начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Прокурист

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прокурист

Мнениеот stamatovmilan » 31 Юли 2012, 20:37

Здравейте, имам указание по повод заявяване за вписване на прокура, което гласи: ''Съгласно чл.21, ал.1 от ТЗ във връзка с чл. 34, ал. 2, т. 2 от Наредба № 1 за водене, съхраняване и достъп до търговския регистър към заявлението за вписване на обстоятелства относно прокура се прилага прокурата с нотариална заверка на подписИте. В приложената към заявлението прокура е заверен подписа само на упълномощителя''.

Прокурата, която съм приложил има следния вид: ''Аз долуподписаният ........., упълномощавам .............., като прокурист на .......... ЕООД, по смисъла на чл.21-25 от ТЗ, с право да извършва всички действия , свързани с управление на търговското предприятие и упражняване на търговската дейност на дружеството, както и да представлява същото.
подпис /упълномощителя/ '' .
Та въпроса ми е следния: Ако към това добавя и '' подпис /упълномощен/ '' и се завери разбира се, ще мине ли?
Благодаря префварително на тези, които могат да ми помогнат!
stamatovmilan
Нов потребител

Re: Прокурист

Мнениеот neutralen » 01 Авг 2012, 07:20

Разпоредбата на чл.141, ал.3 от ТЗ се прилага и по отношение на Прокуриста - следва да приложите нот.заверено съгласие с образец от подписа и декл. по чл.142 от ТЗ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот stamatovmilan » 01 Авг 2012, 09:47

Приложил съм образец от подпис, както и декл. по чл.21 ал.3, отнасяща се за прокурист. Някой с друго мнение?
stamatovmilan
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 01 Авг 2012, 09:50

stamatovmilan написа:Та въпроса ми е следния: Ако към това добавя и '' подпис /упълномощен/ '' и се завери разбира се, ще мине ли?

Да ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stamatovmilan » 01 Авг 2012, 09:58

Благодаря!
stamatovmilan
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 01 Авг 2012, 14:28

Прокурата е удачна за ползване в предприятието на ЕТ. При ООД/ЕООД, какъвто е конкретния случай, следва да се използва фигурата на Управителя/управителите/- чл.135 и чл.141 от ТЗ.Ще си спестите много проблеми - не само по вписването, но и бъдещи в отношенията с трети лица и държавни органи, които ще искат документи, подписани от Управител а не от Прокурист.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот stamatovmilan » 01 Авг 2012, 23:52

Но осигуряването при прокуриста е по-тарикатско :)
stamatovmilan
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Авг 2012, 07:20

Няма никаква разлика в осигуряването - то се урежда с Договора за управление - чл.23 от ТЗ за прокурата и чл.141 ал.7 от ТЗ за управителите.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот stamatovmilan » 02 Авг 2012, 08:34

Чл. 23. Отношенията между търговеца и прокуриста се уреждат с договор.
Къде пише какъв договор ?!
stamatovmilan
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 02 Авг 2012, 11:35

stamatovmilan, писал си ми на ЛС, но при теб ЛС са изключени и не мога да върна отговор.

Както и да е ... ще ти отговоря тук:
Не мога да ти пратя каквото искаш, защото не се познаваме ... сламки пращам само на колеги, с които се познавам ЛИЧНО /на живо/ ... тук /във форума/ само пиша и ако искам отговарям на когото преценя ...
Ако проблемът ти е този, който си посочил с темата - вече имаш решението му ... Какво повече?
Едно пълномощно ли не можеш да напишеш ... и отдолу да сложиш подписи на пълномощник и упълномощен и да ги завериш? Не виждам нищо сложно ... няма от какво да се притесняваш ... нищо, че ти е за първи път с прокурата ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот stamatovmilan » 02 Авг 2012, 12:13

Ок, благодаря за отговора, макар че наливката беше излишна. И да - това е единствения проблем в случая.
''Едно пълномощно ли не можеш да напишеш ... '' - Както е видно съм го написал, само че не съм съобразил факта, че е трябвало заверените подписи да са и на упълномощителя и на упълномощения. Както и да е... благодаря за отделеното внимание!
stamatovmilan
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 02 Авг 2012, 12:54

stamatovmilan написа:... не съм съобразил факта, че е трябвало заверените подписи да са и на упълномощителя и на упълномощения ...

По-скоро бих казал, че ДЛР е "съобразило" "буквата на закона", защото във въпросната норма е използвано множественото число /неясно поради какви причини/ ... Аз мисля, че изобщо не е необходимо да се заверява подписа /то не е необходимо и да се полага/ на упълномощения, но забелязвам, че напоследък в полемиката по този въпрос започва да преобладава обратното становище ... лично за мен по причина, че "буквоядите" станаха повече от тези, които мислят и тълкуват ... но както и да е ...
inspectora
Активен потребител

Назад към Търговско право