начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Договор за наем или право на строеж

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за наем или право на строеж

Мнениеот yavor1704 » 08 Окт 2011, 12:47

Здравейте, имам следния казус, за който искам да разбера мнението на колегите:
Клиент иска да наеме покривно пространство върху склад за изграждане на фотоволтаична система и желае да регламентира взаимоотношенията си със собственика на сградата за период от двадесет години. Готов е да изгради фотоволтаична централа и да заплаща на собственика годишен наем.
Въпросът ми е с договор за наем или с договор за отстъпено право на строеж ще се регламентират правоотношенията между собственика на сградата и инвеститора.
Благодаря ви предварително,
yavor1704
Младши потребител

Re: Договор за наем или право на строеж

Мнениеот Melly » 08 Окт 2011, 14:21

yavor1704 написа:Здравейте, имам следния казус, за който искам да разбера мнението на колегите:
Клиент иска да наеме покривно пространство върху склад за изграждане на фотоволтаична система и желае да регламентира взаимоотношенията си със собственика на сградата за период от двадесет години. Готов е да изгради фотоволтаична централа и да заплаща на собственика годишен наем.
Въпросът ми е с договор за наем или с договор за отстъпено право на строеж ще се регламентират правоотношенията между собственика на сградата и инвеститора.
Благодаря ви предварително,

Здравейте, колега,
Нищо не казвате за собствеността върху земята. От отговора ви зависи посоката по-нататъчните разсъждения.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот yavor1704 » 08 Окт 2011, 14:58

Здравейте, собственикът на склада е и собственик на земята.
yavor1704
Младши потребител

Мнениеот julyanvonemona » 08 Окт 2011, 15:22

С договор за наем не става
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот Melly » 09 Окт 2011, 01:05

Бих предложила да бъде обсъден вариант с учредяване срочно право на надстрояване/пристрояване ведно със задължението на суперфициара да изгради фотоволтаична централа по одобрен инвестиционен проект, като в цената бъде включена равностойността на 20 годишния месечен наем. След изтичане на срока включете задължение суперфициарът да предаде цялата проектна документация, а по силата на приращението съоръжението ще премине в собственост към собственика на земята (чл.92 във вр. с чл.65 ЗС).
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Търговско право