начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Изпит за адвокатска колегия

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот missy » 10 Юни 2008, 09:30

Благодаря , Biby:D
missy
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 10 Юни 2008, 17:29

Миси, не съм съгласна с теб по отношение на отговорността :"получих мнения , че при ЕТ е СИО, а например при АД, ООД не е защото там отговорноста е лична. и незнам как да си докажа кой е верен отговор "
СИО- то не е свързана по никакъв начин с това, дали ТД е на личността или на капитала.На личността означава, че е с оглед личността и такива са само СД и КД, затова и едно от основанията за прекратяването им е смъртта на такъв съдружник.ООД е междинно.Извинявай, ако нещо не съм те разбрала правилно.
Колеги, стига сте зубрили за изпита. :wink: !!!!!!Дайте някой тест...... :oops: Аз се оказа, че имам само два.А са минали повече изпити с тестове и все някой ще има нещо.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот missy » 10 Юни 2008, 17:42

може да съм в грешка- аз цитирах мнение което получих, но ще проверя.
eklekti4kata, кайи кои тестове имаш, за да пусна и третия. ако ти е по лесно има ги в сайта на ВАС, в списание адвокатски преглед. :wink:
missy
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 10 Юни 2008, 17:58

Грешка, три имам само.
ГРАЖДАНСКОПРАВНИ НАУКИ
1. Осиновяващият трябва да е по-възрастен от осиновявания най-малко с:
а 18 години
б 12 години
в 15 години............

ГРАЖДАНСКОПРАВНИ НАУКИ

1. Всеки от другарите по делото може да се присъедини към жалбата, подадена от неговия съищец или съответник не по-късно от:
а изтичане на срока за обжалване на решението на първата инстанция
б първото заседание във втората инстанция
в приключване на устните състезания във втората инстанция ...........
И Гр.правни и дамин.правни науки
1. Вписване в имотния регистър се прави:
а за поземлени имоти;
б за леки автомобили;
в за кораби
Съвсем се сбърках вече, извинявай!!! :oops:
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот missy » 10 Юни 2008, 19:42

писах ти на лични- дано съм пратила това което ти трябва. по принцип публикуваните тестове досега са три, така че може и да ги имаш всичките :D
missy
Младши потребител

1

Мнениеот TEREZADESKOVA » 11 Юни 2008, 08:28

Остават още три дни до първата част на изпита :oops: . Как сте колеги? Този път в списъците няма да има ЕГН :!: , поради факта, че се жалвах предния път в КЗЛД, която (Слава Богу!) взе решение, че съм права, т. е. неправомерно ни бяха "лепнали" ЕГН-тата :x в интернет, достъп до които имаха неограничен кръг адресати...Комисията даде задължително предписание на ВАС за отстраняване на нередностите.
Ако се задълбоча малко повече...дали да подам иск за неимуществени вреди :wink: за тези списъци, които бяха няколко месеца дори и след приключването на изпита :?: .
Защо няма списъци до момента - някой дали си е задал този въпрос? Вероятно защото не са се регистрирали нито ВАС, нито повечето от адвокатските колегии като администратор на лични данни :cry: . Вследствие на това - те не могат да използват нашите данни :wink: . Може би в списъка ще са само трите имена и вх. №??? В заявлението сме попълнили лични данни, но предполагам, че на никой не е поискано съгласие и/или декларация за обработване на тези данни :lol: .
След моята фиеста дано да не се заяждат на изпита :wink: .
ПО СЪЩЕСТВО - ИДЕЯ ЗА СРЕЩА ПРЕДИ ИЗПИТА...
Пръв сред равни - за правата и правилата в един по-добър свят!
TEREZADESKOVA
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 11 Юни 2008, 09:38

pdimitrow написа:
Meli77 написа:Тотално грешно, pdimitrow.

Защо? Дарението е вид разпоредителна сделка със съсобствено недвижимо имущество (в случая). Какво ще стане например ако аз съм играл здраво на хазарт с някакви "добре облечени бизнесмени" и имам апетитен имот на 20 метра от морето или от ски пистата. Обаче този имот ми е в съсобственост с още 5 човека, които съвсем естествено не искат да го делят с тези бизнесмени. Съответно аз трябва първоначално да го предложа на тях да го изкупят и след това да мога да го дарявам на другите, говоря разбира се в тази хипотетична ситуация. Иначе да ако искам да го даря на сина си, дъщеря си, брат си, сестра си естествено, че няма да имам никакви ограничения. Но ако се поставите в описаната от мен ситуация няма да Ви е приятно съсобственика Ви да е мутрафон някакъв. Изисква се съгласието на другите съсобственици при дарението.
Това са ми спомените поне от гражданското право аз от доста време се занимавам с НК така, че може и да греша, но не е коректно да казвате, че е тотално грешно и да няма никакви цитирани законови разпоредби. Копирайте ми една разпоредба, че при дарението на съсобственост няма никакви законови ограничения и ще се съглася с Вас и ще си посипя главата с пепел :)

Колега, страшно съжалявам, ако съм Ви обидила.

По същество - става въпрос за ограничение, което касае разпореждането, а именно продажбата. Това е изключение и като такова е експлицитно формулирано от законодателя. Така следва и да се тълкува.
Не аз трябва да дам правно основание за общото правило, а Вие за изключението.
Следите ли ми мисълта...
Поздрави! :)
Meli77
Младши потребител

Мнениеот Meli77 » 11 Юни 2008, 10:01

Браво, TEREZADESKOVA :!:
Комплименти за адекватното отношение!

п.с. ОК за срещата - къде и кога?
Meli77
Младши потребител

Мнениеот buba » 11 Юни 2008, 10:05

КОЛЕГИ СПИСЪЦИТЕ ИЗЛЯЗОХА.УСПЕХ НА ВСИЧКИ
buba
Младши потребител

Мнениеот buba » 11 Юни 2008, 10:06

1. Всеки от другарите по делото може да се присъедини към жалбата, подадена от неговия съищец или съответник не по-късно от:
в приключване на устните състезания във втората инстанция

мОЛЯ ВИ ПОСОЧЕТЕ МИ ВЕРНИЯ ОТГОВОР,ЧЕ ВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА ЧЕТЕНЕ ВЗЕХ ДА ДАВАМ НА ЗАЕТО.
И ПИШЕТЕ ЗА СРЕЩАТА
buba
Младши потребител

Мнениеот barri » 11 Юни 2008, 10:08

terezadeskova, не знам дали сте поглеждала списъка, но има един човек с ЕГН-то му :))
barri
Потребител

Мнениеот missy » 11 Юни 2008, 11:35

buba написа:1. Всеки от другарите по делото може да се присъедини към жалбата, подадена от неговия съищец или съответник не по-късно от:
в приключване на устните състезания във втората инстанция

мОЛЯ ВИ ПОСОЧЕТЕ МИ ВЕРНИЯ ОТГОВОР,ЧЕ ВЕЧЕ ОТ ТОЛКОВА ЧЕТЕНЕ ВЗЕХ ДА ДАВАМ НА ЗАЕТО.
И ПИШЕТЕ ЗА СРЕЩАТА

верен отговор "б"- чл.265, ал 1-нов ГПК
missy
Младши потребител

Мнениеот missy » 11 Юни 2008, 11:41

защо не намирам списъците????? :shock: :oops:
missy
Младши потребител

Мнениеот missy » 11 Юни 2008, 11:45

оф, видях го- да бях погледнала по надолу.....вече взех да не виждам :?
missy
Младши потребител

Мнениеот royroy » 11 Юни 2008, 11:55

верен отговор "б"- чл.265, ал 1-нов ГПК

верен отговор "б"-чл.204 ГПК
royroy
Нов потребител

Мнениеот A.Pato » 11 Юни 2008, 12:07

Колеги, моля Ви кажете къде са публикувани списъците с допуснати до изпита. И къде да намеря трите теста, не съм много оправен в интернет :oops: Благодаря Ви предварително.
A.Pato
Потребител

Мнениеот missy » 11 Юни 2008, 12:40

http://www.vas.bg/Default.aspx?id=13 - спсание "адвокатски преглед" от саита на ВАС:м.ноември-брой 11-тест3, м.юли-бр.7-тест2, брои 4-5-м.април-май2006г.тест1- това са трите теста

http://www.vas.bg/Default.aspx?id=8 - списъка
missy
Младши потребител

Мнениеот missy » 11 Юни 2008, 18:20

имам въпрос....ако не се лъжа беше обсъждан във форума преди изпита за ноември, но моля отново да споделите вашето мнение и евентуално- какви са доводите ви:
Повереникът в наказателния процес:
а е страна
б не е страна
в заема особено процесуално положение

моето мнение е, че не е :roll: ,защото не е изрично посочен като страна,макар и да изпълнява функцията на защитник, който е страна. но се чудя, защото пък пише че за повереника се прилагат същите членове от закона като за защитник :?: тогава?????
missy
Младши потребител

Мнениеот Betty » 11 Юни 2008, 18:47

missy написа:имам въпрос....ако не се лъжа беше обсъждан във форума преди изпита за ноември, но моля отново да споделите вашето мнение и евентуално- какви са доводите ви:
Повереникът в наказателния процес:
а е страна
б не е страна
в заема особено процесуално положение

моето мнение е, че не е :roll: ,защото не е изрично посочен като страна,макар и да изпълнява функцията на защитник, който е страна. но се чудя, защото пък пише че за повереника се прилагат същите членове от закона като за защитник :?: тогава?????

Аз мисля че е отг. "б", защото повереникът упражнява чужди права от свое име - както е в ГП.
Betty
Нов потребител

Мнениеот eklekti4kata » 11 Юни 2008, 20:27

чл.253 НПК
eklekti4kata
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити