начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Новия ЗМВР

Дискусии и предложения по проекти за закони

Мнениеот policai » 14 Авг 2008, 18:24

Благодаря, че ме прочете безпристрастно и ме разбра, колега. Не се познаваме, но бих те посъветвал следното - чрез някой от ръководството ви инициирайте едно неформално работно съвещание дознатели и ОР-та. Изяснете си взаимно проблемните въпроси, като е много важно ОР да проумеят, че получават трудово възнаграждение не за изфабрикуван брой разкрити с/у НИ, които съдържат жалба и "голо" обяснение със самопризнания, без никакви доказателства, защото това е някаква наследена / измислена милиционерска "статистика". Напротив, ОР и всички свързани с работа по процеса да проумеят, че вземат заплати за да разкрият, документират и внесат в пр-та дело, съдържащо категорични доказателства за стореното, което да не бъде връщано. Е, най-големия кеф е като приключи с присъда. Така оформено дело не може да бъде опорочено от евентуални корумпирани магистрати по трасето. Аз в подобни случаи пия по някоя бира с водещия разследването, съвсем сериозно го казвам. :D
Ако различните звена са орел, рак и щука - какъв е смисъла, а най-важното е, че се губи удоволствието от добре свършената работата. :wink:
Последна промяна policai на 14 Авг 2008, 20:52, променена общо 1 път
...полицай, наистина е призвание...
policai
Потребител

Мнениеот marek972 » 14 Авг 2008, 18:34

това което си написал е много хубаво... но по причини, които не искам да излагам абсолютно невъзможно в нашето РПУ ...
само един път повдигнах въпроса пред шефа за ЗМ-ете и бях отрязан
чувал съм, че в някои управление СИП-ът го пуска оперативния ..
marek972
Потребител

Мнениеот policai » 14 Авг 2008, 21:08

marek972 написа:само един път повдигнах въпроса пред шефа за ЗМ-ете и бях отрязан
чувал съм, че в някои управление СИП-ът го пуска оперативния ..

И без да влизаш в детайли ми е ясно, че нямате разбиране от н-ците. Гадно! Значи в периода 2000 - 2006г. не са водили дознания, а са консумирали дивидентите на факта, че имат вуйчо владика :? Жалко! Да си ходят! :evil:

Как само СИП-ове, бе човек, ние се уточняваме по-свободния да пусне съобщение за бюлетина, другия да пише от името на дознателя призовки ...и т.н., просто зависи, кой е по-ненатоварен..., явно рибата се вмирисва от главата, тъпа история е дознателя да е пред полуда, а други колеги да се чудят да запалят ли още една цигара с кафето, но вината е в друг, както казах. Какво да те посъветвам..., търси съдействие от главен дознател, или в краен случай от директора, все пак трябва да си заработим /макар и смешни/ заплатите . Успех, колега!
policai
Потребител

Мнениеот sofo71 » 14 Авг 2008, 21:35

Защо си говорите като пътешественици в галактиката , приземете се тук е така - без смисъл, тъпо и осрано ! Нали умните се на умуваха, а сега ние да им го бършем. По въпроса за статията на ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ зад него съм (освен ,че ми е преподавал , говори верни неща - вслушайте се)!!!
sofo71
Младши потребител

Мнениеот Jakov » 14 Авг 2008, 21:59

КОЛЕГА - Рolicai ти наистина ли имаш нещо общо с оперативните служби??? за пръв път виждам човек от тях да не страда от комплекси и да не е абонат за запрата. Аз също съм минал от там до 2003г. и не се срамувам защото до тогава се работеше и то денонощно. Работата на оператимвните рабонтиците се превърна в скъпо платени администратори-хакери /проклетият нет и тези чат клиенти/ от 2003г., смятам че съм ясен защо. Ако не ни будалкаш браво аз наистина се гордея с такива колеги. Нали знаеш бивш полицай няма, което не ознава че няма и служители такива само по професия. Още веднъж благодаря за реалното ти и безпрестрастно изказване. УСПЕХ.
Колеги няма да коментирам новият ЗМВР. Дано само е с меки корици и с негланцирана хартия.
Ще си позволя да попитам само едно, абе в момента колко разследващи полицаи има назначени в цялата страна??? Разследва ли се в момента??? :shock: :?:
Jakov
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 14 Авг 2008, 22:39

а това понятие "разследващ полицай" как ме вбесява !!
толкова ли им беше трудно да ни нарекат с ИСТИНСКОТО име , което
си е СЛЕДОВАТЕЛ !!
смятам нарочно да продължа да си подписвам актовете с "дознател" , ако смятат да ме карат да пиша горното безумие ...
marek972
Потребител

Мнениеот m_ilieva77 » 14 Авг 2008, 23:02

законът според мен влезе в сила на 08.08.08г.
а според вас
m_ilieva77
Младши потребител

Мнениеот Jakov » 15 Авг 2008, 02:57

Ами то не знам как може да се пишеш "Разследващ полицай" или вече има и назначени такива. Моля Ви кажете. Нали сами разбирате, че промените в НПК автоматично изключват Дознателите от кръга на разследващите органи. :twisted:
Jakov
Младши потребител

Мнениеот marek972 » 15 Авг 2008, 06:41

абе просто смениха назаванието - от "дознател" стана краткото и лесно за изписване по бланките "разследващ полицай" :evil:
marek972
Потребител

Мнениеот dizhel » 15 Авг 2008, 17:45

Смениха ли в НПК дознател с разследващ полицай?
dizhel
Потребител

Мнениеот policai » 15 Авг 2008, 19:12

Jakov написа:КОЛЕГА - Рolicai ти наистина ли имаш нещо общо с оперативните служби??? за пръв път виждам човек от тях да не страда от комплекси и да не е абонат за запрата.

Въпроса ме разсмя :D Да, колега, от криминална съм от началото на 99г., а преди това бях 4 г. РИ, така че материята от практическа гледна точка ми е доста ясна. Що се касае до въпроса ти - никой в МВР, в т.ч. и разследващите полицаи не е подписал акт за встъпване в новите длъжности, нито имаме длъжностна харектеристика, поне към днешна дата. Какво значи това, участниците в точно този форум знаят. И си прав ....има няколко професии, където не може да си бивш. :wink:

за dizhel: В МВР все още няма такова животно, като разследващ полицай на практика, а според закона от 08.08.2008г. единствено такъв може да води разследване в МВР, ха сега, де...
Последна промяна policai на 20 Авг 2008, 19:09, променена общо 1 път
policai
Потребител

Мнениеот lilana » 17 Авг 2008, 12:00

Уважаеми Колеги, в § 145 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗИД ЗМВР, изрично се казва, че в НПК навсякъде думите "дознател" се заменят с "разследващ полицай". Разбрах, че по отделни места са започнали да пишат в протоколите "разследващ полицай (дознател)"- т.е. пълно безумие. Как искате да встъпят дознателите в новите длъжности, като няма правилник, а и все още не са избрали Директор на новата дирекция.
lilana
Младши потребител

Мнениеот Jakov » 18 Авг 2008, 00:18

lilana написа:Уважаеми Колеги, в § 145 от Преходните и заключителни разпоредби на ЗИД ЗМВР, изрично се казва, че в НПК навсякъде думите "дознател" се заменят с "разследващ полицай". Разбрах, че по отделни места са започнали да пишат в протоколите "разследващ полицай (дознател)"- т.е. пълно безумие. Как искате да встъпят дознателите в новите длъжности, като няма правилник, а и все още не са избрали Директор на новата дирекция.

Уважаеми колега. Не знам къде прочете че някой от форума иска дознателите да встъпят в новите си длъжности???!!! Надявам се сама разбираш, че ако в НПК е записано че разследващите органи са "Разследващи полицаи" то космонавт неможе да провежда разследването. Ако някой пък иска нека се пиши "космонавт- полицай". Това упражнение го минахме не отдавна.
Моля "policai" да ме извини за тона но наистина и аз мислих, както той ме увери, че всички в този форум знаем за какво става въпрос.
УСПЕХ НА ВСИЧКИ.
:oops: :idea:
Jakov
Младши потребител

Мнениеот lilana » 19 Авг 2008, 22:14

Надявам се, Колега Jakov, че и Вие знаете, за какво точно става въпрос.
lilana
Младши потребител

Мнениеот Jakov » 19 Авг 2008, 22:43

Ами не знам какво знам, ама ще бъдем на този хал докато само се питаме кой какво знае и дали ти знаеш това дето аз го знам или ние всичките знаем или си мислим че нещо знаем ……………………………..
Стига с тия недомлъвки стига с тоя страх дайте да си кажем истината в мониторите и дисплеите поне. Мислите ли че в момента разследването се провежда от компетентни по смисъла на НПК органи???!!! След като се захвана тази тема, къде отидоха "ораторите" с упойките, първи "активисти" в предните постове???!!! Да не би някой да подготвя доклада си и да няма време вече за проблема???!!! Ох аз пък, какъв ти проблем ние всички знаем каквото си знаем.................
Jakov
Младши потребител

Мнениеот policai » 20 Авг 2008, 19:19

Колегата Jakov написа:..... Мислите ли че в момента разследването се провежда от компетентни по смисъла на НПК органи???!!! .....

