valerieva_d написа:Аз съм привърженик на устните изпити повече. Тогава може да се прецени по-добре подготовката в различни сфери на правото
Дали?
Непосредственото възприятие има своето значение,но стига да искаш,може така да подготвиш казуса,че това ,което желаеш да разбереш като проверяващ,пак ще го разбереш.
Сега,за чисто психологически неща като реакция,външен израз,притеснение преди отговора и т.н.,ако някого толкова много го интересуват,да въведе тест като при полицаите,военните и пожарникарите.
Сещам се за един пример,който паказва някои положителни обаче страни на устния,имащи своите ценности,които не могат да се отрекат.
Сещам се, 5 курс беше,лекции по наказателен процес.Виждаме едно непознато лице(т.к до 5 курс сме останали и без друго 20 човека(от тях 7-8 сме на лекции).Мисля че беше в началото.Професор М.Чинова се обръща към нея: Вие колега?
Оказва се,че колежката е завършила преди 3-4 години нашия ЮФ и на последния изпит за прокурори изкарва на писмения 5.75.
Явно продължава да си ходи на лекции,т.к Чинова я познава именно от там.И след завършването си ходи,като същевременно е споделяла с нея,че се явява на конкурси за магистрати(не е изключено вече да е станала).
Чинова я поздрави за тази оценка(вероятно тя самата е била из комиисиите,но така или иначе бе наясно с представянето на този кандидат,доколкото си спомням-от публикуваните в сайта резултати).
След това я пита как е протекъл устния изпит(макар че няма начин да не е знаела).
Колежката, със странна интонация и нехарактерен за нормален психически устроен и развит индивид
homo sapiens,отговори,с не до там присъщ за пълнолетно и вменяемо,не поставено под пълно запрещение дееспособно лице, словесен изказ,че проф. Димитър Михайлов я бил скъсал на устния....
П.П. Зубренето и наизустяването може да ти е от полза при писането,но това не означава,че си добър по наказателно право и че можеш да разсъждаваш правилно.Стори ми се,че колегата Х, не е съвсем в час,най-общо казано,макар и да ходи все още на лекции...
Чинова я помоли да напусне лекциите,т.к те са за студенти..нейното присъствие не е пълноценно..
Въпреки такива изключения от правилото,свързани с тази странна особа,която може да се докосне до успеха при благоприятно стечение на фактите,не може да има съмнение в обективността на писмения изпит.
Хората са го казали "
Verba volant..." А пък ако има кукувци,има си психиатри,психолози...