начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот frontmen » 26 Ное 2007, 14:12

stupy написа:...........................
elibor доколкото зная, от ВАС в 14 дневен срок служебно ще изпратят на колегиите , където сме кандидатствали удостоверение, че сме издържали изпита, а пък ние трябва да подадем другите документи - за стаж, дипломи т.н. и да чакаме събрание на адвокатския съвет да ни одобрят, после ще ни извикат да положим клетва и .... на лов за клиенти.

Пожелавам на всички мнооооооого клиенти и професионални предизвикателства

Ето какво пише в наредбата:

"Чл. 16. На успешно издържалия изпита се издава удостоверение от Висшия адвокатски съвет не по-късно от седем дни след приключването на изпита. Удостоверението се изпраща служебно на адвокатския съвет, допуснал кандидата до изпит, заедно с документите по чл. 10, ал. 5 за връчване на кандидата срещу подпис. "

Значи това за 14-дневния срок май си е вярно, щото те за 7 дни да издадат удостоверенията, после още горе долу толкова да ги препратят.
frontmen
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 26 Ное 2007, 14:48

missy, искам да ти кажа,че ми е много мъчно за тебе, че не успя.
До голяма степен, огромна част от кандидатстващите са се възползвали от теста,който пусна във форума. Беше много ценна насоката. На мен лично страшно ми помогна. Затова ти благодаря още веднъж и дано това стопли малко сърцето ти. И не забравяй българската мъдрост "всяко зло за добро".
Пожелавам ти от сърце успех за следващото явяване.Убедена съм, че ще бъде успешно.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот frontmen » 26 Ное 2007, 18:31

колеги, моля, изровете и споделете информация (може би от други колеги, които наскоро са се вписали) как минава процедурата по вписване в колегия - кога какви документи се подават, кога се взимат решения на адвокатските съвети (най-вече за САК ме интересува), кога се полага клетва, кога се издават карти и т.н. и т.н. и какво време отнемат тези стъпки от процедурата.

аз в момента съм на трудово правоотношение и ми е интересно кога трябва да се прекрати трудовия ми договор, за да може веднага да си сключа граждански и да не ми се прекъсва стажа. Също трябва да видим как ще доказваме юридическия стаж от 2 години.

ето и списък на всички минали устния изпит, на които пожелавам успешна кариера, а на неминалите - успех юни месец (евентуално):

http://vas.lex.bg/news.html&pn=0&id=333
frontmen
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 26 Ное 2007, 20:52

elibor написа:........А относно кантората - да не би да ми правите предложение колега. :D

Мнотго съм далеч от София.Но ако нещо ме попиташ каквото знам ще ти кажа.
Имай в предвид,че сега ще попаднеш в джунгла на конкуренцията.....И ако тръгваш сама /както беше при мен/ от началото ще ти е доста трудно. На първите ми дела съдиите буквално "ме правеха на 2 стотинки" докато посвикна.Не очаквай от където и да е ,и от когото и да е адвокатска колегиалност !!И не "сваляй шапка" на когото и да е било от колегите си......
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот elibor » 26 Ное 2007, 21:18

may_baych2002 написа:missy, искам да ти кажа,че ми е много мъчно за тебе, че не успя.
До голяма степен, огромна част от кандидатстващите са се възползвали от теста,който пусна във форума. Беше много ценна насоката. На мен лично страшно ми помогна. Затова ти благодаря още веднъж и дано това стопли малко сърцето ти. И не забравяй българската мъдрост "всяко зло за добро".
Пожелавам ти от сърце успех за следващото явяване.Убедена съм, че ще бъде успешно.

изцяло подкрепям това мнение
аз също бях от тези, които се възползваха от този тест на 100%
като се има в предвид, че 50% от въпросите от теста се повтаряха тази година смятам, че и моят успех до голяма степен се дължи на теб
elibor
Младши потребител

Мнениеот elibor » 26 Ное 2007, 21:43

а ето и инфо за колегите, които имат намерение да се впишат в САК
от днес вече срещу 10лв. може да се купи заявление, което ми купиха, но нямах време дори и да погледна /така че на този етап не мога да кажа какво представлява - но определено в него са записани необходимите документи/
до 10 дни ще изпратят списък с издържалите изпитите до всички колегии
от този момент нататък можем да подаваме заявленията с исканите документи
днес имаше дата за събеседване - което е следващата стъпка/, но не знаят кога ще има пак
след това събеседване - ако го минем успешно се внася таксата
и тук имам една изненада за всички колеги за САК
а именно..................
таксата за тези със стаж вече е 2000лв.
ЧЕСТИТО
ако минем успешно събеседването и внесем таксата тогава вече можем да почерпим
и вече не знам
но ако следя наредбата би следвало да положим клетвата и в 14 дневен срок да ни дадат картите
elibor
Младши потребител

