Привет,
Имам нужда от мнение по един казус. Съгласно член 34, (5) от ЗМСМА "Общинският съветник не може да бъде член на управителен, надзорен или контролен съвет, съвет на директорите, контрольор, управител, прокурист, търговски пълномощник, синдик или ликвидатор на търговски дружества с общинско участие или директор на общинско предприятие по Закона за общинската собственост, както и да заема длъжност като общински съветник или подобна длъжност в друга държава - членка на Европейския съюз."
Казусът е следния - ако лице е заето като експерт в областен информационен център, в град различен от общината, в която лицето е избрано за общински съветник, това проблем ли е?
Служителите на ОИЦ не са държавни служители, но работодател е съответната община. В този смисъл, дали може свободно да се съвместяват двете дейности и налага ли се да се прави избор между двете позиции - на общински съветник и на експерт?
- Дата и час: 26 Ное 2024, 02:13 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Общински съветници
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Общински съветници
Това изобщо спазва ли го някой. То е като милиционеро-полицейската професия. Всички полицаи не трябва да работят извън МВР, но почти няма някой да не е зает...И затова и толкова е и работата им. Между другото същото е и за общинските съветници. Не ми се иска да бъда изпълнен с негативизъм, но фактите са си факти.
- lakavitsa
- Потребител
Това, което казваш е така. Но самият факт, че задавам такъв въпрос, означава, че искам да знам какво е допустимо и какво не, за да мога в крайна сметка ако е необходимо да направя избор и да спазя закона.
- theboychev
- Нов потребител
Може и аз да не съм разбрала правилно питането, но с оглед липсата на фактически твърдения, че като експерт сте и някое от лицата изброени в ограничителната норма на чл. 34, ал.5 ЗМСМА да питам- защо смятате, че като експерт попадате там?
Самата норма не препятства други служители, макар и в ТПО с общината, да са съветници. В бъдеще, при евентуален избор, може и да възникне някакъв конфликт на интереси, но за сега не виждам пречка точно там.
Самата норма не препятства други служители, макар и в ТПО с общината, да са съветници. В бъдеще, при евентуален избор, може и да възникне някакъв конфликт на интереси, но за сега не виждам пречка точно там.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
- bird_of_paradise
- Активен потребител
Съжалявам ако въпросът ми е зададен некоректно. Питането ми е по -скоро дали ще е проблем ако бъда избран за общински съветник в община Х, да продължа да работя като експерт в ОИЦ в община Y? Аз не попадам в нито една от категориите по чл. 34 ал.5 от ЗМСМА, но съм чувал, че е пречка ако си зает в общината ( която в моя случай е различна).
- theboychev
- Нов потребител
lakavitsa написа:Това изобщо спазва ли го някой. То е като милиционеро-полицейската професия. Всички полицаи не трябва да работят извън МВР, но почти няма някой да не е зает...И затова и толкова е и работата им. Между другото същото е и за общинските съветници. Не ми се иска да бъда изпълнен с негативизъм, но фактите са си факти.
Второто синьо твърдение - "същото е...", направо изби рибата!
Относно червеното - познавам, доста добре, има-няма 60 човека, около мен. Никой от тях не е ... "зает".
Та, ще подкрепиш ли твърденията с факти, или отново е великото празнодумство, или, както аз казвам, ЕЖК, м?
Апропо, една от антикорупционните мерки в САЩ, и не само там, е полицаите да могат да работят (за себе си, не на договор с някой), във времето, когато не са на работа. За разлика от родината ни, където ако полицаят си е купил (с кредит!) машина, за да си обработва земята, и вече го полазват разни ...
П.П. Домоуправителят ми е полицай. ... за което домоуправство получава 20 ЛЕВА на месец! На сега, ей така ...
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb
Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
-
doc03 - Активен потребител
хубави разсъждения, и оцветявани старателно за по-голяма убедителност. Когато е споменавано за горепосочените длъжности, едва ли ще се унижават за 20 гроша. Правят го за далеч повече, и то в области, където следва да бъде прилаган закона. Но тъй като мога да бъда обвиняван/а/ в празнословие, празнодумие и пр., без доказателства, ще спра дотук. Много ще е времето, и неудобствата /най-малкото/, за да се докажат тези тези. А, освен друго, са и прекалено опасни. За семейство, за близки, за бизнес, за какво ли не. Питащият най-отгоре е от район Х, там се нахвърлиха в/у него повечето от живущите около него. За най-дребно отстояване на върховенството на закона. Въпрос на традиции и изостаналост. Въпреки знаменателния му кураж да го стори, док3. Иначе уважавам аргументите Ви и не пропускам постовете Ви, просто са повече от интересни.
- lakavitsa
- Потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|