начало

Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати Съветът за партньорство към ВСС предлага: В Изборния кодекс да се предвиди голяма квота за юристи – кандидати за депутати

Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013, vol. 1

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 12:44

бях права, че около 25-ти като миналата година. А по принцип колеги имали някъде остановено като срок от вземане на решението до обнародване :oops:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 13:37

Едно мнение от предната тема, за бъдещи въпроси на колеги

Тази сутрин си пуснах документите за младши прокурор. ДОКУМЕНТИТЕ СЕ ГЛЕДАД ПОДРОБНО!!! Та..
1. Автобиографията ми е по Европейски стил и нищо не ми казаха = значи може.
2. Медицинското е обикновено, че не се водим на отчет, но понеже вече е 30 лв., а не 14 лв. влизаш при доктора, който те пита някакви обикновени въпроси - пушиш ли, пиеш ли, завързва някакъв обикновен разговор и така. Ако искате да се явявате и на двата конкурса - КАЖЕТЕ!!! Тогава се дава дубликат за другия конкурс, който дубликат е 10 лв. Иначе отново 30 лв.
3. Заявлението по чл. 7 /т.е. че ще кандидатствате и за какво/ е качено на сайта на ВСС. Попълнете го предварително.
4. Декларацията по чл. 162 от ЗСВ - напишете го в Google и ви излиза бланката. Попълнете си я.
5. ПРИГОТВЕТЕ СИ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Знам, че звучи смешно, до днес когато пуснах моите бяхме 5, 6 човека и само аз бях с изрядни документи - СРАМОТА!!! Като ще кандидатстваш някъде - ми виж какво ти трябва - изрично пише какви документи.
6. Гледайте да са ви подредени документите в джоб - така, както е изписано в заповедта на ВСС какви документи се искат, щото днес една мацка бръкна в чантата и ги извади в насипен вид и те я върнаха да си ги по подреди малко....
valerieva_d
Потребител

Мнениеот tiesto » 18 Яну 2013, 14:11

antoaneta_marinova написа:Колеги извинявам се за невежеството от моя старана и глупавия въпрос, който ще задам, но искам да питам за да участвам в конкурса за младши съдия или прокурор изисква ли ми се юридически стаж? Аз имам изкаран 6- месечния законов сраж и съм взела изпита за юридическа правоспособност, но не съм работила по специалността. Благодаря Ви предварително!

Не спирай да се бориш и винаги бъди себе си!

От скромната информация, която си дала си готова за борбата от раз. От явяването на изпити, по няколко налудничави пъти, няма по-голям стаж..

П.С. Стискайте палци Магито Чинова да не е пак в комисията, че ще се лее кръв на поразия пак... :shock:
Similia similibus curantur.
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот ozzo_123 » 18 Яну 2013, 14:37

Извинявам се предварително, ако е възможно да ми отговорите на следните въпроси:
1. Искат ли нотариално заверено копие на трудова или служебна книжка. Това все пак е конкурс, при който няма значение дали имаш или нямаш определен юридически или трудов стаж. Знам, че е от задължителните реквизити, но това според мен касае подаването на документи за първоначално назначаване, където роля играе придобития юридически стаж.
2. Защо трябва да давам на съответния психодиспансер или както там се казва болницата, още пари за да ми издадат дубликат на удостоверението ми за психологическа годност, след като може да се направи копие и да се завери вярно с оригинала. Все пак документите се подават и за младши съдии и за младши прокурори на едно и също място, на един служител, който ще направи съответната проверка и според мен не е нужно, ако се кандидатства за двата конкурса да имаме два отделни оригинални комплекта от документи. Вярно е също, че това може да се тълкува и превратно от представителите на Висшия съдебен съвет, но ако някой е попитал, може да сподели. Аз преди три години кандидатствах и за двата конкурса и тогава с един оригинален комплект от документи участвах и в двата конкурса, просто на втория направих заверка вярно с оригинала. Да, преди не се искаше нотариално заверено копие на дипломата, а правиха просто сверка с оригинала.
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот dedra » 18 Яну 2013, 14:47

Това е заявлението от последния конкурс:

Образец
към чл.7, ал.1
Вх. № …………………….
Дата: ……………………..
ДО
ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

З А Я В Л Е Н И Е

от …………………………………………………………………………….. ЕГН ……………………
/име, презиме и фамилия/
адрес за кореспонденция: …………………………………..…………………………………………..
телефон за връзка /GSM ………………………………………………………………………………..

