начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Базова РЗ и Основно месечно труд. възнаграждение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Базова РЗ и Основно месечно труд. възнаграждение

Мнениеот chrisk » 12 Юли 2016, 19:57

Здравейте,
Някой може ли да разясни следния текст, включен в трудов договор за назначаване на работа

3.С базова месечна разботна заплата 1000 лева (пример), изплащана еднократно вски месец до ? число на месец, следващ месеца, за който се полага, която ключва възнагражденията по т. и т.5, букви "а" и "б"
4.С основно месечно трудово възнаграждение 666 лева (пример) изплащано еднократно всеки месец.
5.И при следните условия:
а/допълнително възнаграждение за придобит трудов стаж и проф. опит - 1.00% за всяка година трудов стаж и проф.опит (общо 6%). в размер на 30 лева (пример), изплащано еднократно всеки месец.
б/паботодатеят по своя преценка има право ежемесечно да изплаща допълнително възнаграждение за индивидуално участие в трудовия процес в размер до 304 лева (пример), който размер сумарно с размера на посочените в т.4 и т.5, буква "а", не може да бъде по-малък от размера на базовата месечна работна заплата. Това допълнително възнаграждение, както и другите елемент на базовата месечна заплата, се изплащат пропорционално на отработеното време.

Като цяло в разговор с работоателя ми беше представена работна заплата 1000 лева (пример) бруто.
В договора обаче тези пари са разбити на тези три части - 666+30+304.
Първо не разбирам редно ли е сумата за клас (прослужено време) да влиза в договорената първоначално заплата. Тази сума не се ли начислява допълнително, както беше в предния ми работодател? И Тези 304 лв аз разбирам, че работодателя когато иска може и да не ми ги изплати? Така ли е?
Аз каква гарантирана сума мога да очаквам?
Също така ме интересува предизвестието за напускане.
Назначават ме по заместване до завръщане на титуляра на работа със срок на изпитание 6 месеца и предизвестие за напускане 3 месеца. Ако искам да напусна работа тези 3 месеце предизвестие дължа ли ги докато съм още на изпитателен срок или те са в сила след като изтече той?
chrisk
Нов потребител

Re: Базова РЗ и Основно месечно труд. възнаграждение

Мнениеот jhoro » 13 Юли 2016, 01:21

По скоро става дума за брутна и основна заплата.
Чл. 3. Брутната работна заплата се състои от:
1. основна работна заплата, определена съгласно действащата нормативна уредба и прилаганата система на заплащане на труда;
2. допълнителни трудови възнаграждения, определени в Кодекса на труда, в наредбата, в друг нормативен акт или в колективен трудов договор;
3. други трудови възнаграждения, определени в нормативен акт или в индивидуалния трудов договор и невключени в т. 1 и 2.
Чл. 4. (1) Основната работна заплата е възнаграждение за изпълнението на определените трудови задачи, задължения и отговорности, присъщи за съответното работно място или длъжност, в съответствие с приетите стандарти за количество и качество на труда и времетраенето на извършваната работа.

Демек - основната е, колко ще се плаща за тая работа, независимо кой ще я върши.

За предизвестието за напускане - много важно е
Чл. 70. (2) В договора по ал. 1 се посочва в чия полза е уговорен срокът за изпитване. Ако това не е посочено в договора, приема се, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни.

Защото
Чл. 71. (1) До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.

Срока за предизвестието е за целия срок на договора. Ако срокът за изпитване е в полза на работодателя и вие искате да напуснете - или си изработвате предизвестието, или държите обезщетение.
Чл. 220. (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот chrisk » 13 Юли 2016, 02:37

За предизвестието разбрах. Да, то е в полза на работодтеля. Стана ми ясно, че за мен тзи три месеца важат по всяко време, докато работя с тях. Те обаче могат да ме освободят и без предизвестие до изтичане на изпитателния срок.
Но все още не разбирам идеата представената ми заплата в оферта да ми я разбиват на три като едната част (значителна) могат да не ми я изплатят и аз нямам право на претенции към това.
Дочух и вариант основното месечно възнаграждение сумарно със сумата за прослужео време да се обалагат с данък а допълнителната сума да се превежа, но без облагане. На този принцип работи моя позната, като на нея и е обяснено, че по този начин прескачат прага на позволеното заплащане за дадена позиция.
chrisk
Нов потребител

Мнениеот jhoro » 13 Юли 2016, 16:24

Това, за което говорите - допълнителни пари без облагане - е една друга, "сенчеста" тема. По закон всички доходи се облагат.Трудовите - при източника, останалите - след деклариране.
Основното заплащане е заплащането за тази позиция независимо дали работещия има или няма стаж до момента, образователен ценз (над изисквания) и прочие.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот akashy_87 » 19 Окт 2016, 13:28

Здравейте,

Имам едно запитване към вас.
В момента съм държавен служител и не ми се начислява клас прослужено време. Преди месец придобих право на пенсия ,но все още работя. Предполагам че скоро ще премина на трудово правни отношения с същия работодател. Това значи ли ще вече ще ми се начислява и клас?
akashy_87
Нов потребител

Назад към Трудово право