Мнениеот gudio » 26 Ное 2007, 22:10

Не издържах и отново (и миналата година го направих) - въпреки, че не съм вече от тази гилдия, а и не си спомням какво казах на предишния "набор" - на всички нови адвокати пожелавам - първо - не се страхувайте, а всъщност пак на първо място ви пожелавам - в никакъв случай не се срамувайте (че не сте станали съдии, нотариуси и т.н. и т.н.), бъдете горди, че сте се присъединили към легендарното съсловие на "призваните" ( а това е истинското значение на думата "advocatus", нали :wink: ) да бранят правата и свободите на всеки :lol: "de cuius (bonis se agitur)", демек, подзащитен ваш, за чието добро или имущество става въпрос и процес (actio-agitur) се води. :lol: :lol: Повод за гордост е дори и фактът (навремето се скарах с cruel_la и mi_lena заради това) че не висите на опашката за безработни и напротив - изкарали-неизкарали пари - всеки месец ще внасяте на НОИ ... :roll: ще видите, колко там ви искат :lol: :lol: .
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот missy » 27 Ное 2007, 08:27

may_baych2002, elibor-blagodarq za hubavite dumi, makar da ne smqtam 4e sym napravila koi znae kakvo-hubavo e da si pomagame s kakvoto mojem predi profesiqta da ni e prevyrnala v "hi6tnici"-pone ostavam s takova vpe4atlenie,4e trqbva da si malko/daje ne malko/egoist,i kolkoto i da ne iska6 da si takyv-profesiqta te prinujdava....kakto i da e-radvam se 4e ste uspeli i vi pojelavam uspeh ot tuk natatyk! :D moeto info specialno za varna e ,4e taksata za vpisvane e 1500lv,ako ima6 trudov staj /kakavto i da e/naj malko 3 god.e 1200lv/vazmojno e da sa se promenili ne6tata-ne sym proverqvala skoro/,a 4lenskiqt vnos vseki mesec e 20lv. :!: otnovo pozdravleniq na vsi4ki! :D
missy
Младши потребител

1

Мнениеот marter » 27 Ное 2007, 10:24

Здравейте! УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО СА СЕ СПРАВИЛИ ДОБРЕ НА ИЗПИТА!!! А що се отнася до мен -аз също съм от "скъсаните" :cry: . Да си призная -бях много учудена, когато не се видях в списъка....и започнах една одисея да си търся правата, която явно не си заслужава :( . Та първото нещо,което направих, бе да позвъня в ВАС и да поискам да си видя лично писмената работа от 10.11.2007г. Отговориха ми, че имало заповед на председателя на комисията, според която не се предоставяло такава "екстра" :shock: . След това реших да си търся правото на защита, като подадох миналия понеделник писмена молба за горното (да се запозная лично, както и да получа заверено копие от работата си). Отново не пропуснаха да ми кажат, че такава "птица нямало", но след мое дълго настояване ги убедих :shock: . Вследствие на това започна едно дъъъъъълго очакване от мен. Звънях постоянно до последния ден (мин. петък-23) и все ми казваха, че някои от служителите липсва и не може в момента да си видя работата :shock: , а най- накрая казаха, че трябвало да присъства и председателя на ВАС :shock: , който както винаги беше зает и евентуално тази седмица може би ще имам възможност....Все пак съм решила да потърся правата си от друга гледна точка, пак във връзка с ВАС и ще бъдат неприятно изненадани :twisted: :twisted: :twisted:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот elibor » 27 Ное 2007, 10:51

искрено се надявам, че ще споделиш с нас какво е станало и как са се развили нещата - наистина ми е любопитно може ли юрист да се пребори за собствените си права или на обущаря обувките вечно ще са скъсани
elibor
Младши потребител

Мнениеот andrei1978 » 27 Ное 2007, 11:23

marter,opredeleno te podkrepqm v na4inanieto,no moje bi si naqsno,4e nqma smissal;Az opredeleno se spravih s testa,kojto be na nivo elementaren,kazussite sa pod vsqkakva kritika kato slojnost,OBA4E:imalo si nepissano pravilo,4e v nqkoi kolegii kandidatite za vpisvane,koito se qvqvat za 1 pat se otsvirvat;Ako minat prez pismeniq test po nedorazumenie,vliza pravilo nomer 2:da e to4niq 4ovek za vaprosnata kolegiq;taka 4e...USPEH!!!6te te naglejdam,ako se pohvali6 s uspeh,4e i az sam lubopiten kak taka ne vidqh v spisaka
andrei1978
Нов потребител

Мнениеот andrei1978 » 27 Ное 2007, 11:23

marter,opredeleno te podkrepqm v na4inanieto,no moje bi si naqsno,4e nqma smissal;Az opredeleno se spravih s testa,kojto be na nivo elementaren,kazussite sa pod vsqkakva kritika kato slojnost,OBA4E:imalo si nepissano pravilo,4e v nqkoi kolegii kandidatite za vpisvane,koito se qvqvat za 1 pat se otsvirvat;Ako minat prez pismeniq test po nedorazumenie,vliza pravilo nomer 2:da e to4niq 4ovek za vaprosnata kolegiq;taka 4e...USPEH!!!6te te naglejdam,ako se pohvali6 s uspeh,4e i az sam lubopiten kak taka ne vidqh v spisaka
andrei1978
Нов потребител

Мнениеот frontmen » 27 Ное 2007, 11:25

благодаря ти, elibor!
frontmen
Потребител

Мнениеот stupy » 27 Ное 2007, 13:17

като чета размерите на таксите, май в Пловдив сме най-добре. За хората със стаж - 600 лв. за ПАК и 200 лв. за ВАС. По-добре ми звучи от 1500 - 2000 лв. само дето не ми казаха какви други документи ще се представят точно. Ако някой знае да каже
stupy
Младши потребител

Мнениеот may_baych2002 » 27 Ное 2007, 14:01

Никой не говори за таксите за младши адвокат. Известно ли е на някой какви са?
may_baych2002
Потребител

Мнениеот may_baych2002 » 27 Ное 2007, 14:03

Както и за т.н. "събеседване". Къде може да се намери обявена дата или нещо подобно.
may_baych2002
Потребител

Мнениеот didito » 27 Ное 2007, 14:27

marter успех. та това е безобразие дори на кандидатстудентските изпити можеш да си видиш работата
didito
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 27 Ное 2007, 15:12

andrei1978 написа:marter,opredeleno te podkrepqm v na4inanieto,no moje bi si naqsno,4e nqma smissal;Az opredeleno se spravih s testa,kojto be na nivo elementaren,kazussite sa pod vsqkakva kritika kato slojnost,OBA4E:imalo si nepissano pravilo,4e v nqkoi kolegii kandidatite za vpisvane,koito se qvqvat za 1 pat se otsvirvat;Ako minat prez pismeniq test po nedorazumenie,vliza pravilo nomer 2:da e to4niq 4ovek za vaprosnata kolegiq;taka 4e...USPEH!!!6te te naglejdam,ako se pohvali6 s uspeh,4e i az sam lubopiten kak taka ne vidqh v spisaka

Колега,
да не би да се отнася за Софийска Адвокатска Колегия?! :idea: :wink:
Защото забелязах на изпита, , че ако имаш някоя звучна фамилия като Руменов Гарчев или пък Лилков Йоцов / Траянов Марковски на юнския изпит/, някакси си мнооого подготвен идваш на тоя изпит и го прасваш от първия път - теста ти е готов за има няма 15 минути, предаваш...правило 2, разбирате, че се прилага по презумция в тези случаи... и така...
И в този контекст ми е много интересно, как Борис Лилков Йоцов, например, с дипломата му от Манхайм, квалифицира по българския НК по-точно от мен :?: 8)
Meli77
Младши потребител

Мнениеот Biby » 27 Ное 2007, 15:30

Meli77 написа:
andrei1978 написа:marter,opredeleno te podkrepqm v na4inanieto,no moje bi si naqsno,4e nqma smissal;Az opredeleno se spravih s testa,kojto be na nivo elementaren,kazussite sa pod vsqkakva kritika kato slojnost,OBA4E:imalo si nepissano pravilo,4e v nqkoi kolegii kandidatite za vpisvane,koito se qvqvat za 1 pat se otsvirvat;Ako minat prez pismeniq test po nedorazumenie,vliza pravilo nomer 2:da e to4niq 4ovek za vaprosnata kolegiq;taka 4e...USPEH!!!6te te naglejdam,ako se pohvali6 s uspeh,4e i az sam lubopiten kak taka ne vidqh v spisaka

Колега,
да не би да се отнася за Софийска Адвокатска Колегия?! :idea: :wink:
Защото забелязах на изпита, , че ако имаш някоя звучна фамилия като Руменов Гарчев или пък Лилков Йоцов / Траянов Марковски на юнския изпит/, някакси си мнооого подготвен идваш на тоя изпит и го прасваш от първия път - теста ти е готов за има няма 15 минути, предаваш...правило 2, разбирате, че се прилага по презумция в тези случаи... и така...
И в този контекст ми е много интересно, как Борис Лилков Йоцов, например, с дипломата му от Манхайм, квалифицира по българския НК по-точно от мен :?: 8)

Съжалявам, но не мога да се съглася с Вас!
Явявам се за първи път на адвокатски изпит. Фамилията ми не е "звучна". Нямам представа кой е "точният" човек за САК, но въпреки това изкарах изпита.
Имам още двама колеги от университета със същите "характеристики" като моята. И двама издържаха изпита - единият през юни, а другият - сега.
Това как ще обясните? :wink:
Biby
Потребител

Мнениеот Meli77 » 27 Ное 2007, 15:55

С кое не можете да се съгласите - никъде не съм твърдяла, че това е единствения начин да си вземеш адвокатския изпит.
Със сигурност обаче, няма как да не си вземеш изпита, ако се казваш именно по този начин.
Можете да ме опровергаете, ако ми споделите някоя популярна недопусната до устен изпит фамилия.
А най-смущаващото за мен е това, че не допускат писмените работи да бъдат показвани.
На Вас това не Ви ли прилича на произвол?
Meli77
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити