начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Патентен данък???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Патентен данък???

Мнениеот Яна Василева » 04 Юни 2004, 16:23

Здравйте!!!

Моля за съдействие и за компетентен отговор на следния въпрос:

Лице, работещо с личен булстат и на патентен данък, подало патентна декларация за извършване на таксиметрови услуги през 2004 г.,през м. юли желае да префискализира апарата си на собствената си фирма ЕТ/ тя действа и към нея работят още 2 коли-такси/ и този автомобил да започне работа към ЕТ.
Лицето с личния булстат е собственик на ЕТ.

# Трябва ли да подава нова патентна декларация от името на ЕТ, след тази промяна?
# Какъв е реда за заличаване и спиране на този личен булстат?
# Какви са обстоятелствата за спиране плащането на патентния данък и тази промяна достатъчна ли е за прекъсване плащането на патентния данък/към личния булстат/?

Благодаря Ви най - сърдечно и се надявам да получа ясни, компетентни и конкретни отговори.
Благодаря предварително.
Моят емайл е: jana_bg@web.de ili jana2004@libero.it

С поздрав,

Яна
Яна Василева

Re: Патентен данък???

Мнениеот nikiф » 04 Юни 2004, 17:30

При подадена декларация за патентна дейност, се дължи цялата сума независимо от това дали дейността не се извършва до края на годината. А за да започне работа под ЕТ ще трябва да подаде нова декларация, ще дължи патент от месеца следващ месеца на подаване на декларацията.
nikiф

Мнениеот ахил » 04 Юни 2004, 17:30

По първия въпрос- трябва да се подаде нова патентна декларация от името на ЕТ
ако смени колата няма нужда, но при положение че влиза нов автомобил, независимо кой е собственика трябва да се подаде нова патентна декларация за автомобила.
По втория въпрос- не мога да ти отговоря веднага
Патентния данък е дължим до края на годината, независимо дали автомобила работи или не. Не е правилно, но е така, не се прекъсва плащането.
До понеделник ако някой който е в течение не отговори, пиши ще се опитам да обясня по- подробно всичко.
ахил

Re: Патентен данък???-Благодаря Ви.

Мнениеот Яна Василева » 09 Юни 2004, 13:04

Здравейте Ахил,

Благодаря за Вашия отговор и съдействието за решаване на проблема.
Все още никой друг не ми е писал относно другия въпрос/ за спиране дейността с личен булстат/ и молбата ми е отново за Ваш конкретен и компетентен отговор.
Благодаря Ви предварително.

Приятен ден.

С поздрав,

Яна Василева
Яна Василева

Мнениеот moze bi » 09 Юни 2004, 15:06

не съм изчерпателно компетентен по въпроса, но мисля, че първо трябва да се подаде декларация до данъчното за преустановяване и окончателно спиране на дейността по подадаената патентна декларация. След това да се подаде нова от името на ЕТ.
А относно личния булстата мисля, че има два начина - или да остане като ФЛ не извършва дейност, или да се предприеме процедура по заличаване. Но може би трябва да питате НСИ, а според мен те ще изискат документи от данъчната служба за преустановяване на дейността.
moze bi

Re: Патентен данък???-Благодаря Ви!!!

Мнениеот Яна Василева » 09 Юни 2004, 21:49

Здравейте,

Благодаря Ви за отговора. Въпреки, че не е изчерпателен, ми дава информация и идея!!
Благодаря и приятна вечер, а утре успешен ден!!!

Поздрави,
Яна Василева
Яна Василева

Мнениеот kakata » 11 Юни 2004, 13:41

Предвид факта, че ЕТ е качество на физическото лице мисля, че не трябва да се заплаща нов патентен данък. Друг е вапросът, че е необходимо да се подаде данъчна декларация за промяната по реда на чл.43 ал.2 от ЗОДФЛ.
Не ми стана ясно как така лицето има два БУЛСТАТа- един като ЕТ и един като физическо лице? Това е недопустимо.
kakata

Назад към Данъчно право