Здравейте,
Моля за разяснение от компетентните по Кодекса на труда. Интересува ме има ли някъде разяснение за това на колко работни часа седмично колко дни почивка се полагат.
Както се знае, че ако служител е работил 2 дни по 12 часа, то същият трябва да почива в следващите поне 2 дни.
Ако се сметне, че една работна седмица е 40 часа (5 дневна) това означава ли, че на всеки 40 часа в рамките на 5 дни се полагат 2 дни почивка.
Също така - понятието работна седмица какво означава - от понеделник до петък или може да бъде от сряда до неделя.
Имам малък бизнес и бих искал да направя допълнително споразумение със служителите си, така че всичко да бъде легитимно.
Графика, който към момента съм изготвил е такъв: 4 раб. дни, 2 поч. дни, 4 раб. дни, 1 поч. ден и такъв е алгоритъмът. Като дефинирам, че работен ден е 6,7 или най-много 8 часа. В месечна гледна точка за 21 работни дни месечно ми дават по-малко часове от това, което е по ТД.
Никъде в КТ не е опомената дефиницията на 5 дневна работна седмица. Предполагам, че това означава, че за 7 дни служител трябва да почива поне 2 дни при 8 часов ТД.
Изчетох КТ и не намерих. Моля за мнение.
P.S. - желая да парирам хората, които ще сметнат, че по някакъв начин издевателствам над персонала си. Всички са доволни и нямат против да работят в Събота и Неделя. Интересува ме, за да мога да дам точно написани легитимни правила при наемането на нови служители.
Благодаря
- Дата и час: 25 Ное 2024, 20:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Разяснение работно време
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Разяснение работно време
Здравейте,
свържете се с мен на телефон 0878323005, за да уговорим час за консултация.
Поздрави
свържете се с мен на телефон 0878323005, за да уговорим час за консултация.
Поздрави
- vassilnnikolov
- Младши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
|
|