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ,

Желая да участвам в обявения конкурс за заемане на длъжността “МЛАДШИ ........................................”
Към заявлението прилагам:
□ 1. Автобиография, подписана от кандидата;
□ 2. Нотариално заверено копие от диплома за завършено висше образование по специалността „Право”;
Среден успех от държавните изпити:
□ 3. Нотариално заверено копие от удостоверение за юридическа правоспособност;
□ 4. Свидетелство за съдимост, издадено за участие в конкурс по Закона за съдебната власт, съдържащо данни за всички предходни осъждания, включително и тези, за които е настъпила реабилитация, както и за осъждания по чл. 78а от Наказателния кодекс;
□ 5. Медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване;
□ 6. Нотариално заверено копие от трудова, служебна и/или осигурителна книжка;
□ 7. Декларация по чл. 162 от ЗСВ;
□ 8. Други документи, които по преценка на кандидата имат отношение към професионалните или нравствените му качества.

…………………….. ПОДПИС:
/дата/
dedra
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 14:50

Доколкото знам трябват отделни за двата- 2 свидетелства за съдимост, 2 медицински, като са писали в предишната тема, че можело и дубликат на единия да подадеш. За дипломата и за правосп. спорд мен трябва и двете да са нотариално заверени.

А колкото до трудовата книжка относно стажа, не е опоменато, но примерно аз нямам трудова книжка т.е. мисля,че няма да подавам нищо такова
valerieva_d
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 14:52

dedra написа:Това е заявлението от последния конкурс:

/дата/

Може би ще го променят сега, в документите не е спомената декларацията :roll:
valerieva_d
Потребител

Мнениеот tiesto » 18 Яну 2013, 15:09

Търпение колеги! Има време за скок от място, нека го публикуват другата седмица в ДВ и ще видиме кои образци на документи точно трябват.

П.С. Относно дали трябва нотариална заверка на дипломата - да, задължително. Помня миналата година имаше върнати на опашката, точно заради това. Освен че трябва да си носим оригинала на дипломата, ще трябва да се поохарчим и за чичата Нотариалко, за нотариална заверка.
Няма начин, трябва да се инвестират средства в колегите от миналите поколения.

П.П.С. Колкото до психо-михото, да плащат се на калпак 40тина левчета, един път за оригинала на удостоверението, че не сте луднати ( което не е толкова сигурно, щом сме изтикали юридическо образование до край) и другите паринки са за копие на удостоверението, което се издава от същия д-р Ох-боли, който ви е написал и оригинала. Това симпатичен сценарий е ако сте решили да сборите и двата конкурса.

Веселко а..? :roll:
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот flawless » 18 Яну 2013, 15:41

Аз имам питане относно медицинското удостоверение - къде се получава такова - на преглед при съответен специалист ли (разбирайте който и да е лекар с такава специалност) или в ЦПЗ?
flawless
Нов потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 15:52

Не знам от кой град сте, но в моя (Варна) такова се взема от психодиспансера, доколкото знам :oops:

хаха ето научихме нещо ново, че трябва да си носим и оригиналите ;) Благодаря!
valerieva_d
Потребител

