bbboxxx написа:kitanaje5 написа:Здравейте,
имали хора, които днес бяха на изпит за инспектор в АМ за Митница Столична, за да споделят кой вариант им се падна, въпроси, които са им се паднали, и изобщо някакви насоки относно теста.
Благодаря предварително
По мои сведения (не мога да кажа достоверни) тестовете се рекомбинират при всеки нов кръг конкурси, така че, не е толкова от значение кой е варианта - въпросите са определен брой и се преподреждат в нова конфигурация само.
Наблегни на концентрацията и спокойствието при изпитите, вярвам, че законите няма да ти се опънат въобще!
Здравейте!
Да явно наистина въпросите за професионална компетентност се рекомибинират защото вчера се падна вариант 3. Аз като "сериен" кандидат
помня, че този вариант беше изтеглен и на теста на 06.08.2012в София, но сега въпросите бяха различни. На мен ми се стори по-лесен. Въпросите които си спомням са:
1.Кое не е митническо бюро: Хасково, Малко Търново, Плевен.
2.Коя страна не е член На ЕС: Германия, Латвия,Швейцария
3.При внос от трета страна на акцизна стока се установява, че има и мито. Какво трябва да се внесе: мито и акциз, акциз и ДДС,Акциз,ДДС и мито.
4.С какъв документ е уредено взаимодействието между НАП и АМ: наредба, правилник, инструкция.
5. Какво трябва да съдържа заявлението за географско означение: авторско право, име и адрес на заявителя, и още нещо което не помня.
Теста за лоялност беше само 69 въпроса но те се дублираха с въпроси от този с 90 въпроса.
Теста за интелигентност беше различен от предходните два за столична и аерогара. На мен ми беше доста гадничък макар модула с пресмятане да бе по-лесен от преди. Състоеше се от 5 модула. Първи модул да се избират двойки думи пропуснати в началото и края на изречение. По спомен нещо от този тип:
1. ..........към църква като университет към.......
Имаше двойки думи от, които да се изберат подходящите религия и знание, проповед и изпит и другите двойки не ги помня.
Втори модул беше да се определи вярно твърдение. Дадени са изречения и към тях няколко твърдения. Трябваше да се определи, кое е вярното. Тук трябваше да се обърне внимание на думи от типа на "всички", "някой". и други. Не помня дори и един пример но идеята беше да се абстрахираме от истинността на информацията и да дадем отговор само на база на написаното.
Модул 3 беше с пресмятания от типа на:
1. Мотор трябва да измине 450км. С 1л. гориво изминава 35км. Цената на горивото е 1,50лв. Колко лв. му струва горивото? Има отговори и трябва да се избере верният.
Модул 4. От свързан текст да се направят заключения за верността на твърдения. Възможностите за отговор бяха: Верен, Вероятно верен, Няма достатъчно данни, Вероятно неверен, Неверен.
Имаше 1 текст от около 10-15 изречения и 5 твърдения. Текста беше за изследване направено от военни през 1955 г.за издържливостта на студ на войниците.
Следващите текстове бяха по-кратки. Не помня дали бяха 2 или 3.
Модул 5. Да се определи най- пълното и вярно определение или твърдение.Пример:
1. Банкнотите с различен номинал са с различен цвят защото:
- така са по-красиви
- за да се разпознават по-лесно.... тук имаше и още нещо но не си го спомням.
- защото така са решили дизайнерите.
Ами това е, което си спомням.
Дано съм била полезна.
Успех на всички!