начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Невъзможност за плащане на издръжка

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Невъзможност за плащане на издръжка

Мнениеот tianaaa » 20 Апр 2023, 19:37

Здравейте,имам въпрос...Осъдена съм да плащам издръжка в размер на 200 лв за едно от децата ми. Работя за 400лв, на 4 часа, тъй като имам още две деца, които отглеждам. Има ли някакъв начин да се възползвам от държавна издръжка и как стоят нещата там, защото вече ми е непосилно да плащам, а ме е страх да не ме осъдят . Разбрах, че се инициира от страната, която получава издръжката, но той държи да ме осъди на всяка цена, като цели да ме съсипе. Нямам имоти, нямам МПС. Съпругът ми с който живея в момента, взима заплата 1500лв, от тях се плаща квартира, сметки, разходи за другите ми две деца и не остават.
Моля за съвети и какво би последвало...
tianaaa
Нов потребител

Re: Невъзможност за плащане на издръжка

Мнениеот svegrigorov » 20 Апр 2023, 22:24

Съдът не го интересува, че работиш на минимална заплата. Подразбира се, че някои хора се осигуряват на по-ниска сума от реално получаваната. Приема, че в разцвета на силите си трябва да изкарваш около средната заплата за страната.

Ако има образувано изпълнително дело срещу теб и няма от къде да се удовлетворят вземанията, взискателят може да поиска изплащането на издръжката да е от общината. Ти ще останеш длъжник и общината ще търси изплатените суми от теб.
svegrigorov
Потребител

Мнениеот rappvrt » 28 Юни 2023, 09:50

Въпросите, свързани с размера на заплатата и социалното осигуряване, са сложни и се регулират от законодателството във всяка държава. В тези случаи е важно да се консултирате с правен съветник или адвокат, който е запознат със спецификите на законодателството във вашата страна и може да ви предостави информация и съвет, специфичен за вашата ситуация. My AARP Medicare Login
Последна промяна rappvrt на 29 Юни 2023, 07:20, променена общо 1 път
rappvrt
Нов потребител

Мнениеот berto » 28 Юни 2023, 11:12

Ако не се лъжа, размерът на издръжката може да се регулира, т.е. в този случай може и да се намали.

Всъщност, трябва да се види какви са условията и дали има още основание за плащане на тая издръжка. Ако бившият Ви съпруг е състоятелен и печели добре, би следвало той да плаща всичко и Вие да не плащате почти нищо или направо нищо. Вижте чл. 140 и следващите от Семейния кодекс. Имайте предвид, че минималната издръжка за дете е 1/4 от минималната работна заплата.
berto
Потребител

Мнениеот ilian_todorov » 04 Юли 2023, 23:51

berto написа:Ако не се лъжа, размерът на издръжката може да се регулира, т.е. в този случай може и да се намали.

Всъщност, трябва да се види какви са условията и дали има още основание за плащане на тая издръжка. Ако бившият Ви съпруг е състоятелен и печели добре, би следвало той да плаща всичко и Вие да не плащате почти нищо или направо нищо. Вижте чл. 140 и следващите от Семейния кодекс. Имайте предвид, че минималната издръжка за дете е 1/4 от минималната работна заплата.

Е, чак пък нищо. :)
Къде пише такова нещо?
ilian_todorov
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 05 Юли 2023, 13:17

ilian_todorov написа:Е, чак пък нищо. :)
Къде пише такова нещо?

Чувал ли си израза - "Ще вземеш на босия- цървулите"?
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот ilian_todorov » 06 Юли 2023, 00:54

guest1 написа:
ilian_todorov написа:Е, чак пък нищо. :)
Къде пише такова нещо?

Чувал ли си израза - "Ще вземеш на босия- цървулите"?

Чувал съм и това, че от всички дългове най-лошият е издръжката. :idea:
ilian_todorov
Активен потребител

Назад към Семейни казуси