начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Студент - напускане на работа ?!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Студент - напускане на работа ?!

Мнениеот striking » 18 Мар 2012, 16:45

Здравейте. Аз съм студент редовно обучение, 4-ти курс. Договорът с настоящият ми работодател е с предизвестие от 2 месеца. Началото на месеца подадох молба за напускане, но с член от кодекса, че напускам с уговореното предизвестие, защото иначе нямаше да ми бъде подписана. Само, че аз нямам възможност да остана 2 месеца на работа. Минаха 2 седмици и мисля след още 2-3 да кажа, че не искам и няма да идвам повече на работа. Само, че не съм сигурен дали не могат да ме подведат под наказателна отговорност. Като студент би трябвало да имам някакви права. Можете ли да ми помогнете и да ми изясните как стоят нещата в моят случай.

Благодаря ви предварително !
striking
Нов потребител

Re: Студент - напускане на работа ?!

Мнениеот frontmen » 19 Мар 2012, 11:06

Говори с работодателя, ообясни му, че трябва да ходиш на лекции или там каквито други причини си имаш, и че не може повече да ходиш на работа и опитай да се споразумеете да се прекрати трудовият ти договор по взаимно съгласие след още 2-3 седмици или когато там искаш.

Под наказателна отговорност не могат да те подведат за неотиване на работа. Ако просто не отидеш няколко дни на работа, работодателят може да те уволни дисциплинарно.

Не знам за някаква особена защита на работещи студенти.

Ако работодателят ти не е съгласен да се прекрати трудовият договор по взаимно съгласие, може да му изпратиш ново предизвестие, че прекратяваш трудовия договор без да спазваш остатъка от предизвестието. За този остатък обаче ще му дължиш обезщетение в размер на заплатата си за този период (примерно, ако ти остава още 1 месец от предизвестието, прекратяваш и дължиш едномесечна заплата). Разбира се, може и да не платиш това обезщетение и трудовият договор пак ще се счита за прекратен, но работодателят може да те съди за това обезщетение (Виж чл. 220, ал. 1 от Кодекса на труда: "Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.")
frontmen
Потребител

Мнениеот kolegat » 19 Мар 2012, 21:29

striking написа:Здравейте. Аз съм студент редовно обучение, 4-ти курс. Договорът с настоящият ми работодател е с предизвестие от 2 месеца. Началото на месеца подадох молба за напускане, но с член от кодекса, че напускам с уговореното предизвестие, защото иначе нямаше да ми бъде подписана. Само, че аз нямам възможност да остана 2 месеца на работа. Минаха 2 седмици и мисля след още 2-3 да кажа, че не искам и няма да идвам повече на работа. Само, че не съм сигурен дали не могат да ме подведат под наказателна отговорност. Като студент би трябвало да имам някакви права. Можете ли да ми помогнете и да ми изясните как стоят нещата в моят случай.

Благодаря ви предварително !

Има едно основание в КТ за прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие поради продължаване на обучението, на което основание ми се струва, че можеш да се позовеш.
kolegat
Потребител

Мнениеот striking » 19 Мар 2012, 22:00

frontman: Ако ме уволни дисциплинарно, това ще бъде вписано в трудовата ми книжка нали? Което не е много добре.

kolegat: Може ли да бъдеш малко по-конкретен моля те. Примерно да посочиш това кой член е или там както се води. И да ме запознаеш малко повече ако можеш.

И да попитам, счетоводителката ми нещо много припира да съм и дадял трудовата си книжка за да можела да я оформи и да оправела и другите документи, за да може като напусна да са готови. Нещо ме съмнява тази работа, и си мисля, че иска да и я дам за да може евентуално ако си тръгна по-рано да ми направят някакви проблеми и да не ми я дават или нещо такова, не знам. Не съм запознат с нещата и ако някой изкаже мнение и по този въпрос, ще му бъда благодарен!

Мерси за отговорите до момента.
striking
Нов потребител

Мнениеот frontmen » 20 Мар 2012, 12:23

Да, ще бъде вписано в трудовата книжка. Това не е добре. Но ти лесно ще го избегнеш, ако подходиш по предложения от мен начин.

Това, за което kolegat говори е по 327, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда: "служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура".
Но според мен може би не е приложимо. Защото става въпрос за продължаване на образованието от едно в друго учебно заведение. Или пък ако досега си бил задочно и изведнъж преминаваш редовно. Не мисля, че е приложимо за теб - ти може би и когато си сключвал трудовия договор, и сега си си редовно обучение. Т.е. нищо не се променя за теб, за да можеш изведнъж да отидеш при работодателя и да кажеш - напускам, защото продължавам обучението си. Ако ситуацията е по-различна, трябва да кажеш, за да помислим.
Все пак, не съм напълно убеден в това. Нямам много практика по въпроса. В интерес на истината, имам личен опит точно с тази разпоредба. Използвах я, когато работих лятото преди да влеза в университета I курс, за да напусна веднага без предизвестия и тем подобни (това беше далечната 1999 г. :)). И работодателят нищо не можа да каже.

За книжката - няма как да не я дадеш. все пак трябва да ти впишат нещата. Но ако напускаш по-рано, трябва да се има предвид - да се сложи реалната дата на прекратяване на трудовия договор. Най-добре е когато решиш какво ще правиш, да я дадеш на счетоводителката и да чакаш на място да ти впише нещата и да ти я върне веднага.

Успех!
frontmen
Потребител

Мнениеот striking » 20 Мар 2012, 13:46

Ами да случаят при мен е така, че и като постъпих и сега съм си редовно обучение.
Ами ще видя да остана още до към края на месеца примерно и после ще си взема 2 седмици болнични. И ще кажа,че няма да идвам повече макар да ми остават още около 2 седмици. Едва ли ще тръгнат да ме съдят за тези дни, а и те няма да ми платят първите 3 дена от болничните и готово...

Само ми е малко чудно, защо вече 2 пъти ми казва за тази трудова книжка, то работата по нея не е ли за 10 мин.
Не смятам да и я давам сега, а чак като се върна от болнични примерно, защото може да ми направят някой номер с тази трудова книжка знам ли ги...

А ако не се даде изобщо трудовата книжка какво се случва? И само когато си на трудов договор ли се дава, защото примерно аз преди това съм работил на граждански и не съм си я давал :)
striking
Нов потребител

Мнениеот kolegat » 20 Мар 2012, 15:02

striking написа:
kolegat: Може ли да бъдеш малко по-конкретен моля те. Примерно да посочиш това кой член е или там както се води. И да ме запознаеш малко повече ако можеш.

.

Мога да бъде доста по-конкретен, но ако искаш адекватна и пълна консултация, ще трябва да се свържеш с мен на лични.
kolegat
Потребител

Мнениеот striking » 20 Мар 2012, 16:39

Благодаря, но той колегата ти вече обясни как стоят нещата с този член от закона, и мен не ме устройва за съжаление.
striking
Нов потребител

Мнениеот deedee92 » 18 Апр 2012, 23:05

Здравейте, имам един подобен въпрос, на който спешно ми трябва отговор. Започнах работа на трудов договор съвсем скоро, но не съм доволна от условията и от развитието на нещата до сега - накратко искам да прекратя договора. Студентка редовно обучение съм и заради работата няма как да ходя на каквито и да е лекции. Договорът може да се прекрати след 1 месец от подписването му, но трябва да го прекратя по-рано, защото съвсем ще изостана с материала. Мога ли да се позова на чл. 327 "Според Чл. 327 ал.1 от КТ Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато: .... 6. Продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура;" и да прекратя договора възможно най-скоро?
deedee92
Нов потребител

Мнениеот frontmen » 23 Апр 2012, 17:00

Постът ми по-горе от 20 март не ти ли дава някаква насока?
frontmen
Потребител

Мнениеот ivva88 » 24 Апр 2012, 22:33

Ами ако трудовият договор е подписан преди започването на следването? Аз съм 1 .курс редовно обучение, а работя във фирмата от 3 год. почти... От 2 год. съм с постоянен тр. договор. Мога ли да напусна по този член за продължаване на обучението и да ползвам пълния размер на обезщетението за безработица? Моля ви обърнете ми внимание, защото за мен това е много важно... Нямам никакви др доходи, издържам се съвсем сама, но и не мога в никакъв случай да остана на същата работа, идва сесия и няма да мога да се готвя за изпитите.
ivva88
Нов потребител

Мнениеот paskaliev » 25 Апр 2012, 09:33

Трудовият договор може да е от когато и да било, това е без значение. Невъзможно е да се приложи КТ в частта с продължаващото обучение поради това че такова няма и в двата случая. Относно първият колега, поприказвай наистина с шефа си да те освободи предсрочно, като му намекнеш че не си добре със здравето ;) той ще се сети и ще се освободи, в противен случай си праскай болнични до края на предизвестието, евентуално с пропуски по един ден между болничните. Дисциплинарното уволнение не е толкова страшно колкото хората говорят, първо че става ясно само на някой който чете задълбочено трудовата книжка, второ че може и въобще да не ти го впишат ако не дадеш последната. просто губиш удостоверяването на този трудов стаж което според мен не е болка за умиране с оглед на повишаването на възрастта за пенсиониране в България и намаляването на средната продължителност на живота в България надали ще достигнат пенсия повече от 20% от всички които си плащаме осигуровките. Незная дали си хазартен тип но и да не си шансът да ти потрябва точно този стаж както и другия впрочем е 20%. Колкото до оформянето на трудовата книжка, верно написването е за 10-15 минути но нека вземем впредвид също че счетоводителя си има и друга работа за за да впише точните данни в трудовата книжка му трябват досието на работника, справка кога е почнал, кога е свършил, след това подпис на оформителя, главният счетоводител трябва да проконтролира, евентуално и шефа да се разпише, също така печати, та проблема не е в написването и не е само то а общо взето съвкупност от работа за която трябва повечко време поради нуждата от координираност на няколко човека които и без това си имат друга работа. И защо всички се плашите от забавянето на трудовата книжка-нали ви тече заплатата до момента в който ви я върнат, просто ги предопредете че сте запознат когато я давате и проблеми няма да има. също така няма проблем стажа да се въведе в нея след напускането, било седмица , месец, година, просто счетоводителя иска да си свърши работата предварително и да не я мисли затова ви я е искал вече два пъти както споменахте, не за друго.. Не се вкарвай в никкви филми пич!
Няма значение кога точно е подписан трудовият договор, и от колко време сте в фирмата, още повече че принципно е трябвало писмено да уведомите прекия си ръководител за да може той да прецени дали можете да продължите да упражнявате дейността за която сте назначена докато учите или да предприеме постъпки за своевременното ви освобождаване за да не се стига до ситуация като тази в която вие ще ги лишите от работна ръка вероятно мъъъъничко преждевременнно. Мнението ми е да си спазиш предизвестието, ако толкова ти е проблем то го спази с болничния, просто си пускаш болничен колежке до изтичане на срока на предизвестието, в противен случай дължиш парите за оставащия период от неспазеното предизвестие.
И нека силата бъде с вас
paskaliev
Младши потребител

Мнениеот ivva88 » 25 Апр 2012, 21:14

Аз лично проблем с предизвестието нямам, а с получаване на обезщетение за безработица. Заплатата ми е висока и искам да с възползвам от пълния му размер, това са не малко пари.

Къде в КТ пише, че когато реша да стана студент на РЕДОВНО обучение съм длъжна да искам разрешение от работодателя???

В кой по-точно случай може да се приложи този спорен член от Кодекса според вас??? Трябвало да има промяна от задочно в редовно обучение, или пък примерно степента на образование, или промяна в специалността и т.н. са мненията които намерих. Аз не съм студент - започвам да работя - ставам студент => има промяна в статуса ми относно ученето и напускам работа... Защо да не е е приложимо това правило в този случай? Кое не му е продължаващото на мойто обучение??? И ми се иска някой с диплома за висше образование юрист да ми отговори.

Офтопик:
А мнението, че като не ти изнася може просто да си вземеш болничен е смешно. Болничните се дават когато лекар с медицинско образование прецени, че еди кой си е болен, а не когато сулю и пулю решат, че не им се ходи на работа. Мойта лична лекарка примерно е известен и уважаван специалист и съответно категорично отказва подобни "услуги". Има и глоба няколко хиляди лева даже при подобни нарушения.
ivva88
Нов потребител

Мнениеот paskaliev » 26 Апр 2012, 14:05

Получаването на обезщетение за безработица не те бърка, ще си го вземеш ако имаш девет или повече работни месеца от последните 15. Основанието за прекратяване си остава същото при неспазено предизвестие, просто дължиш имуществените санкции за оставащия период от предизвестието, поради което нямаш спирка тук за получаване на обезщетението. Неможеш да напуснеш без предизвестието 327/6 КТ поради това, че не си продължила образованието си с начална дата нейде през Април - учебната година знаеш ли кога започва!?! Не не си длъжна да искаш позволение от работодателя за започване на обучение нейде си, но и той не е длъжен по някое си време от 5-те години образование да те освободи изведнъж без предизвестие когато ти хрумне без да си вземе поне обезщетение за това, а след като не си го уведомила своевременно от къде на къде ще искаш да ползваш тази привилегия впоследствие!?
ivva88 написа: Кое не му е продължаващото на мойто обучение??? И ми се иска някой с диплома за висше образование юрист да ми отговори.
frontmen написа:Постът ми по-горе от 20 март не ти ли дава някаква насока?
Колко отговора от юристи искаш след като не вникваш в предните струва ми се!?
И да тук си права:
ivva88 написа:А мнението, че като не ти изнася може просто да си вземеш болничен е смешно. Болничните се дават когато лекар с медицинско образование прецени, че еди кой си е болен, а не когато сулю и пулю решат, че не им се ходи на работа. Мойта лична лекарка примерно е известен и уважаван специалист и съответно категорично отказва подобни "услуги". Има и глоба няколко хиляди лева даже при подобни нарушения.

Съдейки от това ти изказване съм съгласен, никой уважаван специалист не би ти дал болничен точно на теб, и съответно убеден съм, че всеки категорично би ти отказал подобна "услуга". На хора като теб наистина е смешно да им се дава болничен съгласен съм :mrgreen:
paskaliev
Младши потребител

Мнениеот ivva88 » 26 Апр 2012, 15:06

ако напусна по взаимно съгласие, с предизвестие или там каквото ти си мислиш, ще взимам минимален размер на обезщетението в размер на около 150-160 лв, а аз искам искам да взимам максималния 60% от заплатата на която са ме осигурявали, което е много много повече от 150 лв.

KCO
Чл. 54б. ... :
(3) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, ... , , получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
ivva88
Нов потребител

Мнениеот nikoleta89 » 28 Апр 2012, 11:49

Здравйте, аз съм студентка 4ти курс и работя в магазин в един т моловете в Варна. ПОдписах трудовия си договор на 27,03,2012г. Ситуацията е такава,че работодателят ми не ми изплаша трудовото възнаграждение на време(закъснява с около половин месец) и за това искам да напусна без да подам предизвестие за напускане,защото в противен случай няма да ми изплатят никакви пари. Какви рискове има за мен ако напусна без да си спазя предизвестието? Благодаря ви предварително
nikoleta89
Нов потребител

Мнениеот komshiqta » 30 Юли 2012, 23:41

frontmen написа:Да, ще бъде вписано в трудовата книжка. Това не е добре. Но ти лесно ще го избегнеш, ако подходиш по предложения от мен начин.

Това, за което kolegat говори е по 327, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда: "служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато продължава образованието си в учебно заведение на редовно обучение или постъпва на редовна докторантура".
Но според мен може би не е приложимо. Защото става въпрос за продължаване на образованието от едно в друго учебно заведение. Или пък ако досега си бил задочно и изведнъж преминаваш редовно. Не мисля, че е приложимо за теб - ти може би и когато си сключвал трудовия договор, и сега си си редовно обучение. Т.е. нищо не се променя за теб, за да можеш изведнъж да отидеш при работодателя и да кажеш - напускам, защото продължавам обучението си. Ако ситуацията е по-различна, трябва да кажеш, за да помислим.
Все пак, не съм напълно убеден в това. Нямам много практика по въпроса. В интерес на истината, имам личен опит точно с тази разпоредба. Използвах я, когато работих лятото преди да влеза в университета I курс, за да напусна веднага без предизвестия и тем подобни (това беше далечната 1999 г. :)). И работодателят нищо не можа да каже.

За книжката - няма как да не я дадеш. все пак трябва да ти впишат нещата. Но ако напускаш по-рано, трябва да се има предвид - да се сложи реалната дата на прекратяване на трудовия договор. Най-добре е когато решиш какво ще правиш, да я дадеш на счетоводителката и да чакаш на място да ти впише нещата и да ти я върне веднага.

Успех!

Ти разбираш ли български ? Това със синия текст къде го прочете за смяната на учебното заведение :mrgreen: :?: После не си убеден, ама давай да пишем нещо за да има ... Да объркваш хората само....
komshiqta
Нов потребител

Мнениеот ivva88 » 03 Сеп 2012, 10:15

Здравейте! Доколкото разбрах не мога да напусна при условие, че тр. договор е сключен след като съм станала студент. Интересува ме според вас смяна на специалността в университета, като новата специалност започва от нулата - 1 курс 1 семестър, достатъчно основание ли е за напускане по чл. 327 т. 6?
ivva88
Нов потребител

Мнениеот spopova1 » 11 Юни 2014, 17:46

Здравейте!

И аз имам сходен проблем, но не точно. Имам подадено едномесечно предизвестие до края на юни, но с устното споразумение с мениджъра ми, че ще прекатим договора по-рано по взаимно съгласие, ако намерят човек, който да започне вместо мен. Следователно, тъй като си сменям работата, подписах договор за започване с друга фирма от 16-ти юни. От старата работа искат от мен да остана още 1-2 дена (16 и 17 юни), защото не са доизчислили нещата със създаването на акаунтите на новия човек, когато са ми казали датата, на която спокойно да мога да съм свободна от старата фирма и да отида в новата. Проблемът е, че когато аз се махна, ако новият няма достъп до системата, той пак няма да може да работи, защото моят достъп ще е терминиран. Става въпрос за 1-2 дена допълнително ...редовен студент съм, но доколкото разбирам това не е от значение...
Малко глупава ситуация, но какво може да се случи в нея?
spopova1
Нов потребител

Назад към Трудово право