начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

Неизплащане на болнични???

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неизплащане на болнични???

Мнениеот bonbon » 25 Апр 2008, 11:59

Моля да ми дадете съвет, какво следва, ако работосателя ми не подаде болничния, който му предоставих пред НОИ или там какъвто е реда. Нямам преведени пари по посочената от мен сметка вече 3-ти месец, а по телефонна справка от НОИ ми казват, че при тях няма данни за моя болничен. Как да задължа работодателя да го представи там, за да ми го изплатят, и ако не може, какъв е редът да си търся правата???
Благодаря за помощта!
bonbon
Младши потребител

Мнениеот chima » 25 Апр 2008, 16:02

Поговорете със счетоводителя или човешки ресурси- явно там е проблема - те не са го представили в НОИ. Напишете и докладна до шефа си.
chima
Потребител

Да де

Мнениеот bonbon » 25 Апр 2008, 16:24

Да де, ясно ми е,че там е проблема, но отговора, който получавам от там е "Не ни занимавайте с глупости..." Затова питам за други начини.
bonbon
Младши потребител

Мнениеот tania_gan » 26 Апр 2008, 21:55

Жалба към ИТ.
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот megi_law » 29 Апр 2008, 21:56

Няма такова нещо!Обърнете се първо към работодателя си-при него е необходимо да се води регистър на болничините листове,с обикновена молба до него изисквайте ксерокопие на болничния лист/на гърба му той трябва да е отразил с вх.№ датата на приемане на болничния лист,приподписан и заверен от него.След като Ви го предостави със същото ксерокопие отивате в НОИ и пускате жалба.В отговор на Вашата жалба би следвало да Ви предоставят информация кога е заведен болничния лист в териториалното поделение на НОИ и евентуално кога е изплатен .Справки по телефона не се правят-депозирайте писменото си запитване с облратна разписка.
megi_law
Младши потребител

Мнениеот A_Markova » 14 Юли 2008, 13:51

Има ли основание , на което мога да откажа късно подаден болничен лист ? В 07/2008 се представя болничен с нач.дата -28,05,2008 г. Декл1, декл.6 и осигуровките са внесени още в 06/2008.
A_Markova
Нов потребител

Мнениеот megi_law » 14 Юли 2008, 17:19

Госпожа Маркова,моля да визирате,причината поради непредставянето на болнчиния лист в законоустановения срок,за да мога да Ви отговоря.
Как така ще го откажете?По принцип работодателят е длъжен в двудневен срок от изплащане на трудовото Ви възнаграждение да входира болничния в поделение на НОИ,ако е стигнал до него в надлежния вид и ред.Моля дайте повече пояснения относно казуса,за да ви отговоря!
megi_law
Младши потребител

Мнениеот A_Markova » 15 Юли 2008, 08:51

Болничния е от 29,05,2008г.до 5,06,2008, представен е в фирмата на 13,06,2008 като копие - след подадена декл. №1 ,6 , платени осигуровки за май 2008г. и декларирани наличните болнични в срок в РУСО . Оригинала го получавам на 29,06,2008г. Имам ли основание да не го представям за изплащане ? Важи ли още срока за представяне на болничен на работодателя - 2 дена след издаването му .
A_Markova
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 15 Юли 2008, 13:46

Уважаема госпожо/госпожице Маркова, на първо място срока за представяне на болничния лист от работника пред работодателя както казвате Вие "важи" - чл. 9, ал. 2 от Наредбата за медицинката експертиза на работоспособността. И не можете да откажете да го приемете и съответно да го представите за изплащане в ТП на НОИ.
Много ми е интересно след като толкова много настояване че сте платили осигуровките и сте подали декларация 1 и 6 в НАП какво точнво сте посочили в тези декларации. Не ми казвайте че този работник сте го водили на работа. Има си начин да коригирате съответните декларции. А за това че работникът не е спазил срока за представяне на болничния си има дисциплинарна отговорност по КТ. Да не говорим, че за времето, през което го е нямало на работа, но не е представил болниче май се явява самоотлъчка ... или поне аз така съм чела в дебелите книги. В общи линии имате много възможности за реакция, но определено една от тях не е да пъхнете болничния в "кръглата папка" (разбирай в кошчето).
rumi_r
Потребител

Назад към Данъчно право