Здравейте,
ако може бихте ли ми дали съвет как е най удачно за мен с наследствен имот.
Апартамента е на името на майка ми, две деца сме...аз и сестра ми. Майка претърпя инсулт и сега е на легло, сестра ми буквално избяга в Италия и така заряза майка като отказа да се грижи за нея. Сега майка иска да прехвърли апартамента на мое име срещу доглеждане...
Въпросът ми е как е най удачно да се извърши прехвърлянето та след време сестра ми да няма правно основание да претендира за имота, или какво аз ще дължа на нея. Какъв е най удачният вариант, от към такси и разходи...
Зная че сега едната половина е на майка ми, а другата половина се дели на три / майка, аз и сестра ми /.
- Дата и час: 24 Ное 2024, 06:18 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Дарение на имот или друго
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Дарение на имот или друго
майка ти ти ПРОДАВА нейните 4/6 и ставаш собственик на 5/6. ако има по-сигурен начин.........
- spiridon
- Нов потребител
Благодаря за отговора...
ще се радвам и други ако ме посъветват кое най правилното. Какви такси и разходи мога да имам за всичко това?
ще се радвам и други ако ме посъветват кое най правилното. Какви такси и разходи мога да имам за всичко това?
- jab4eto
- Младши потребител
Задължително или покупко-продажба или договор за гледане. Дарението е отменимо.
- ivan_lawyer
- Старши потребител
Най добрият вариант е договор за гледане и издръжка.
- meandar
- Младши потребител
meandar написа:Най добрият вариант е договор за гледане и издръжка.
А може би покупко - продажба.
- nk7702n
- Старши потребител
То пък, много усилие не чини, за да развали ДГИ отпосле .
Продажба, ама напоследък се следват и тук строго формални правила.
Ако се очакват бъдещи обструкции, и не можете да си позволите спазване на правилата за продажба, или няма да гледате прехвърлителката( ден, седмица, негледане може да е основание за иска)- дарение ( излиза и по-евтино).
При дарението правото да се иска разваляне се погасява в 1г. срок, а при ДГИ - 5г. Срокът си е притеснителен.
Но и при двете хипотези наследник не може да претендира разваляне на целия договор, а само до размера на наследствената си ид. част.
Продажба, ама напоследък се следват и тук строго формални правила.
Ако се очакват бъдещи обструкции, и не можете да си позволите спазване на правилата за продажба, или няма да гледате прехвърлителката( ден, седмица, негледане може да е основание за иска)- дарение ( излиза и по-евтино).
При дарението правото да се иска разваляне се погасява в 1г. срок, а при ДГИ - 5г. Срокът си е притеснителен.
Но и при двете хипотези наследник не може да претендира разваляне на целия договор, а само до размера на наследствената си ид. част.
- Гост.
- Старши потребител
един чичо и сина му...започнаха да мислят от 3то лице и направиха пълномощно с покупка-продажба ....
резултата:
СРС,СГС и ВКС...потвърдиха разваляне на НА ...СПчЕ и СМЕ...излязоха с заключение :липса на воля и подписа не изхожда от титуляра....
Не е зле да помислите дали да лишите сестра си от законното и право....
резултата:
СРС,СГС и ВКС...потвърдиха разваляне на НА ...СПчЕ и СМЕ...излязоха с заключение :липса на воля и подписа не изхожда от титуляра....
правото е алгоритъм.....
-
nasso_5 - Потребител
Преди да стане дума за права, нека правоимащия да се замисли за моралните си задължения.
Възходяща по права от първа степен сега, в момента!, има нужда от специфично обгрижване, и не смятам за уместно точно в този момент да се правят околосветски воаяжи. Или да се демонстрира липса на ангажираност.
Възходяща по права от първа степен сега, в момента!, има нужда от специфично обгрижване, и не смятам за уместно точно в този момент да се правят околосветски воаяжи. Или да се демонстрира липса на ангажираност.
- Гост.
- Старши потребител
nasso_5 написа:един чичо и сина му...започнаха да мислят от 3то лице и направиха пълномощно с покупка-продажба ....
резултата:
Аз не искам да лишавам сестра ми от нейният дял...каквото е нейно аз ще го изплатя. Но аз и майка гледахме баща ми на легло три години, сега майка е на легло а сестра ми заяви че на нея и е по важно да изкарва пари за детето си, отколкото да обикаля около майка. За това смятам че тя няма морално право да претендира, още повече че майка ми иска да ми прехвърли имота на мое име.
За това се интересувам как ще е най добре.
- jab4eto
- Младши потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Договор за издръжка и гледане
|
|