начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

наследство в Гърция

наследство в Гърция

Мнениеот Марина » 05 Окт 2003, 18:50

Здравейте, бих искала да се обърна към адвокат по международно право или който има необходимата информация..
Майка ми има майка (вече починала) която е родена в Гърция.Там баба ми е имала имот,земи.Този имот там в момента се ползва от децата на брата на баба ми.Та питам:
1.Каква е процедурата майка ми да потърси полагаемата и част от наследството в Гърция.
2.Има ли право майка ми да получи гръцки паспорт,след като нейната майка е била гръцка гражданка?
Благодаря предварително на отзовалите се!
Марина
Марина

Re: наследство в Гърция

Мнениеот gega » 05 Окт 2003, 19:08

Обърнете се най-добре към някой гръцки студент в СУ.:))) В ЗН няма уредени стълкновителни норми, които да препращат към приложимото право, поради което за български граждани, починали в чужбина, се прилагат правилата на националния български правопорядък. Така наследственото право възниква в моманта на смъртта. Не познавам гръцкото законодателство, , но със сигурност трябва да докажете пред компетентните гръцки власти, че притежавате качеството на наследник и че сте приели наследсттвото на починалата. Най-вероятно трябва да платите в Гърция местен данък върху наследството, който обаче се приспада от облагаемата основа при определяне на данък върху наследството в България (чл. 38 (1), т. 8 ЗМДТ). Това е, което мога да помогна!
gega

Мнениеот Марина » 06 Окт 2003, 12:44

Няма да е проблем майка ми дакаже-качеството на наследник на майка си,която е родена и е живяла дълги години в Гърция.Моля за още мнения и насоки.Ако сте имали опит с подобен проблем, моля споделете.
Марина
Марина

Мнениеот Do Marina » 07 Окт 2003, 13:05

Марина, по повод темата наследство в Гърция се сетих, че в момента съм неангажиран по отношение на дамско присъствие до мен, та се чудих дали случайно не си търсиш придружител до Гърция?!
Do Marina

Назад към Право на ЕС