начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ООД

Мнениеот imotadgr » 24 Апр 2012, 13:59

Съдружник съм в ООД с 80% като според дружествения договор управляваме заедно и поотделно. Аз съм в друг град срещу което имам и трудов договор че съм работил в друг град и затова не съм извършвал дейност във фирмата. Съдружника ми с 20% се осигурява като управител. Същевременно е отдал недвижим имот на фирмата без договор за наем и прибира парите безотчетно. Какво мога да предприема от правна гледна точка да поискам парите от наемите да се възстановят по сметка на фирмата. Същевременно свиквам ОСС и сменям ДД като управител съм само аз.
imotadgr
Нов потребител

Re: ООД

Мнениеот neutralen » 24 Апр 2012, 14:56

Как следва да действате зависи от вашата решителност - Свиквате ОС и освобождавате съдружника от длъжността Управител", като не го освобождавате от отговорност/чл.137 ал.1 т.5 от ТЗ/. Извършвате му ревизия и установявате причинените на дружеството вреди и го задължавате да ги плати в определен срок, което ако той не стори отново с решение на ОС го изключвате като съдружник и предявявате Иск пред съда на основание чл.142 ал.1 т.1 от ТЗ срещу него. Може да го дадете и на Прокурора за длъжностно присвояване/чл.201 - 205 от НК/, тъй като по смисъла на НК/чл.93 т.1 буква "б" от НК/ управителят на едно търг.дружество е "длъжностно лице".
neutralen
Активен потребител

Мнениеот imotadgr » 02 Май 2012, 19:49

Благодаря, какви доказателства са ми нужни за да докажа вредата за фирмата?
imotadgr
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Май 2012, 22:19

Относно гр.дело - писмени здоказателства. За нак.дело - писмени и гласни док./свид.показания/. Способа за предварително събиране на доказат. - вътрешно разследване, ревизия/инвентаризация. Анализирате информацията с която разполагате /примерно както аз нямам никаква конкретна информация за вас освен "ника" ви от който извеждам предположението, че може би вие сте от Димитровград/. Така и вие предполагате, че съдружника ви присвоява наема от отдаден "без договор" недвижим имот на фирмата. Имате наематели, срещате се с тях и искате да ви представят писмен договор за наем/ ако има сключен такъв/, както и документи за платените наеми. уточнявате срока на договора, начина на плащане, проверявате как са отчитани приходите от наема в счетоводството и т.н. Събирането на доказателства не е толкова проста дейност, следва да се консултирате с компетентни лица, които да ви разяснят какви доказателства са ви необходими за доказването на конкретни факти, какви решения следва да вземе ОС и т.н.
neutralen
Активен потребител

Назад към Търговско право