- Дата и час: 23 Ное 2024, 10:01 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013, vol. 1
|
|
Re: Конкурс за младши съдии и младши прокурор 2013
Всички действия преди пълнолетието са проц.нарушения, затова се отменя присъдата. Може би при връщане не се назначава, защото е пълнолетен.
3. Допуснато на предварителното производство съществено нарушение на процесуалните правила се отстранява чрез законосъобразно повтаряне на процесуалното действие, при което нарушението е било извършено.
Процесуалното нарушение е неотстранимо, когато е обективно невъзможно законосъобразното повтаряне на процесуалното действие, при което нарушението е било извършено.
Когато са били отстранени или са неотстраними, допуснатите на предварителното производство нарушения на процесуалните правила не съставляват основание за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора.
Въпреки че
"Процесуалното нарушение е неотстранимо, когато повтарянето на съответното процесуално действие е обективно невъзможно. Такъв е случаят, когато са накърнени процесуалните права на заподозрения, защото след връщане на делото на предварителното производство обвиненото лице не може отново да придобие качеството на заподозрян, или когато на непълнолетния обвиняем не е била осигурена задължителна защита по чл. 70, ал. 1, т. 1 НПК, но към момента на констатиране на нарушението той е навършил пълнолетие. Връщането на делото от съда на прокурора, поради допуснато неотстранимо процесуално нарушение, също така е напълно безпредметно. "
3. Допуснато на предварителното производство съществено нарушение на процесуалните правила се отстранява чрез законосъобразно повтаряне на процесуалното действие, при което нарушението е било извършено.
Процесуалното нарушение е неотстранимо, когато е обективно невъзможно законосъобразното повтаряне на процесуалното действие, при което нарушението е било извършено.
Когато са били отстранени или са неотстраними, допуснатите на предварителното производство нарушения на процесуалните правила не съставляват основание за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора.
Въпреки че
"Процесуалното нарушение е неотстранимо, когато повтарянето на съответното процесуално действие е обективно невъзможно. Такъв е случаят, когато са накърнени процесуалните права на заподозрения, защото след връщане на делото на предварителното производство обвиненото лице не може отново да придобие качеството на заподозрян, или когато на непълнолетния обвиняем не е била осигурена задължителна защита по чл. 70, ал. 1, т. 1 НПК, но към момента на констатиране на нарушението той е навършил пълнолетие. Връщането на делото от съда на прокурора, поради допуснато неотстранимо процесуално нарушение, също така е напълно безпредметно. "
- valerieva_d
- Потребител
valerieva_d написа:Всички действия преди пълнолетието са проц.нарушения, затова се отменя присъдата. Може би при връщане не се назначава, защото е пълнолетен.
Няма как да се отмени присъдата и да се не се върне за разглеждане. В противен случай, ще се прекрати наказателното производство, а в случая не сме изправени пред подобна хипотеза.
Ето едно решение:
За подсъдим, извършил престъплението като непълнолетен, но навършил 18 години по време на разглеждане на делото в съда, защитата не е задължителна. За престъпление, за което Наказателният кодекс предвижда наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или смърт, защитата е задължителна.
Въпреки, че това решение не е точно по случая, защото се отнася до действия, които тепърва ще бъдат извършвани, а не до извършени вече такива
Последна промяна velikova_ на 01 Мар 2013, 20:41, променена общо 2 пъти
- velikova_
- Потребител
Писала съм , че не му се назначава, а не че не се връща. Въззивния съд може да отмени и да постанови нова, колега 334 ал1 т.2 НПК, в случая това не важи естествено.
Затова се озадачих и аз и съм цитирала част от решението, според което явно не се връща
След проверка установих, че наистина в точно този случай не се връща, защото не е правно релевантно.
Затова се озадачих и аз и съм цитирала част от решението, според което явно не се връща
След проверка установих, че наистина в точно този случай не се връща, защото не е правно релевантно.
Последна промяна valerieva_d на 04 Мар 2013, 15:12, променена общо 1 път
- valerieva_d
- Потребител
valerieva_d написа:Писала съм , че не му се назначава, а не че не се връща.
Да, не съм прочела точно
- velikova_
- Потребител
Честит национален празник !
- valerieva_d
- Потребител
Може ли някой да каже миналата година горе-долу кога качиха списъка
- valerieva_d
- Потребител
На или преди 23.02.2012 ...
- lunohoda
- Младши потребител
Трябваше да ги обявят още в началото на миналата седмица, поне така казаха от ВСС. Според мен отводите на част от комисията ги спря. Защо ли има отводи? В протокола, поне непълния стенографски, нямаше мотиви за това.
- ozzo_123
- Младши потребител
Отводи? къде прочетохте колега? Да не би да са във връзка с писмото от младшите съдии
- valerieva_d
- Потребител
Има промяна в комисиите за изпита, защото има отводи на някои от членовете. Какво писмо от младшите съдии?
На последното заседание може да видите промените от протокола от 28
На последното заседание може да видите промените от протокола от 28
- ozzo_123
- Младши потребител
Сега прочетох за писмото, но отводите нямат нищо общо с него. Просто така си е нормативно залегнало, така се провежда конкурса. А писмото няма да коментирам.
- ozzo_123
- Младши потребител
какво писмо, къде е , че не мога да го намеря? за какво са писали
- taipan
- Потребител
- ozzo_123
- Младши потребител
Мерси за инфото, хвърлих 1 поглед, само 1 преподавател е сменен с д-р Иван Захариев Сълов
- valerieva_d
- Потребител
Да, Борката Велчев е готин, а този не ми е преподавал.....
- ozzo_123
- Младши потребител
На мен също за разлика от другите
- valerieva_d
- Потребител
Проф. Сълов ми е преподавал в Академията на МВР по Наказателен процес, изключителен професионалист, много добър лектор и екзаминатор. На семестриалния изпит можеше да се ползва НПК, а изпитването беше като дискусия и и обсъждане, но не само по въпросите, които си изтеглил. Само хубави неща мога да кажа за него
Последна промяна sis_19 на 05 Мар 2013, 18:31, променена общо 1 път
- sis_19
- Младши потребител
Мерси за информацията
- valerieva_d
- Потребител
Колеги, има вече списъци за одобрените кандидати!
- claudia
- Младши потребител
Къде са изнесени тези списъци?
- ozzo_123
- Младши потребител
|
|