начало

ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС ВСС умува трябва ли да ограничи част от правомощията си след решението на СЕС

въпрос относно детска градина

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос относно детска градина

Мнениеот interesuva_me » 24 Окт 2014, 13:38

Искам да пусна детето си на лицензирана частна детска градина, но виждам по форумите, че има много оплаквания за невърнати такси и финансови спорове по договорите, което ме разколебава. От една страна МОН ги лицензира за образователната дейност и аз за това съм решил да избера лицензирана градина,но кой следи дали договорите се спазват? ЗНП пише, че в договорите трябва да има клауза за връщане на оставащата такса при напускане, означава ли това, че МОН се ангажира да следи и за връщането на пари, защото в края на краищата не става въпрос за 50 лв? От друга страна това е частна инициатива и на всеки етап може нещо да не ми хареса- храната или качеството на полаганите грижи, да искам да се откажа и да ми върнат останалите пари.
interesuva_me
Нов потребител

Re: въпрос относно детска градина

Мнениеот bludniq_sin » 24 Окт 2014, 14:05

На прима виста не считам, че ще е работа на МОН да се меси в частноправен спор за пари между търговско предприятие (макар и лицензирано по правила на МОН) и гражданин. Все едно БНБ да се меси в спор за пари между кредитна институция (която е поднадзорна на БНБ) и кредитополучател .. МОН би следвало да полагат надзор върху частната детска градина относно това дали и доколко се спазват условията за които е даден лиценз. Но това е само мое мнение без да прилагам аргументи от закона.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител

Re: въпрос относно детска градина

Мнениеот n6391 » 24 Окт 2014, 15:21

МОН следи единствено и само дали частното детско заведение има лиценз, спазват ли се стандартите за обучение като програми, както и държавните образователни изисквания, но не и финансовите отношения между детските градини и семействата. Счита се, че това е частно правен спор, произходящ от договор, ключен между равноправни субекти. Никъде не е предвиден специален ред за решаване на подобни проблеми, ако възникнат.
n6391
Потребител

Назад към Административно право