начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Регресна Покана По Щета ГО

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регресна Покана По Щета ГО

Мнениеот svetlio123 » 26 Юли 2012, 12:42

Здравейте,
аз съм млад шофьор на 18 години.
На 13 май т.г. извърших ПТП само с материални щети (част от моя автомобил е отлетяла и ударила друг, което аз така и не съм разбрал)
По тази причина и по причина на моята неопитност и уплаха напуснах мястото на ПТП.
В последствие беше ми съставен АУАН, издадено НП и заведен протокол за установяване на щета по ГО (ДЗИ).
На 23.07.2012. получих от застрахователя покана за регресивно вземане срещу мен и за

възстановяване на сумата по щетата на застрахователя.

Моля за съдействие по казуса,имам ли право на обжалване и какви биха били

последствията от това?

Моля модератора да премести темата ако не е за този раздел.
svetlio123
Нов потребител

Re: Регресна Покана По Щета ГО

Мнениеот law_master » 26 Юли 2012, 17:42

Не се шашкай толкова много. Има два варианта: Ако регресната покана е от застрахователя по каското на увредения автомобил :arrow: напиши едно възражение, че не дължиш платената сума тъй като имаш валидно сключена застраховка Гражданска отговорност и претенцията следва да бъде насочена към твоя застраховател по гражданската. Застрахователят по каското не задължен да търси платената сума първо от твоя застраховател, но това е общата практика. Освен това добави, (ако е така в действителност) че към поканата няма приложени документи, доказващи, че обезщетението е платено (фактури или други разходни документи). Оспори размера на платеното обезщетение като завишен и несъответстващ на причинените вреди.

Ако регресната покана е от твоя застраховател (по гражданската отговорност) - позоваваш се на това, че не си разбрал за настъпването на ПТП-то и не си се отклонил виновно от пробата за алкохол. Но ако за това ти е издадено наказателното постановление тоя аргумент няма да мине. Но все пак застрахователя може и да не знае че е издадено наказателно постановление. Добавяш естествено и горепосочените аргументи.

ПС: Тази покана е свързана с дфоброволно плащане и не е задължително да я изпълняваш. За да се установи вземането, застрахователя следва да го предяви по съдебен ред (чрез заповедното или общото исково производство), което може и никога да не стане, ако сумата не е така, че да си заслужава разходите и времето за водене на дело.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Регресна Покана По Щета ГО

Мнениеот svetlio123 » 26 Юли 2012, 18:57

Благодаря за отговора!
Поканата е от моя застраховател по ГО (ДЗИ).
Има съставен АУАН и издадено НП,което е известно на застрахователя.
Сумата е сравнително малка (400+) .
Не ми е искана алкохолна проба,напуснах ПТП-то като наистина не знаех ,че има пострадал участник.

Моля за допълнителни съвети.Благодаря!
svetlio123
Нов потребител

Назад към Търговско право