Мнениеот ozzo_123 » 18 Яну 2013, 15:52

Колеги, току-що разговарях с човек от Висшия съдебен съвет, който ми каза следното:
1. Може да се участва за двата конкурса/мл. съдии и мл. прокурори/ с един оригинален комплект от документи, като на този оригинален комплект се прави копие.
2. Трудова или служебна книжка/нотариално заверено копие/ се представя само, ако е деклариран или споменат някъде юридически стаж. За този конкурс не е нужно, така че това според мен може да се спести.
3. Дипломата и удостоверението за юридическа правоспособност се заверяват нотариално, като на това нотариално заверено копие се прави обикновено копие и се подава за участие във втория конкурс.
4. Същото /по т.3/ важи и за свидетелството за съдимост и за удостоверението от психо-диспансер - не е нужно някакъв дубликат. Няма смисъл от дубликат.
Ако някой има различно от това инфо, моля да сподели.
Пожелавам на всички успех.
Post scriptum: Току-що от Държавен вестник казаха, че още не са получили заявление за публикуване на конкурсите. Срок за обявяването им във вестника след получаване на заявлениетонямало, зависело от обема на информацията. Според мен има шанс това да стане на 25.01.2013 г. най-късно.
ozzo_123
Младши потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 15:56

Интересно, доколкото си спомням на колегите от миналата година са им казали, че трябват 2 отделни комплекта документи :roll:

Аз лично така ще направя, не искам да изгърмят накрая за това, че имам неизрядни документи и да прелитам отново 600км
valerieva_d
Потребител

Мнениеот tiesto » 18 Яну 2013, 16:08

valerieva_d написа:Интересно, доколкото си спомням на колегите от миналата година са им казали, че трябват 2 отделни комплекта документи :roll:

Аз лично така ще направя, не искам да изгърмят накрая за това, че имам неизрядни документи и да прелитам отново 600км

Милейди, те пак са си два комплекта.
Просто единият е ксерокопие, доколкото разбирам от топлото инфо на колегата.
Аз винаги си давам паричките и дъня директно дубликати, тъй като татко ще строи АЕЦ Белене :lol:
Аватар
tiesto
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 16:18

Така е да, но предпочитам да дам повече пари, отколкото да се окажа приятно изненадана
valerieva_d
Потребител

Мнениеот dedra » 18 Яну 2013, 16:52

valerieva_d написа:Така е да, но предпочитам да дам повече пари, отколкото да се окажа приятно изненадана

То и аз предпочитам да дам пари и да се окажа приятно изненадана ама не знам на кого да ги дам тези пари :D :D :D :D
dedra
Потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 16:57

Колега, говоря за документите :lol: може би трябваше да сложа приятно в кавички
valerieva_d
Потребител

Мнениеот desy_11 » 18 Яну 2013, 17:18

И на страницата на ВСС няма нищо официално все още. Явно ще е в понеделник.
desy_11
Младши потребител

Мнениеот rng_law » 18 Яну 2013, 17:28

Здравейте колеги. Миналата година участвах и в двата конкурса.
Относно документите -нужен е един комплект с оригинали ( медицинско, свидетелство за съдимост, и нотариално заверени диплома и удостоверение), който се прилага за единия конкурс, а за другия копие на комплекта с оригиналите.
А относно коментара на един колега по горе за проф. Чинова, само мога да кажа, че ако разбира от наказателната материя,би следвало да се радва ако именно тя е в комисията на устен.
Успех на всички ни и аз смятам да се пробвам отново въпреки леката ми предубеденост.
rng_law
Нов потребител

Мнениеот valerieva_d » 18 Яну 2013, 17:36

ксерокопия??
valerieva_d
Потребител

Мнениеот flawless » 18 Яну 2013, 18:03

valerieva_d написа:Не знам от кой град сте, но в моя (Варна) такова се взема от психодиспансера, доколкото знам :oops:

Аз съм от София, тук си имаме Център за психично здраве "Никола Шипковенски" (или ЦПЗ накратко, което е същото като Вашия психодиспансер :wink: ).

И мен ме интересува колко пъти трябва да се заверяват документите, ако се явяваме и на двата конкурса.
flawless
Нов потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити