начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Мога Ли да заведа дело в Стразбург.????

Мога Ли да заведа дело в Стразбург.????

Мнениеот nasko70 » 19 Дек 2006, 21:44

Преди три дни приключи една одисея.През 1994г бяхме обвинени в извършване на въоражен грабеж. Първото дело беше през на 24 .02.95 а последното на 13.12.2006г .Това са 11г и 10 месеца. И завърши с споразумение с прокуратурата.Та въпроса ми е мога ли да заведа дело по чл.6 за неразумни срокове.??? :D
Благодаря предварително
nasko70
Младши потребител

Мнениеот plujo » 20 Дек 2006, 00:05

Кой съд одобри споразумението Ви? Колко време продължи досъдебното производство? Пускахте ли някога жалба за бавност?

ЕС в Страсбург разглежда дела, по които са засегнати основни човешки права и свободи, за които в собствената държава е изчерпана всякаква възможност за защита, т.е. вече няма инстанция, на която може да се обжалва постановеното решение. Друга предпоставка е от последното необжалваемо решение в България (или друга страна, подписала конвенцията) да не е изминала повече от 1 година.

Текста на конвенцията може да намерите на http://www.echr.coe.int/NR/rdonlyres/F8 ... ulgare.pdf
plujo
Младши потребител

Мнениеот xektor » 20 Дек 2006, 01:58

plujo написа:ЕС в Страсбург разглежда дела, по които са засегнати основни човешки права и свободи, за които в собствената държава е изчерпана всякаква възможност за защита, т.е. вече няма инстанция, на която може да се обжалва постановеното решение. Друга предпоставка е от последното необжалваемо решение в България (или друга страна, подписала конвенцията) да не е изминала повече от 1 година.

"ЕВРОПЕЙСКА КОНВЕНЦИЯ ЗА 3АЩИТА
ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ОСНОВНИТЕ СВOБОДИ
Член 35 Условия за допустимост
1. Съдът може да бъде сезиран само след изчерпване на всички вътрешноправни средства за защита, в съответствие с общопризнатите норми на международното право, в срок от шест месеца след датата на окончателното решение на националната инстанция."
Сключвайки споразумението Вие все пак сте намерили справедливо решение в рамките на страната.
Според мен, обаче може да си пуснете жалба, основана на чл. 6 от Конвенцията и да поискате обезщетение за стреса на който сте били подложен в този неразумен срок. Aко това е причинило и някакво документирано заболяване - приложете към жалбата и документите - решение на ТЕЛК, епикризи, изследвания и др.

Изтеглете формуляра на жалбата от тук:
http://www.cid.bg/pdf/FormulaireBUL.pdf

а тук е разяснителната бележка за попълването му:
http://www.cid.bg/pdf/NoteBul_final.pdf

Успех!!!
xektor
Младши потребител

Мнениеот nasko70 » 20 Дек 2006, 19:47

Благодаря за мненията както и за препратките.Може ли някои да ми посочи решения по дела за неразумни срокове, Както и има ли в българия инстанция която може до се произнесе относно сроковете и по кои закон . Аз не знам кои съд ще се поизнесе за нещо което не е регламентирано като срока в които трябва да приключи едно наказателно дело за да мога да изчерпя всички предвидени инстанции.
1. Съдът може да бъде сезиран само след изчерпване на всички вътрешноправни средства .
Има ли вътришно правни средства по отношение на неразумни срокове.
А споразумението е одобрено от окръжен съд.Писал съм доста жалби по повод бавенето на делото имам и отговори.Но не мога да ти кажа кога е завършило досъдебното призводство не съм сигурен.Знам само че се смениха два състава и ми доиде до гуша от разкарване.
nasko70
Младши потребител

Мнениеот GG_BG » 20 Дек 2006, 21:11

Нямате вътрешноправно средство с което да получите обезщетение за това, че делото ви не е приключило в разумен срок. Закона за отговорността на държавата дава възможност да бъдат обезщетени лица срещу които е водено наказателно производство само ако не са осъдени. Така, че имата шестмесечен срок за да се обърнете към съда в Страсбург. Няма да намерите решение на този съд който да ви каже кой срок е разумен и кой не- зависи от спецификата на делото. Най общо казано съдът изследва това дело би ли могло да приключи в по-кратки срокове, ако съд, прокуратура и следствие си бяха вършили по съвестно работата. Но 11 години са си доста голям срок за каквото и да е дело.
Ако делото сега е приключило със споразумение може да се направи извода, че до неотдавна е било досъдебно производство. В такъв случай е вероятно държавата да направи възражение че през 2003г. е въвела чл. 239а от НПК който дава възможност да поискате делото да се внесе в съда ако са изтекло повече от 2 години от повдигането на обвинението. При което съдът дава двумесечен срок за внасяне на делото и ако това не стане то се прекратява завинаги. Та ако не сте се възползвали от тази възможност, държавата ще твърди, че сам сте си виновен за последните три години, но и без тях срокът не е малък
GG_BG
Младши потребител

Мнениеот nasko70 » 20 Дек 2006, 23:07

Благодаря за мнението Ви GG_BG .Считам че чл. 239а от НПК е не приложим тъи като делото отдавна е в съда но се отлага по всевъзможни причини свидетели,адвокати и тн.Ще опитам в стразбург.Но дали трябва да потърся адвокат или ще мога да се справа и сам.??
Можите ли да ми посочите някои които си пада подела в стразбург.
nasko70
Младши потребител

Назад към Право на ЕС