начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Задължителен български език на работното място

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Задължителен български език на работното място

Мнениеот lanfear » 13 Сеп 2012, 18:00

Здравейте!
Моля за мнение - възможно ли е с оглед чл. 7, ал.1, т.2 от Закона за защита от дискриминация
Не представлява дискриминация:
2. различното третиране на лица на основата на характеристика, отнасяща се до признак по чл. 4, ал. 1, когато тази характеристика поради естеството на определено занятие или дейност, или условията, при които то се осъществява, е съществено и определящо професионално изискване, целта е законна, а изискването не надхвърля необходимото за постигането й;

да се задължат служители, за който майчин език не е български, а турски, но владеят свободно български език писмено и говоримо да говорят на български език на работното си място, включително и помежду си, а не само към колегите си и клиентите?
Идеята е да се включи в ПВР, но не знам как да го обоснова като законов текст.
Благодаря :)
lanfear
Потребител

Re: Задължителен български език на работното място

Мнениеот n6391 » 13 Сеп 2012, 19:38

Според Конституцията в Република България официален език е българският. По-добра обосновка от това - здраве му кажи? А Конституцията е основният закон на който никой друг закон или акт не може да противоречи.
n6391
Потребител

Мнениеот lanfear » 13 Сеп 2012, 19:40

Мдам, но все си мисля, че могат да ми изкарат дискриминация отнякъде, и търся откъде може да е, един вид презастраховка:)... Благодаря:)
lanfear
Потребител

Мнениеот fbr65 » 13 Сеп 2012, 20:52

Не ги вземайте такива на работа, и няма проблем.
fbr65
Потребител

Мнениеот lanfear » 13 Сеп 2012, 21:21

В района голяма част от населението са турци, и не е възможно да е само български персонал, а и по принцип с тях няма проблеми, що се отнася до работата - фирмата е хранителен магазин с много персонал, и много клиенти, и трябват хора, който наистина работят. Но с езика става сериозно, образуват си групички българки - туркини, и се делят и ... така :)
lanfear
Потребител

Мнениеот lanfear » 13 Сеп 2012, 22:35

Ъ....не мога (blush) Жокер, моля:)
Искаш да кажеш, че е от ръководството или...? :)
lanfear
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Сеп 2012, 09:46

doc03 написа:... Не е заради езика. Не е и заради етноса.
По строежите защо не се делят ? Турците парадират със знание на български, българите ги майтапят с турски изрази и е купон - хранят се заедно, празнуват заедно, свалят мацки заедно ... Не се делят...

+1
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот kolegat » 14 Сеп 2012, 16:09

emilgrigorov написа:
doc03 написа:... Не е заради езика. Не е и заради етноса.
По строежите защо не се делят ? Турците парадират със знание на български, българите ги майтапят с турски изрази и е купон - хранят се заедно, празнуват заедно, свалят мацки заедно ... Не се делят...

+1

Модерирано: нарушение на ОУ
kolegat
Потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Сеп 2012, 17:21

:lol: :lol: :lol: Вече взе да става весело. Аз имам някакъв далечен спомен, че kolegat е мъж / веднъж се позаяжда с мен в една тема за стикерите върху адвокатските карти / , ама може и да не съм разбрала нещо, гледам, че е оцветен в розово :roll: Ама, то пък каквито се навъдиха - мъж ли е , жена ли е, ха познай, ако можеш. :mrgreen:
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот emilgrigorov » 14 Сеп 2012, 18:08

По строежите няма проблеми, за разлика от населени места с преобладаващо турски говорящо население. Там, в действителност, има огромни проблеми.
Този закон за защита от дискриминация е приложим и в двете посоки, с еднаква сила.
P.S. А това , в розовото, може да ми вика татко ... и да ми говори на ти.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Сеп 2012, 18:48

За строежите - не знам, не съм ги обикаляла и оглеждала отблизо работниците, за всеки случай минавам на дистанция / предпазни мерки/. :wink: Но иначе, смятам, че е от значение това дали става дума за град или за малко населено място - село, както и въобще доколко фанатизмът присъства или липсва изцяло там. Обикновено по селата с преобладаващо турско малцинство и по - малко българско население няма как да не е по - засилен фанатизмът и да не се налагат някакви ограничения на работното място.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lanfear » 14 Сеп 2012, 19:14

