начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятелност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятелност

Мнениеот ando24 » 21 Фев 2014, 15:14

Здравейте!
Това е моят казус и се надявам някой да може да ми даде мнение и съвет. Консултации с адвокат съм правил три пъти при три различни адвоката и по някои от въпросите те са на напълно различни мнения, което ме обърква и не знам каква стъпка да предприема.
Преди години (през 2006г) сключих договор с ЕООД , с който му учредих право на строеж, в качеството си на собственик на земята, като в нотариалниа акт в точката, в която предоставям правото на строеж са изброени всички бъдещи обекти в сградата, с изключение на тези 2 обекта, които следва да получа като насрещна престация, те са в друга точка. Минаха съответно 5 години от учредяването сградата не беше построена и акт 15 няма. На мен ми беше ясно, че правото на ЕООД е изтекло по давност и се замислих тогава дали да не предявя иск, с който това да се установи и съответно да придобия това, което е построено по приращение, но ме възпря това, че се надявах съвсем скоро строителя да си стъпи на краката и да го довърши, тъй като за мен е важно да си получа готови двата обекта.
Края на 2013г. обаче започна производство по несъстоятелност срещу ЕООД съответно в момента то се намира в това производство.
Първото нещо, което ме интересува е – мога ли при вече едно такова започнало производство да предявя установителен иск за погасено по давност право на строеж и съответно признаване право на собсвеност върху построеното? И какви биха били последиците от това ? Неоснователно обогатяване?
Второ- какъв според вас ще е изхода от цялата работа? ЕООД не притежава нишо друго, освен правото на строеж и построеното донякъде, което нито може да се продаде като обособени обекти , нито нищо. Ясно е, че ще се стигне до публична продан, какво става с моите права , когато правото му на строеж бъде придобито от някой друг чрез тази продан в производството по несъстоятелност ? Как мога да си защитя правата като собственик на земята и да си получа тези два обекта в сградата, които исках, когато учредявах правото на строеж и изобщо кой би бил най-правилния ход от моя страна? Много ще съм благодарен за всяка насока, която ми дадете.
ando24
Нов потребител

Re: Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятел

Мнениеот rts » 24 Фев 2014, 16:53

Предвид на образуваното дело за несъстоятелност и сложността на отношенията, е препоръчително да си наемете адвокат. Приложеното решение е полезно, но само то е недостатъчно за защита на правата Ви.
rts
Активен потребител

Re: Право на строеж и последвало производсвто по несъстоятел

Мнениеот ando24 » 26 Фев 2014, 12:42

При различни адвокати ходих. Самият аз съм завършил право, но не практикувам. Единият ми каза, че установителен иск , че правото на строеж е погасено и съответно аз съм придобил , каквото е построено, вече не може да се предявява, заради производството по несъстоятелност . Аргументите му са , че дори започналите производства преди това се спират или прекратяват. Другият пък ми каза, че може и ПН изобщо няма значение за такъв иск. Това разминаване ме кара да се чудя какво да правя. Единият от двамата със сигурност греши. А и честно казано не знам дали да го правя , защото в качествтото си на ФЛ, при последващия иск за неоснователно обогатяване срещу мен, мога да загубя повече.
И другото , което пък най-вече ме притеснява е , ако не предприема нищо и изчакам просто публичната продан на правото на строеж на ЕООД, какво става с моите права за тези два обекта ? Синдикът ми казва - ми, той новият строител ще придобие правото на строеж със същите тежести, т.е. той ще поеме задължението към мен за предаване на 2 довършени обекта в сградата. Само че, това не ми се струва вярно. При публична продан , доколкото ми е известно от ГПК , вещта или правото се придобива свободно от всякакви предишни тежести. Или в случая някаква разлика или изключение ли има ? Моля, кажете според Вас, какво ще стане след публичната продан , губя всичко ли ? Къде потъват правата ми , като собсвеник на земята и като учредител на правото на строеж срещу насрещно задължение?
ando24
Нов потребител

Назад към Търговско право