начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

"ТЪРГОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ" НА БОРИС ЛАНДЖЕВ

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали

"ТЪРГОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ" НА БОРИС ЛАНДЖЕВ

Мнениеот Фен » 20 Окт 2003, 19:14

Колеги, прочетохте ли "Търговското предприятие" на д-р. Борис Ланджев (същия е автор и на монографията "Правото на членство в акционерното дружество" и съавтор на Коментара на ЗППЦК, какти на много статии в онластта на ТП).

Според мен книгата е страхотна, тъй като дава нов поглед върху търговското предприятие - примирява тясно юридическото и икономическото схващания за него и го въздига в основополагащо понятие на ТП, обединяващо в себе си смятаните за фундаментални досега понятията за търговец и търговски сделки.
Фен

Re: "ТЪРГОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ" НА БОРИС ЛАНДЖЕВ

Мнениеот ? » 20 Окт 2003, 22:23

И аз си я купих, но само я прегледах на бързо. От това, което видях, мисля че си струва да се прочете по-задълбочено.
?

Мнениеот 88 » 20 Окт 2003, 23:06

Няма как да не е страхотна. Авторът ми е чел лекции. Това е един от най-интересните лектори, които съм слушала. С БЛАГОДАРНОСТ към знанията, които ни е дал.
88

Мнениеот :-) » 21 Окт 2003, 09:10

БОРЕТО ЛАНДЖЕВ Е НАЙ-ДОБРИЯТ ПО ТЪРГОВСКО ПРАВО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Той ми чете курса по търговско право в университета - предимството му е че е млад и необременен - много разбира и борсовото право - инвестиционни дружества и прочее!!!!
Всичко което той е писал си заслужава да се прочете изцяло и да се запомни - има различия с Герджиков и някои други по някои теми - напр. относно някои аспекти на акционерното дружество - но слушайте Борето, не другите - в монографията му за правните аспекти на членството в акционерното дружество, прави и сравнителен анализ между този институт - как е в България и други държави, напр. в щатското законодателство и т. н.
Д-р Борис Богданов Ланджев - ТОЙ Е!!!!!!!!!!!!!!!!
:-)
:-)

Мнениеот любознателен » 21 Окт 2003, 10:35

Питам се къде са отворените в този форум (Каро, Гаро, Мрачния рицар и др.), та не взимат становище по книгата. Това е така, тъй като трябва и да четеш, а не само да ляляш.
любознателен

Мнениеот МСМ » 21 Окт 2003, 12:32

Готин е наистина "Борето". На нас пък ни водеше упражнения. Ще взема да си я взема тая книга!
МСМ

Мнениеот s » 21 Окт 2003, 19:10

Колеги, запалихте ме и аз днес си взех книгата.
s

Мнениеот slun4ice » 21 Окт 2003, 19:32

Kolegi, 'Fen" e prav! Naistina si zaslujava da se prochete 'Turg.predpriatie"na Landjev.Poseshtavah redovno kursa mu po turgovsko prawo v UNSS i ostanah s mnogo dobri vpechatlenia ot nego!Toi e sravnitelno mlad prepodavatel,no lekciite mu biaha mnogo sveji i naistina uspia da zavladee vsichki kolegi,koito poseshtavaha lekcionnia mu kurs.I az prochetoh negovia trud, ne samo, zashtoto haresvam turg.pravo,no tova e neshto naistina dobro:) Ot men - priatno chetene:))
slun4ice

Мнениеот търговец » 21 Окт 2003, 22:08

Не съм завършил Право в УНСС или НБУ, поради което нямам преки впечатления от Борис Ланджев, но прочетох книгата и намирам, че изложените в нея тези са интересни и заслужават внимание и по-задълбочено изучаване.
търговец

Мнениеот чл. 15 ТЗ » 22 Окт 2003, 15:15

Бива си го автирът, макар че все още е световно неизвестен и трабва да напише доста книжки като тази, за да се наложи като име в ТП.
чл. 15 ТЗ

Мнениеот на крак » 22 Окт 2003, 17:22

Първоначално този форум ми приличаше на реклама на книгата, но днес я прегледах в книжарницата на СГС и на пръв поглед ми се видя добра. Струва 12 лева, т.е. не е много скъпа и сиггурно ще си я купя и аз.
на крак

Мнениеот Aha » 22 Окт 2003, 19:15

Tozi forum go zapo4na samiat Boris Landjev i pove4eto ot "u4astnicite" sa pak toi-Boreto L. Pravi si reklama 4oveka.
Aha

Re: Aha

Мнениеот Фен » 22 Окт 2003, 19:30

И как точно разбра кой е подхванал тази тема?
Фен

Мнениеот депутат » 22 Окт 2003, 22:51

Ха сега да видим какво ще каже Герджика?
депутат

Мнениеот karo » 22 Окт 2003, 23:59

Приятелю, защо ми се цупиш. Не желаех да давам оценки на един автор, до когото съм се досягал само чрез неговото съчинение, наречено незнайно защо - "Правото на членство в акционерното дружество". Не желаех, защото щяхте да ме обвините, че съм невъзпитан и надменен, тъй като щях да изкажа своите остри слова против това съчинение и щяхте да ме репликирате, как съм могъл да пиша против този човек, след като не съм издал и една статийка. Но да задоволя Вашето любопитство. С книжката "Правото на членство в акционерното дружество" този човек доказва, че е още твърде млад, за да се нарича учен. Може би след едно десетилетие... Фактът, че преподава в УНСС, не го въздига в моите очи, а и неговото първо творение - "Правото на членство в акционерното дружество", е с отсенка на художествени умозаключения. Свикнал съм да очаквам от правната книжнина консервативна стилистика. Съжалявам, но явно съм консервативен.:))))) Дано да разберете тази моя непреодолима черта в характера ми:))))) А, апропо - навярно никога няма да напиша монография, поради простата причина, че не съм роден графоман.:)))))
karo
Потребител

Re: karo

Мнениеот любознателен » 23 Окт 2003, 00:03

Срещу това не мога да кажа нищо :)))))
любознателен

Мнениеот МСМ » 23 Окт 2003, 10:06

Ами не знам, но аз със сигурност не съм той. Колегата :-) също не е.
МСМ

Мнениеот рецензент » 24 Окт 2003, 07:41

Това е едно задълбочено изследване върху търговското предприятие, което всеки интересуващ се от тази материя юрист трябва да прочете.
На скептиците пожелавам първо да се запознаят с монографията и след като добият лични впечатления да ги споделят с останалите участници във форума.
рецензент

Мнениеот издател » 24 Окт 2003, 21:32

Предлагам Ви предговорът на "ТЪРГОВСКОТО ПРЕДПРИЯТИЕ" НА д-р БОРИС ЛАНДЖЕВ:

Основната цел на настоящето научно изследване върху предприятието е като се опираме на съществуващия теоретичен опик в областта на така очертания проблем да формулираме едно ново виждане за търговското предприятие, което, от една страна, да преодолее наличното различие между юридическото схващане за предприятието в качеството му на имуществен обект и икономическото схващане за него като за „фирма", за обособена стопанска единица със своя собствена делова активност и място на съответния пазар, а, от друга страна, да въздигне понятието за търговско предприятие в единствено основополагащо понятие на търговското право, обединяващо в себе си двете смятани за фундаментални търговскоправни понятия - понятията за търговец и за търговска сделка. Така по наше мнение ще се „примирят" различните юридически и икономически схващания по този толкова актуален преди всичко за реалната търговска практика въпрос, което според нас би съдействало и на юристите, и на икономистите да сближат своите „езици" по отношение на изясняването и осмислянето на съвременните стопански явления, свързани с очертаващото се възходящо развитие на глобализиращите се пазарни отношения, регулирани от действащите общи и специални правни норми на търговското законодателство.
издател

Мнениеот karo » 24 Окт 2003, 23:29

Наистина любопитно начало, как ли обаче завършва това съчинение!?:))))))))
karo
Потребител

Следваща

Назад към Лекции и материали