документи удостоверяващи закрилата по чл.333 КТ, която ползват работниците (копие от акта за раждане на детето, когато се иска прекратяване на трудовия договор на майка на дате до 3-годишна възраст; експертно решение на ТЕЛК при прекратяване на трудовия договор на трудостроен работник или лице със заболяване по Наредба № 5 от 20.02.1987 г., молби и заповеди за ползване на отпуск, болнични листове, доказващи бременността на служителя).Тази ,информация също се събира предварително от работодателя в срока на предизвестието с декларация защото, ако сте в някоя от тези хипотези няма как да се ползвате ,ако не е изискана съответно уволнението пак е незаконно!
-
Благодаря за помощта,
Безценна е в кофти момент!
Безценна е в кофти момент!
- steefyy
- Нов потребител
Всички дават акъл, но никой не се сети да попита на каква длъжност ще са назначени студентите, може да са в съвсем друго звено писани.
- vaskovasko
- Потребител
Здравейте,
Имам нужда от съвет.
Майка съм на дете на 1 год. Не съм ползвала 2-та година от майченството и сега съм в платен годишен отпуск. С работодателя си не сме в добри отношения и желаем взаимно да се разделим. Посъветваха ме да прекратим трудовите си взаимоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 12 и така ще мога да взема максималното обещетение, което ми се полага за трудовия стаж.
Работодателят ми предлага да прекратим първият ми договор, който е безсрочен по взаимно съгласие и да ме назначи в друга фирма със срок на изпитване за 1 месец. След като отмине срока да ме освободи по чл. 71. Според тях така ще взема максимално обещетение.
Искам да попитам това така ли е или да настоявам да ме освободят по чл. 328, ал. 1, т. 12.
Целта ми е да взема максималното обещетение за безработица, което ми се полага за трудовия мистаж.
Благодаря Ви предварително.
Имам нужда от съвет.
Майка съм на дете на 1 год. Не съм ползвала 2-та година от майченството и сега съм в платен годишен отпуск. С работодателя си не сме в добри отношения и желаем взаимно да се разделим. Посъветваха ме да прекратим трудовите си взаимоотношения по чл. 328, ал. 1, т. 12 и така ще мога да взема максималното обещетение, което ми се полага за трудовия стаж.
Работодателят ми предлага да прекратим първият ми договор, който е безсрочен по взаимно съгласие и да ме назначи в друга фирма със срок на изпитване за 1 месец. След като отмине срока да ме освободи по чл. 71. Според тях така ще взема максимално обещетение.
Искам да попитам това така ли е или да настоявам да ме освободят по чл. 328, ал. 1, т. 12.
Целта ми е да взема максималното обещетение за безработица, което ми се полага за трудовия мистаж.
Благодаря Ви предварително.
- rosimihailova
- Нов потребител
Фокусирам Ви вниманието, че по този начин може да се подведете и да вземете обезщетение за безработица ,за 4 месеца и то минимално обезщетение в най-нисък размер,а не според прослуженият Ви трудов стаж и внасяните осигуровки според чл.54в от КСО от питането ви. Това е така защото, чл.54”б”(3) (Доп. - ДВ, бр. 67 от 2003 г., доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 64 от 2007 г., изм. - ДВ, бр. 35 от 2009 г., в сила от 12.05.2009 г., доп. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2014 г.) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, чл. 103, ал. 1, т. 1, 2 и 5, чл. 105 и 107, ал. 1, т. 1 - 4 от Закона за държавния служител, чл. 162, т. 1 и 6, чл. 163 и чл. 165, т. 2 и 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, чл. 226, ал. 1, т. 4, 6, 8 и 16 от Закона за Министерството на вътрешните работи и чл. 165, ал. 1, т. 2, 3 и 5 и чл. 271, т. 2, 3 и 5 от Закона за съдебната власт или по други закони, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
-
15 мнения
• Страница 1 от 1
|
|