Какво значение има големината на града за това, дали могат или не да бъдат задължени да говорят на български на работа? :D
Иначе обмислям като контрареакция този вариант - тактично припомняне, че да се отделят колежките от колектива, които не говорят турски, (от което трудовия процес страда стабилно) също е дискриминация, за която работодателят е длъжен да вземе адекватни мерки:)

п.с. за nk7702n - женско съм :D
lanfear
Потребител

Мнениеот nk7702n » 14 Сеп 2012, 22:11

lanfear написа:Какво значение има големината на града за това, дали могат или не да бъдат задължени да говорят на български на работа? :D
Иначе обмислям като контрареакция този вариант - тактично припомняне, че да се отделят колежките от колектива, които не говорят турски, (от което трудовия процес страда стабилно) също е дискриминация, за която работодателят е длъжен да вземе адекватни мерки:)

п.с. за nk7702n - женско съм :D

:lol: А, добре, успокоих се, след като научих. Иначе, значението на големината на населеното място е такова, че в големия град никой не те познава и не му пука какъв език говориш, за разлика от селото, където комшията знае от кой магазин пазаруваш и какво пиеш в кръчмата на центъра. :wink: Затова и фанатизмът е по - силен в по - малките населени места, в сравнение с големите градове / е, все пак от значение е и районът, за който става дума /.
П.П. Смятам, че трябва да се въведат някакви ограничения, доколкото такива са допустими и съобразени с нормите на ЗЗащ Дискр.
nk7702n
Старши потребител

Мнениеот lanfear » 14 Сеп 2012, 22:19

Eстествено, че трябва да са съобразени със ЗЗДискр. В крайна сметка, извода след 3 дена размисъл е - включване в ПВР задължение за персонала да използва български език при контактите си с колеги, клиенти и доставчици, с позоваване на Конституцията, и.. каквото сабя покаже:) Не смятам, че това по някакъв начин ги поставя в неравностойно положение, тъй като се отнася за целия персонал, нали? Освен това всички говорят български прекрасно, когато поискат :)
Надявам се това да е достатъчно, защото обтегнатите отношения никак не влияят добре на трудовата дисциплина и бодрия колективен дух, а други идеи нямам :D
lanfear
Потребител

Мнениеот fbr65 » 14 Сеп 2012, 23:08

Я да видим какво става като обърнем аршина.
fbr65
Потребител

Мнениеот lanfear » 14 Сеп 2012, 23:19

Говоря на български, когато наоколо няма другоезични. Смятам за много грубо говоренето на друг език, освен официалният на работното място. Когато имам обаждане по мобилния си телефон (почти не използвам служебния :D ) излизам извън офиса да говоря

:) могло :) само че....как ще ги стигнем ... българите в Канада :)
lanfear
Потребител

Мнениеот fbr65 » 14 Сеп 2012, 23:21

Е, само това ли имаше там.
fbr65
Потребител

Мнениеот lanfear » 14 Сеп 2012, 23:31

Току що се връщам от То.Бях за товар в една фабрика за храни/хладилен склад/някъде около ХУ 7 и 400.Говоря си с ел-каристите и ги питам за стоката ,на каква температура ,общи приказки.Единия ми вика -чакай да дойде шефката и да донесе била ,там пише.В тоя момент идва шефката,в склада -5Ц ,а тя по потник ,всичките атрибути на една 200 либрова шефка шават аутсайд на потника. :D Тогава другия се изцепи на чист :
-Ей тая ,ако ми падне ще и накъсам шортите.
Е тука музиката засвири туш,подписах била и на тръгване им пожелах/на юнаците/ на чист български-довиждане ,до следващия път.
Познайте как ме гледаха. :D

и това:)
по това време на денонощието само простащината ми се набива вече в очите... :)
lanfear
Потребител

Мнениеот fbr65 » 14 Сеп 2012, 23:44

Сигурно сред вашия персонал, има от тези, които мислят като този, от предишния Ви пост, а съвсем сигурно е,че има и такива, които мислят като този от последния Ви пост. С въвеждането на задължение, със сигурност ще промените съотношението на броя им.
fbr65
Потребител

Мнениеот lanfear » 15 Сеп 2012, 05:35

Що се отнася до групи хора, които МИСЛЯТ по единия или другия начин, те няма да се променят. Първите пак ще мислят така, вторите - иначе. Ще се промени броят хора, който ще го прилагат - а именно - всички, което е и целта, все пак. :)
lanfear
Потребител

Следваща

Назад към Трудово право