начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

относно: срок на ипотека

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

относно: срок на ипотека

Мнениеот r.atanasova » 14 Апр 2008, 10:57

вписана е ипотека върху недвижим имот като обезпечение по договор за банков кредит. Срокът на ипотеката е до 17.12.2007г., но до днес не е заличена.
Моля кажете според вас валидно ли е това обезпечение?
Ако се впише се ипотека или възбрана върху същия имот кое от обезпеченията ще има предимство? :oops:
r.atanasova
Младши потребител

Re: относно: срок на ипотека

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 17:50

Здравей, r.atanasova!Ще се опитам да отговоря на въпроса ти,но не претендирам за изчерпателност!Ако има някой друг,който да ти помогне,посъветвай се и с него!Ако някой колега е по-добре запознат,моля да ме поправи!
1.Ако обезпеченото вземане е удовлетворено,то тогава заинтересованият от заличаването на ипотеката може да поиска това.Ако ипотеката е договорна-заличаването се прави със съгласието на кредитора,дадено в нотариално заверена форма.В случай,че кредиторът не даде съгласието си,а дългът е изплатен,тогава може да се иска от съда да издаде решение по установителен иск на длъжника,с което се признава,че дългът е погасен.Решението трябва да е влязло в сила.(тоест да е изтекъл срокът,в който то може да се обжалва или да е даден изричен отказа от това право).В този случай заличаването става по искане на длъжника,който трябва да подаде молба като приложи и препис от влязлото в законна сила решение.Заличаването става чрез отбелязване в партидата на ипотекирания имот.
Затова,ако липсва вземане,което ипотеката да обезпечава,трябва тя да се заличи,защото (според мен) тя продължава да има сила.
2.Не съм сигурна,че съм разбрала втория въпрос,но ако питането е коя ипотека ще се ползва с предимство,ако бъде учредена втора такава върху същия имот,при наличието на незаличена -със сигурност с привилегия ще е първата,незаличената(но само ако е налице неизпълнен дълг по нея)-чл.169,ал.2 ЗЗД-ипотеката има ред!Тоест,първият по време е първи по право!
Дано съм към правилната посока!Колеги помогнете ни!:)
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 08 Май 2009, 18:26

Ще допълня само за възбраната - зависи какво опезпечава тя.
Ако е за парично вземане и се пристъпи към принудително изпълнение ипотекарните кредитори са привилегировани, т.е. когато се извършва разпределението те се ползват с право на предпочтително удовлетворение.

Ако са изминали 10 години от учредяването на ипотеката вж. чл 22 Правилника за вписванията
Чл. 22. Когато са изминали 10 години от датата на вписването, без то да е подновено, заличаването става по молба на заинтересования, без други доказателства.

karanedeff
Активен потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 18:37

Karanedeff,значи кредиторите,в чиято полза са наложени възбраните или запорите са хирографарни (винаги ли е така?)и именно за това обезпечените кредитори се удовлетворяват предпочитително.Иначе редът на удовлетвояване е по чл.136 ЗЗД? :oops:
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 08 Май 2009, 18:43

trainoneznaesht написа:Karanedeff,значи кредиторите,в чиято полза са наложени възбраните или запорите са хирографарни (винаги ли е така?)и именно за това обезпечените кредитори се удовлетворяват предпочитително.Иначе редът на удовлетвояване е по чл.136 ЗЗД? :oops:

Чакай сега - ти откъде разбра кои кредитори какви са - автора на темата нищо не казва по въпроса?
Kakво означава терминът...хирографарен (кредитор) -
gudio написа:Думата е хубава, но разбира се, неточна. "Хирографарен" = "ръкописен", демек имащ "хвърчащо листче, разписка" :lol: и толкова, нищо друго. Т.е. необезпечен (освен с "общото обезпечение върху цялото имущество", както писахте по-горе) кредитор, без привилегии и право на предпочтително удовлетворение.

karanedeff
Активен потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 18:55

Аз не казвам кои кредитори какви са,но тъй като кредиторът в полза на който е учредена ипотека е обезпечен,то кредиторите,в полза на които няма такова обезпечение са хирографарни.Именно те понеже нямат друг начин на удовлетворение на вземането си при неплатежоспособност на длъжника пристъпват към възбрана или запор.Не е ли така или съм в дълбока грешка? :(
trainoneznaesht
Младши потребител

Мнениеот karanedeff » 08 Май 2009, 18:59

trainoneznaesht написа:Аз не казвам кои кредитори какви са,но тъй като кредиторът в полза на който е учредена ипотека е обезпечен,то кредиторите,в полза на които няма такова обезпечение са хирографарни.Именно те понеже нямат друг начин на удовлетворение на вземането си при неплатежоспособност на длъжника пристъпват към възбрана или запор.Не е ли така или съм в дълбока грешка? :(

Така е!
Но не се знае възбрана в конкретния случай какво обезпечава - парично вземане или нещо друго ...
karanedeff
Активен потребител

Мнениеот trainoneznaesht » 08 Май 2009, 19:52

Благодаря много за ориентацията и помощта!
trainoneznaesht
Младши потребител

Назад към Ипотека