Според "Библията" Чл. 52. (1) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Разследващи органи са следователите и разследващите полицаи.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 69 от 2008 г.) Разследващи полицаи са служителите на Министерството на вътрешните работи, назначени на длъжност "разследващ полицай".

Служители на длъжност "разследващи полицаи", по смисъла на ал. 2, назчени в МВР все още няма, т.е. към днешна дата единственото легитимно разследване в Р България е това, провеждано от следовател. Ако греша, поправете ме и ще си посипя главата с пепел.
policai
Потребител

Мнениеот Jakov » 20 Авг 2008, 21:06

Колега Policai, не си посипвайте главата с пепел. Моля Ви. Тъй като аз няма да си променя мнението което поддържам от първият ми пост в този форум до днес.
Преживях вече доста лета Господне на таз земя, но Библията признавам си не съм чел. Може би за мое съжаление. Явно там пиши интересни неща. Мислих си все пак че форума е за юристи или поне за хора запознати с тази материя не само практически но и поне малко теоретически. Може би и дори като слаб юрист знам ли, заставам зад цитираното от Вас, че цитата е точен. Тъй като обаче не съм чел Библията а цитата ми е познат сигурно това го пишеше другаде.
Надявам се да приемеш шегата ми, тя е добронамерена.
Jakov
Младши потребител

Мнениеот policai » 21 Авг 2008, 19:10

Jakov написа:Надявам се да приемеш шегата ми, тя е добронамерена.

най-трудно ми е с хората, оперирани от чувство за хумор, а ти не си от тях. :D
/извинявам се за спама/
policai
Потребител

моля да се върнем към юридическия аспект на темата

Мнениеот dino6506 » 23 Авг 2008, 00:03

дебата май превърна темата в изясняване "взаимоотношения"между ОР и разследваши - е прдлагам да се върнем на ЗМВР , на всички е ясно че системата е безкрайно инертна , трудно се пренастройва към ефективна и целенасочена работа - към Генерална и Индивидуална превенция на престъпността , със ЗАКОННИ средства и с постигане на обосновани и доказани присъди за доказаните престъпници - НЕ към СТЪКМИСТИКАТА И ИМИТАЦИЯТА НА ХИПЕРАКТИВНА ДЕЙНОСТ - от много години водеши и разпореждащи в МВР са Оперативните служби /считам че това исега е така ВЪПРЕКИ закона който определя единствено обслужващата им роля по отношение на разследването/ ....а това че разпит пред съдия/или каквото и да е друго действие по разследването/ ставал по инициатива на други служители - освен дознателя , си е направо нарушение на ЗМВР и намеса в работата на независим разследващ оган/съвсем друга е темата за смисъла от разптите пред съдия: ... вярвам че наистина има и наистина загрижени за процеса ОР - сега вече не само се фабрикуват "разкрити" , но вече се фабрикуват и доказателства - ето това не бива да става , и за това трябва да е "независим" разследващия орган - но това са само изискванията на някъкъв си закон - в МВР за съжеление никой не ебава законите - бачка се по наредби ... заповеди и т.п...Мисленето Вреди на Работата...да се върнем към Закона и нека не го омаловажаваме /"библия"/а да се пробваме да го спазваме...след като си го разясним....
с това лирично отклонение моля да се върнем към юридическия аспект на темата и форума
dino6506
Потребител

Re: моля да се върнем към юридическия аспект на темата

Мнениеот zidaromazach » 24 Авг 2008, 22:00

dino6506 написа:дебата май превърна темата в изясняване "взаимоотношения"между ОР и разследваши

Абе не знам някой по- горе дали вече го е споменал. Но истината е, че проектът "разследваща полиция" не се реализира именно поради злостната завист на кютюците ОР. Разните шефове и шефчета- също. А шефовете как само мразят тия новите постъпващите. Че и тия дознатели имат наглостта да идват след конкурс, а не по стария начин с връзки!

Защо някакви си вчерашни сополанковци ще вземат заплата по- голяма от нас, а? И защо са им компютри? Ний как са опрявяхме с пишещи машини? Какво като имат дипломи уе? И за съм завършил и имам диплома ( става въпрос вероятно за диплома от института за детски учителки - задочно) Ний как даваме дежурства- и те ще дават! Как така самостоятелно ще решават- ний за кво сме, ъ ? (ъ=а на български)

Освен това моето мнение е, че има умисъл в това, че не се създава силна и качествена разследваща полиция. Лъжа е, че нямало възможност... Не може в една полицейска дирекция домакините да са повече на брой и по- добре заплатени от дознателите. Нарочно е :twisted:
zidaromazach
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Обсъждане на законопроекти