начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Малко въпроси относно данъчната деларация

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Малко въпроси относно данъчната деларация

Мнениеот dondim1983 » 06 Мар 2024, 13:12

Здравейте,

за пръв път ще подавам данъчна декларация пред НАП и искам да съм изряден, но имам някои неясноти и моля за кратък коментар от хора, които знаят:

- Ако приложа фактура, в която е написано "Изработка на мебели по поръчка", това ще се приеме ли като фактура за труд от НАП и мога ли да ползвам данъчното облекчение до 2000 лева данъчна основа? Става дума за изработка и монтаж на мебели в мой личен имот от фирма.

- Имам някои дребни приходи от различни източници. Например бонус за откриване на сметка в банка от 20 лева, бонус от брокер на акции от 50 Евро за достигане на определен обем сделки, бонус от 20 Евро защото съм препоръчал приятел и още няколко такива. Къде да декларирам тези доходи? Приложение 6, код 606 (доходи от други източници) подходящо ли е?

- Ползвам Револют и имам десетки дребни транзакции там. Например когато сме на заведение с близки или приятели и аз платя сметката в брой, всеки от тях ми превежда през Ревлют неговата част. Това на пръв поглед изглежда като доход, но не е. Може ли от НАП да направят проблем? И как може правилно да се декларират подобни суми? В Приложение 13 като необлагаемо дарение? Тогава обаче се дължат местни данъци...

- Ако съм дал заем на приятел, който е под 10.000 лева и не е деклариран като такъв, получавам по 100-200 лева на месец по сметката си обратно от него. Тук как мога да докажа на НАП, че това не е доход? И трябва ли да декларирам нещо?

- Доходите от дивиденти в Приложение 8 и данъците върху чужди дивиденти са "Окончателен Данък" и не са част от облагаемия доход. Мога ли да ползвам 5% отстъпка върху тези данъци, както това става при доходите в приложения 1 до 6?

- Командировъчни, платени от работодателя ми. Това са възстановени разходи от пътувания в чужбина. Може ли да се декларират в Приложение 13, част I, код 109? Ако не там, къде другаде?

- Ако съм получил определена сума от баща ми по банков път (става въпрос за прехвърляне на депозит от негово на мое име) - препоръчвате ли да го декларирам (доброволно) като дарение? Или само бих предизвикал НАП да ме проверят и по-добре да си трая? Изобщо, това приложение 13 не е ли нож с две остриета и не е ли по-добре необлагаемите доходи да се крият от НАП, за да не бия на очи?

Благодаря много за отговорите!
dondim1983
Нов потребител

Re: Малко въпроси относно данъчната деларация

Мнениеот todorst » 09 Мар 2024, 11:40

Личи си ,че сте подготвен по данъчни въпроси. Въпросите ви са доста , на част от тях сте си отговорили. Имате време до април да се консултирате със специалист, по добре опитен счетоводител.
Бих си позволил да коментирам последния ви въпрос. С въпрос- имам апартамент, давам го под наем, и съм дал пълномощно напр. на брат, сестра, син да управлява имота и получава наема. Кой трябва да декларира прихода. Подобно е и с дивидентите на баща ви. Същото е - баща ви да си получава сумите и да ви дава на вас като баща,/ вътрешен ,семеен проблем/. Бащата трябва да декларира. Вие получаване сумите за сметка на баща ви, той титуляр и трябва да декларира.
todorst
Потребител

Re: Малко въпроси относно данъчната деларация

Мнениеот kalahan2008 » 09 Мар 2024, 21:15

Направете си консултация при данъчен адвокат /не препоръчвам счетоводител, защото повечето въпроси са от правно естество/.
Необходима е жива комуникация за коректен отговор и разяснения по поставените въпроси. Всичко останало е "разказ по картинка" с множество възможни хипотези, като вероятността за грешен отговор е голяма.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Назад към Данъчно право